Bržkone prvi slovenski adut Bojan Tokić ima z evropskih prvenstev že tri medalje, eno posamično in dve med dvojicami. Foto: www.alesfevzer.com
Bržkone prvi slovenski adut Bojan Tokić ima z evropskih prvenstev že tri medalje, eno posamično in dve med dvojicami. Foto: www.alesfevzer.com

V moški konkurenci bodo nastopili Bojan Tokić, Darko Jorgić, Deni Kožul, Jan Žibrat in Peter Hribar, v ženski pa Alex Galič, Katarina Stražar, Aleksandra Vovk in Ana Tofant.

Doslej je na prvenstvih bolj ali manj vse slonelo na Tokiću, ki je na posamičnih evropskih prvenstvih osvojil že tri kolajne, eno med posamezniki in dve med dvojicami. Novogoričan je še vedno tudi najboljši Slovenec na lestvici Mednarodne namiznoteniške zveze (ITTF), del strokovnjakov še vedno misli, da bo tudi v Alicanteju prvi slovenski adut, predvsem zaradi bogatih izkušenj, ki jih ima. Drugi del pa več možnosti pripisuje mlademu valu, Jorgiću in Kožulu, za katera se ve, da lahko premagata prav vse igralce, vprašanje pa je, ali sta zmožna zmagovati v kontinuiteti. Za kolajne bo namreč v hudi konkurenci treba premagati veliko dobrih igralcev, konkurenca je namreč iz leta v leto močnejša, iz leta v leto se pojavljajo mladi, kakovostni igralci.

Slovenci imajo kakovost za kolajno
"Konkurenca je res huda, a na to se ne smemo ozirati. Zavedati se moramo svoje kakovosti, menim, da je imamo veliko. Mi imamo pozitivno konkurenco že znotraj ekipe, od mladih se tudi jaz lahko veliko naučim. Mladi me še dodatno silijo h kakovostnim treningom in nastopom na mednarodnih turnirjih, saj nočem, da bi za olimpijske igre v Tokiu imel mednarodno kvoto, nato pa izpadel, ker si ne bi prislužil nastopa v domači reprezentanci. Na igrah namreč lahko nastopata le dva iz vsake države,"
je zelo zadovoljen z zdravo konkurenco v ekipi Tokić.

Trikratni olimpijec meni, da imajo tako on kot Jorgić in Kožul kakovost za kolajno, a za to je treba več kot le kakovost. "Za kolajno se mora več stvari 'poklopiti'. Moraš imeti srečo pri žrebu, srečo v posameznih dvobojih, taka tekmovanja so tudi stvar navdiha. Mi nismo daleč od teh medalj, vsak je zmožen premagati vsakega, a to je treba storiti ob pravem času," je dejal Tokić, ki ni prav nič užaljen, če ga kdo nima več za prvega slovenskega aduta.

"To me niti najmanj ne moti, pravzaprav sem zelo vesel, če je tako. Nimam nič proti, če sem drugi lopar v reprezentanci, samo tretji ne bi rad bil. Zamenjava generacij je nekaj normalnega, mene čakajo še mogoče tri leta igranja, drugi prihajajo v najboljša leta. Hvala Bogu, da imam naslednike, da ne bi bil kot Rajmond Debevec v strelstvu najboljši trideset let. Kje bi bil pri nas ta šport, če bi bilo tako," meni Novogoričan, ki se je z reprezentančnimi kolegi na prvenstvo pripravljal skupaj s Hrvati, Poljaki in Madžari v Opatiji.

Tokić z Jorgićem tudi v dvojicah
"V Opatijo sem prišel v igralni in rezultatski krizi. Tudi na treningu pred tem stvari niso tekle, kot bi si želel. A sem se na pripravah začel dvigovati, kar so opazili tudi drugi na čelu s selektorko Andrejo Ojsteršek Urh. Zato sem prav vesel, saj vem, da če je igra na pravi ravni, tudi rezultati pridejo,"
pravi Tokić, ki bo z Jorgićem igral tudi v dvojicah, kjer pa večjih pričakovanj nimata, saj priznavata, da se kljub dobrim osnovam nikoli nista najbolje ujela.

V mešanih dvojicah Tokić ne bo igral, vse upe v slovenskem taboru polagajo na dvojico Jorgić/Galič, slednja bo med posameznicami tista, ki lahko računa na kakšen boljši rezultat.

"Skupnih priprav pred odhodom v Španijo nismo imele, vendar smo naredile več skupnih treningov. V posamični konkurenci ima največ možnosti za odmevnejši rezultat Alex, ki lahko, če bo imela srečo pri žrebu, pride visoko. Na zadnjih turnirjih v dvojicah sva zelo dobro igrali s Švicarko Rachel Moret, seveda pa bo tudi tu veliko odvisno od žreba. Za preostale tri velja, da si bodo skušale pridobiti čim več izkušenj, tudi kakšno zmago, predvsem pa, da si izboljšajo položaj na svetovni in evropski lestvici. V dvojicah bosta skupaj igrali Stražarjeva in Vovkova, medtem ko bo Ana Tofant igrala z najbolje uvrščeno belgijsko igralko Nathalie Marchetti," je dejala Vesna Ojsteršek, selektorka slovenske ženske izbrane vrste.