Preostali športi

Poudarki

  • Ruski športniki bodo vložili pritožbo na mednarodnem športnem razsodišču v Lozani
  • ZOI tudi brez slovenskih hokejistov iz Lige KHL?
Thomas Bach in Samuel Schmid
Predsednik olimpijskega komiteja Thomas Bach in predsednik MOK-ove disciplinske komisije Samuel Schmid na novinarski konferenci v Lozani. Foto: Reuters
Pjongčang
Pjongčang bo igre gostil med 9. in 25. februarjem. Foto: Reuters
VIDEO
Janez Kocijančič kritičen...

Dodaj v

MOK Rusiji prižgal rdečo luč za olimpijske igre v Južni Koreji

Schmidovo poročilo potrdilo "sistematično manipulacijo protidopinških pravil"
5. december 2017 ob 19:55,
zadnji poseg: 5. december 2017 ob 23:11
Lozana - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Mednarodni olimpijski komite (MOK) je sporočil, da ruska reprezentanca zaradi sistematičnega dopinga ne bo smela nastopiti na februarskih zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu. Nekateri športniki bodo vseeno lahko tekmovali pod olimpijsko zastavo.

Nastop bodo dovolili tistim športnikom, za katere bo mogoče dokazati, da niso del sistemskega dopinga.

Na lanskih poletnih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru MOK ni prepovedal nastopa celotni ruski reprezentanci, ampak so odločitev o nastopih posameznih športnikov sprejemale panožne športne zveze. Ni pa smel v Riu nastopiti noben ruski športnik, ki je bil v preteklosti kaznovan zaradi zlorabe nedovoljenih poživil, čeprav je kazen že odslužil.

Nazadnje je v Brazilijo odpotovalo približno 270 ruskih športnikov, kar je predstavljalo 70 odstotkov sprva predvidene 387-članske reprezentance. Izmed atletov je v Riu tekmovala le skakalka v daljino Darja Klišina, suspendirani pa so bili na primer vsi dvigovalci uteži.

Kazen za Žukova in Mutka
Iz MOK-a so po zasedanju v Lozani sporočili, da je poročilo preiskovalca Samuela Schmida potrdilo "sistematično manipulacijo protidopinških pravil in sistema v Rusiji" in da za to obstajajo znanstveni dokazi, dokumenti in korespondenca. Nepravilnosti so se dogajale tudi na zimskih olimpijskih igrah pred štirimi leti v Sočiju. MOK je zaradi tega že prej dosmrtno prepovedal nastope na OI 25 ruskim športnikom, enajstim je odvzel kolajne z ZOI 2014.

MOK se je odločil tudi, da suspendira predsednika ruskega olimpijskega komiteja Aleksandra Žukova kot člana MOK-a. Ob tem je namestniku ruskega predsednika vlade in nekdanjemu športnemu ministru Vitaliju Mutku (tudi enemu glavnih organizatorjev nogometnega svetovnega prvenstva 2018) dosmrtno prepovedal udeležbo na olimpijskih igrah v uradni vlogi.

Žukov je že napovedal, da bodo ruski športniki vložili pritožbo na mednarodnem športnem razsodišču v Lozani, saj Rusija vztrajno zanika obtožbe. "Kaznovati nedolžne je nepravično in nemoralno," je dejal Žukov. Pojasnil je, da bodo odločitev o tem, ali bodo ruski športniki, ki bodo izpolnili MOK-ova merila, potovali na ZOI, sprejeli 12. decembra na posebnem olimpijskem srečanju.

Tudi v številnih ruskih panožnih športnih zvezah so odločitev MOK-a označili za "nepošteno". Na ruskem zunanjem ministrstvu so se odzvali z zapisom na družbenih omrežjih, da jih odločitev "ne bo zlomila in bodo preživeli tudi to".

Ruska televizija ne bo prenašala iger
"To je še nikoli viden napad na integriteto olimpijskih iger in športa,"
je povedal predsednik MOK-a Thomas Bach in poudaril, da na odločitev ni vplivala politika. S tem so, kot menijo pri MOK-u, zaščitili "čiste" športnike. "To bi moral biti konec te škodljive epizode in bi moralo služiti za učinkovitejši protidopinški sistem, ki ga vodi svetovna protidopinška agencija WADA," je dodal Bach.

Rusija bo morala plačati še 15 milijonov dolarjev kazni za stroške preiskave in za plačilo prihodnjih protidopinških ukrepov. Zaradi vseh teh odločitev ruska državna televizija ne bo prenašala ZOI 2018.

Zelo verjetno je, da zaradi odločitve MOK-a in ruske neudeležbe na igrah ne bodo prekinili tamkajšnje elitne hokejske Lige KHL in bodo po vzoru Lige NHL v Pjongčangu manjkali tudi vsi hokejisti iz te lige, torej tudi slovenski kapetan Jan Muršak, Žiga Jeglič, Rok Tičar in Robert Sabolič.

Igre bodo potekale med 9. in 25. februarjem.

Kocijančič: Imam velike pomisleke, če se kaznujejo tisti, ki niso zagrešili ničesar
Novi predsednik Evropskih olimpijskih komitejev (EOC) Janez Kocijančič je bil v pogovoru za oddajo Odmevi na Televiziji Slovenija kritičen do odločitve MOK-a. "Očitno je šlo za zelo široko uporabo dopinga in kar se tega tiče, nimam nobenih dvomov - vsi, ki so naredili dopinške prekrške, morajo biti kaznovani v skladu z načelom ničelne tolerance do dopinga. Imam pa velike pomisleke, če se kaznujejo tisti, ki niso zagrešili ničesar. In te rešitve, da športniki, ki so zanesljivo čisti, nastopajo pod nevtralno zastavo brez nacionalnih obeležij, se mi zdijo precej sporne. Očitno bodo ruski športniki nastopali pod znatno strožjimi pogoji kot vsi preostali športniki na olimpijskih igrah. In to se mi zdi tudi sporno. Želel bi si, da bi bili na največjih svetovnih tekmovanjih, na tekmovanju najvišje ravni, vsi športniki enakopravni. Upam, da se te stvari ne bodo naprej zaostrovale. Vsekakor bi se mi zdelo, da bi bila hladna vojna v športu nepotrebna," je dejal.

Celoten pogovor Igorja E. Berganta s Kocijančičem si lahko ogledate v videonovici na desni strani novice.

M. R.
Prijavi napako
Komentarji
Drncl
# 05.12.2017 ob 20:03
Kot da je v ZDA kaj drugače. Pfffff.......
Picasso
# 05.12.2017 ob 20:03
Bravo, ameriške košarkarje t.i. dream team na poletnih olimpijskih igrah pa nebodo nikoli testirali ker imajo dogovor o netestiranju ameriške košarkarske reprezetance, ostali pa morajo biti na žgancih. Nor svet, nor kapitalizem. Je pa prav če je sistemski doping, ampak Rusi še zdaleč niso edini ampak majo nesrečo ker so komunisti itd.
drg
# 05.12.2017 ob 20:06
Pričakovano. Kaj sledi? Brisanje Rusije iz atlasov in globusov?
iztrd
# 05.12.2017 ob 19:59
Še koga bi bilo treba suspendirati ...

In kaj bo zdaj s hokejem?
TIGR
# 05.12.2017 ob 20:39
Važno, da so skandinavski astmatiki brezmadežni...

Kdo bo sploh gledal to farso v Koreji.
Amoroso
# 05.12.2017 ob 20:16
Super bravo MOK!Stari Idioti. Upam da Južna Koreja zahteva odškodnino! Kdo bo gledu hokej brez NHL in KHL ? Vstopnice iz 100€ na dan na mogoče 15€.Evo pa smo na sprejemljivih cenah! Predlagam pa bojkot!!!
polarni123
# 05.12.2017 ob 20:45
Važno, da lahko nastopijo vsi astmatiki iz očitno zelo onesnažene in splošno bolane Norveške in Američani, ki jim dovolijo njihovi lastniki klubov. Katastrofa. Šport se je popolnoma sesul z vidika vrednot. Politika, denar, prevare, gladiatorstvo. MOK ni nič boljši na čelu z Bachom.
opusdei
# 05.12.2017 ob 20:09
Norveško so spet pozabili.
Sula
# 05.12.2017 ob 20:20
Bo Kim poskrbel, da ne bo olimpijskih iger.
LaLaLarlic
# 05.12.2017 ob 20:36
Kakšna neumnost. Zakaj bi morali športniki, ki so čisti, trpeti? Zakaj pa potem ne prepovemo tekmovanja tudi recimo Norveški ali pa ZDA?

In močno dvomim da bo katerikoli Rus tekmoval pod olimpijsko zastavo. Imam nekaj ruskih prijateljev, ki so mi povedali, da bi bil to karierni samomor - izgubili bi sponzorje, pa še Rusi sami bi jih dobesedno izločili iz družbe.
samuelcek
# 05.12.2017 ob 19:59
Ubogi mladi ruski športniki; še pašte, ki jo dobijo v klubih, si ne bodo upali jest...
WeeBay
# 05.12.2017 ob 20:11
politics...
Branko3
# 05.12.2017 ob 20:45
Sramotno zahodno politikatsvo.
generacija56
# 05.12.2017 ob 20:26
Torej bodo to olimpijske igre ZDA, NATO in podrepnikov.
Med njimi nekaj dopingiranih, ki jih nihče noče zatožiti....
artoum
# 05.12.2017 ob 20:35
MOK Rusiji prižgal rdečo luč

meni se je tudi prižgala rdeča luč, da bom kaj gledal OI.
Janez1965
# 05.12.2017 ob 21:09
Američani so pa čisti...

Carl Lewis 84 - nedolžen kot breja ovca... pa Dream Team
moj komentar
# 05.12.2017 ob 20:48
ZDA so jezne, ker so izpadle z svetovnega nogometnega prvenstva.
Drugače je pa tole vse skupaj politično motivirano in brez oprijemljivih dokazov.
Nič skrbet. Bodo Rusi ob prvi priliki udarec vrnili nazaj na drugih področjih.
OI so izgubile svoj pomen.
generacija56
# 05.12.2017 ob 20:54
Priča smo organiziranemu napadu na Rusijo, na vseh področjih.
Ne samo, da se kopičijo na mejah, uvajajo sankcije, vzganjajo medijsko histerijo, začelo se je vsesplošno spodkopavanje.
To vse vodijo in vsiljujejo iz ZDA.
Z dopingom to nima popolnoma nikakršne zveze.
Ima pa zvezo z rušenjem vsega, kar je na tem svetu kar pomenilo, da se to nadomesti z hegemonijo in kaosom.
J@st
# 05.12.2017 ob 20:22
Ma dajte, dajte, vsi vejo za kaj gre.
Zaradi tega ker Amerika hoče zamenjati Putina, kaznujejo športnike. .Rodčenkov je baraba in lažnjivec ki se je prodal za stanovanje i drag avto in ne predstavil nobenih dokazov dopingiranja.
Upam da ruski športniki ne bojo nastopili pod nevtralno zastavo
nightwing
# 05.12.2017 ob 20:58
Hladna vojna tudi v športu. Ne moreš verjet. Tega ni bilo še v času stare hladne vojne.
Enostavno
# 05.12.2017 ob 20:42
Sramotna politična odločitev.
moj komentar
# 05.12.2017 ob 20:50
Kolikor sem bral ruske medije, ne bo niti en športnik nastopil pod olimpijsko zastavo.
To smatrajo kot izdajo države in bedarijo.
SamoRes
# 05.12.2017 ob 20:50
Dopingirance naj vržejo ven, ne morejo pa kaznovati vseh športnikov.
velenjcan
# 05.12.2017 ob 21:21
Prodane duše v MOK niso opazile, da bodo dosežki drugih športnikov zaradi te odsotnosti manj vredni: slabih sicer ne bo nihče pogrešal, dobri bodo pa zmeraj lahko rekli, da so tekmovali brez prave konkurence in da bi bil rezultat lahko tudi drugačen..
Doping? V te pravljice bom verjel, ko bodo brez izjeme vse sodelujoče testirali na enak način in proti istim substancam. In ko bodo ukinili podkupovanje prebežnikov.
balrog
# 05.12.2017 ob 20:48
Ob istem sistemu izogibanja dopinškim kontrolam v ameriškem športu, atletiki, kolesarstvu, profesionalnih športih, niso kolektivno kaznovali vseh ameriških športnikov. Najmanj dvojna merila. V ameriškem kolesarstvu, atletiki, ni bilo ne-dopingiranega športnika, doping je bil povsod, pa niso izključili celotne države. To je res traparija.
CaEdMoN
# 05.12.2017 ob 20:06
Kaj to pomeni, da so naši v Hokeju v Playoff-u ali, jih bo kdo nadomestil?
Druga Švica
# 05.12.2017 ob 20:53
Če uloviš lopova v Rusiji še ne pomeni, da jih drugje po svetu ni.
TIGR
# 05.12.2017 ob 21:30
Pac-Man
Si videl kako končajo ameriški pudlji a.l.a. Sakashvili? Nič dobrega se ti ne piše... :-))
Emmure
# 05.12.2017 ob 21:02
samo eno ime imam za MOK: Justin Gatlin
Enostavno
# 05.12.2017 ob 20:53
Zdaj mora Rusija paziti,da zahod ne uprizori kakšnih nečednih del na SP v fuzbalu.
help
# 05.12.2017 ob 20:39
ZDA itak lahko "tekmujejo" samo v športih, ki jih igrajo samo oni (budalaštine ala "ameriški nogomet") ali pa če politično odstranijo glavnega konkurenta.
linus.si
# 05.12.2017 ob 20:09
Nema Zbornaje....
QUENDI
# 05.12.2017 ob 20:53
....popolnoma politična odločitev........torej lahko nastopijo npr. vsi skandinavski in drugi astmatiki, alergiki......najbolje da vsi nastopijo brez nacionalnih oznak.....
moj komentar
# 05.12.2017 ob 20:51
Dopingirance naj vržejo ven, ne morejo pa kaznovati vseh športnikov.

Saj ni cilj kaznovanje dopingirancev.
Cilj je politično in sovražno provociranje Rusije.
krumpek
# 05.12.2017 ob 20:10
Nujno za mnenje vprašat predsednika evropskega olimpijskega gibanja dr.Janeza Kocijančiča.
ozi
# 05.12.2017 ob 21:16
jah, če je nekdo pre-dober, ga je treba sistemsko sfu***.
Enostavno
# 05.12.2017 ob 21:03
nightwing
Hladna vojna tudi v športu. Ne moreš verjet. Tega ni bilo še v času stare hladne vojne.

Bilo je....1980 OI Moskva-bojkot USA in NATO dežel
1984...OI Los Angeles-bojkot CCCP.....
Smo pa mi na obeh igrah pobrali kar lepo št.medalj.
aikido
# 05.12.2017 ob 22:59
Včasih, ko sem bil mlad in naiven sem:
- komaj čakal da se začne olimpijada že kak mesec prej
- verjel, da je bil Ben Johnson bad guy in Carl Lewis heroj
- gledal Tour de France in mislil, da ima kaj skupnega s športom
- občudoval Lancea Armstronga, ker je premagal raka
- ...

Zdaj še vedno nisem star, samo naiven nisem več:
- olimpijskim igram posvetim toliko pozornosti, kot lokalnemu odboru SMC (razen izjemnim zgodbam, kot je bila Petra Majdič, naši hokejisti v Sočiju,...)
- atletskim prvenstvom posvetim toliko pozornosti, kot lokalnemu odboru SDS
- Tour de France vem, da še vozijo, a komajda zasledim kdaj

Vse to je "zvodenelo", le vladavina kapitala se zdi večna.
matia
# 05.12.2017 ob 20:53
s to odločitvijo so priznali, da nimajo nobene kontrole nad izajanjem kontrole dopinga, da je sistem skorumpiran, prirejen,.... kaj sta delala MOK in WADA zadnja 3 leta mi bo večna uganka. vsakega športnika bi lahko 1000x testirali, da nebi bilo nobenega dvoma o njegovi ne/čistosti.
če bi bili vsaj dosledni pri vseh državah bi tudi lažje sprejeli takšno odločitev.
svaašta.... renično upam, da nacionalne zveze zahtevajo odstop vodstva MOKa in WADE, ker več kot očitno nimajo pojma kaj delajo....
pa če jaz kaj vem na sodišču ne smeš biti 2x sojen za isto stvar... žal to ni več šport ampak le še politika...
sumtb
# 05.12.2017 ob 22:37
Navadno politkantstvo medtem ka bo februarja v Južni Koreji globalno srečanje astmatikov iz vseh vetrov.
nightwing
# 05.12.2017 ob 21:06
Enostavno

Mislil sem v stilu, da nekdo prepove nastop državi na olimpijskih igrah. :) A niso olimpijske igre simbol miru in povezovanja?
Le Courage
# 05.12.2017 ob 20:54
Če se hočejo znebiti dopinga, naj se pa vrnejo k striktnem amaterizmu...
Tole bo na koncu hujši udarec za MOK kot pa za Ruse. Hokejski turnir bo smešen, če se še KHL odloči, da ne bodo prekinili tekmovanja (saj kdo pa jim brani, če tudi NHL nima prekinitev)...
LaLaLarlic
# 05.12.2017 ob 20:46
@Pac-Man

To čisto dobro razumem. Ampak kje bo pa kdaj kak Rus tekmoval pod nevtralno zastavo. Plus bodimo realni, Rusija bo zahtevala od vseh športnikov, da se ne udeležijo SPLOH olimpijskih iger v znak protesta.
generacija56
# 05.12.2017 ob 22:47
Samo še en primer več, kaj se da danes vse kupiti.
Olimpijski funkcionarji tako že desetletja dokazujejo, kako skorumpirani so.
Rusi žal ne bodo ogrožali življenj astronavtov in vesoljske postaje zaradi teh hlapcev.
Teh olimpijskih iger zame ne bo.
Te McDonald olimpijade zaveden človek ne bo gledal.
Po dobrem premisleku so to tako igre, ki jih bodo Južnim pustili izpeljati, preden napadejo Severne.
Potem pa se gremo spet vojno...
Človeku se zagnusi vse to...
jodlzi
# 05.12.2017 ob 22:50
Bolano kako so izkoristili OI za politicne namene...
Enostavno
# 05.12.2017 ob 22:27
Ruska televizija ne bo prenašala iger

Edino pravilno.Rusi se pa res ne rabijo poneumljati z gledanjem te zahodne farse.
nightwing
# 05.12.2017 ob 22:52
Te olimpijske igre bi morali bojkotirat tudi mi. To kar se dogaja ni več normalno. Po tej logiki bi lahko MOK prepovedal tudi našim športnikom nastop zaradi Čeplakove in Gregorinove. Zdravega razuma očitno ni več.
svabo
# 05.12.2017 ob 21:48
Olimpijske igre so s tem postale še bolj nepomemben dogodek in so s stališča srečanja najboljših z najboljšimi postale neregularne. Pa še nekaj. Kako lahko športniki iz zahodnih držav jemljejo poživila na recept, ki jim jih predpiše zdravnik in jih odobri protidopinška komisija, hkrati pa rusom, ki jim niso nič dokazali ne pustijo sodelovati. To so nerazumne odločitve in s tem neregularne olimpijske igre. Pravi športniki bi morali bojkotirati takšne igre, ker niso poštene.
TIGR
# 05.12.2017 ob 21:42
Rezultat trdega in poštenega treninga... :-)
https://ocdn.eu/images/p
ulscms/MmM7MDA_/b87acb9beb08f6f892393cc1
c58cbf69.jpg
moj komentar
# 05.12.2017 ob 21:49
A niso olimpijske igre simbol miru in povezovanja?

Nič več.
Zdaj so postale orodje političnega izsiljevanja in hibridna vojna.
Kazalo