Judoistka Tina Trstenjak je v Bakuju osvojila srebrno medaljo. Foto: www.alesfevzer.com
Judoistka Tina Trstenjak je v Bakuju osvojila srebrno medaljo. Foto: www.alesfevzer.com
Tina Trstenjak
Trstenjakova, tretja s svetovne lestvice, je bila na papirju favoritinja v dvoboju za zlato medaljo z Nemko Martyno Trajdos, s katero je pred današnjim obračunom dobila sedem od devetih dvobojev. Foto: www.alesfevzer.com
Rok Drakšič
Roku Drakšiču (na fotografiji med dvobojem s Črnogorcem Gusićem) se je v boju za bron zelo povišal utrip, ko je sodnik Jarceva že razglasil za zmagovalca, a je bil k sreči ipon razveljavljen in dvoboj se je nadaljeval. Foto: www.alesfevzer.com
Judoisti nadaljujejo niz uspehov
Baku: Medalja Trstenjakove in Drakšiča

Slovenija ima tako v Bakuju komplet medalj, potem ko je bil telovadec Sašo Bertoncelj zlat. Trstenjakova je v polfinalu kategorije do 63 kilogramov premagala svetovno podprvakinjo Izraelko Yarden Garbi s končnim prijemom, v dvoboju z Nemko (rojeno na Poljskem) Martino Trajdos pa je bil odločilen met za vazari, ki je Nemki uspel dobre pol minute pred koncem. To je 37. slovenska medalja na EP-jih za Slovenijo, tretja za 24-letno članico celjskega kluba.

Proti neugodni levičarki se je le branila
"Nemka je levičarka, višja od mene in odlično zapira, zato je zame zelo neugodna. Nisem prišla do svoje prave priložnosti. Ona je za nameček zelo dobra tudi v parterju, zato sem se tam bolj ali manj branila in danes je bila res boljša od mene. Nisem razočarana," je povedala slovenska junakinja dneva.

Drakšič "preživel" sodniško napako
Na novo medaljo je bilo treba čakati manj kot eno uro. V kategoriji do 73 kilogramov se je Rok Drakšič, ki je v polfinalu ugnal Črnogorca Nikolo Gusića po 3 minutah in 15 sekundah boja z iponom, za bronasto medaljo boril z Rusom Denisom Jarcevom. Drakšič je taktični dvoboj odlično začel in po dobrih desetih sekundah povedel z vazarijem. V drugi minuti borbe mu je za trenutek zmanjkalo koncentracije, pristal je na tleh, glavni sodnik je pokazal ipon in Jarceva že razglasil za zmagovalca. K sreči so zalegli protesti, da Drakšič ni ležal na hrbtu, ampak na boku, tako da se je dvoboj nadaljeval, 28-letni Drakšič pa je prednost obdržal do konca.

Kakšna je bila pot do medalje?
Tina Trstenjak, ki je bila v prvem krogu prosta, je na prvi oviri premagala Hrvatico Andrejo Đaković, slovenska tekmovalka je bila aktivnejša, izid pa na koncu tesen. Prepričljivejša je bila varovanka Marjana Fabjana v četrtfinalu, kjer je nadzorovala Nizozemko Juul Fransen, za zmago pa sta bili dovolj dve manjši tehniki.

Drakšič pa je najprej suvereno nadzoroval Belorusa Alekseja Romančika in nato tudi drugi dvoboj proti Portugalcu Andreju Alvesu. V četrtfinalu je Drakšič nato izgubil dvoboj z Gruzijcem Nugzarijem Tatašvilijem. Tudi tukaj je bil Drakšič aktivnejši in nevarnejši, a si je kmalu prislužil kazen za napačno tehniko. Nato se je na vse pretege mučil, da bi dosegel odločilno točko, a je bil gard Gruzijca premočan, v veliki želji pa je Celjan prejel še drugo kazen. Na srečo je bil nato uspešen na popravnem izpitu.

Preostali Slovenci hitro izpadli
Preostala četverica Slovencev je izpadla že zgodaj. Gašper Jerman in Jesenko Četić v kategoriji do 81 kilogramov sta se poslovila po prvem nastopu, enako usodo je doživela Anka Pogačnik v kategoriji do 70 kg. Bolje je šlo v kategoriji do 63 kg Nini Milošević, ki je dobila dvoboj z Romunko Lauro Lopez Salles. V drugem nastopu je Slovenko izločila favorizirana Avstrijka Kathrin Unterwurzacher. Miloševićeva ima z Avstrijko sicer kar nekaj dobljenih dvobojev, tudi danes je bila aktivnejša, a je Avstrijka s pametnim taktičnim pristopom ohranila minimalno prednost, ki si jo je priborila na začetku tekme.


Trije plavalci v popoldanskem delu

Popoldne so nastopili trije slovenski plavalci. Najbolje se je v konkurenci najboljših mladincev v Evropi odrezala plavalka Ljubljane Tara Vovk, ki je na 100 m prsno z 1:11,50 osvojila šesto mesto in se uvrstila v sobotni finale. Neža Klančar je tekmovanje na 200 m mešano končala kot 10. (2:20,83), njen klubski kolega iz ljubljanske Olimpije Blaž Demšar pa je bil z 1:52,80 13.

Preostali slovenski plavalci so v evropski mladinski konkurenci sklenili nastope dopoldan. Klančarjeva je imela dvojni program in na 100 m prsno osvojila 30. mesto, Neža Kocijan je bila 29. na 50 m prosto, Ava Schollmayer 34. na 100 m hrbtno, Vito Vodenik 41. na 50 m hrbtno, Dijana Naglič pa je bila na 200 m mešano diskvalificirana.

Judoisti nadaljujejo niz uspehov
Baku: Medalja Trstenjakove in Drakšiča