Marjan Fabjan je do zlate olimpijske medalje popeljal tudi Urško Žolnir. Foto: Arhiv RTV SLO
Marjan Fabjan je do zlate olimpijske medalje popeljal tudi Urško Žolnir. Foto: Arhiv RTV SLO
Marjan Fabjan in Zvezdan Martič s slovensko žensko reprezentanco v judu na mednarodnem turnirju v Oberwartu v Avstriji. Foto: Arhiv RTV SLO

Letošnji Bloudkov nagrajenec je svoje varovance popeljal do treh olimpijskih medalj, treh odličij s svetovnih prvenstev in 21 z evropskih prvenstev. Kar pet njegovih tekmovalcev in tekmovalk je osvajalo medalje na največjih tekmovanjih, če pa štejemo še druga mednarodna tekmovanja, gre za pravo malo vojsko. V čem je skrivnost njegovih uspehov? Tekmovalci in trenerji z vsega sveta prihajajo v njegovo telovadnico odkrivat recept za uspeh. Neuspešno.

Podoben cilj so si zadali tudi avtorji dokumentarca. Ti so s Fabjanom, njegovimi tekmovalci in tekmovalkami, s sodelavci in družino preživeli veliko dni ter odkrili številne skrivnosti, do zdaj javnosti neznane. Je Fabjan res takšen diktator, kot o njem krožijo zgodbe? Kakšno mladost je imel in kako je preživel svoja "gastarbajterska" leta? Kako je zgradil svojo "tovarno medalj"?

Avtorji ugotavljajo, da je Fabjanovo življenje kot sodobna zgodba o Pepelki. Fant, v mladosti več lačen kot sit, je s pomočjo dobre vile, juda, uresničil vse svoje sanje. Judo, kar pomeni mehka pot, je Fabjana naredil mehkega kot skala.

Dokumentarni film Mehek kot skala je nastal v športnem uredništvu, a to ni le športni film. Trdi treningi, osvojene medalje, vzponi in padci so le en del filma. Marsikomu bodo ganljive zgodbe priklicale solze v oči, zanimivi sogovorniki pa ga bodo že v naslednji minuti nasmejali. Kot je dejal eden izmed nastopajočih: "Če ne bi videl z lastnimi očmi, tega ne bi verjel."

Scenarist in režiser dokumentarnega filma Mehek kot skala je Zvezdan Martič, snemalec Aleš Živec, montažer Matjaž Jankovič.