Zdajšnja svetovna in evropska prvakinja Tina Trstenjak bo eno izmed glavnih slovenskih orožij za medaljo. Foto: EPA
Zdajšnja svetovna in evropska prvakinja Tina Trstenjak bo eno izmed glavnih slovenskih orožij za medaljo. Foto: EPA
Slovenski rokometaši bodo na olimpijskih igrah nastopili tretjič. Foto: www.alesfevzer.com
Peter Kauzer
Visoka pričakovanja ima tudi Peter Kauzer. Foto: Nina Jelenc

nastop v Braziliji skoraj že zagotovljen, devet jih je v čakalnici. Poglejmo podrobneje.

Najštevilčnejša bo zasedba moške rokometne reprezentance, ki ima pravico do 14 igralcev. Selektor Veselin Vujović je objavil širši seznam z 19 imeni, pet jih bo prečrtal med pripravami.

Pomemben EP za Marušo Mišmaš
V atletiki je pogoje izpolnilo devet športnikov. To so Luka Janežič, Žan Rudolf, Robert Renner, Maja Mihalinec, Sabina Veit, Daneja Grandovec, Maruša Černjul, Tina Šutej in Martina Ratej, medtem ko morata Maruša Mišmaš in Anton Kosmač lansko normo še potrditi. Mišmaševa bo imela zadnjo priložnost na prihajajočem evropskem prvenstvu, ki se bo začelo 6. julija.

Na vabilo čakajo trije plavalci
V plavanju so zanesljivi udeleženci Anja Klinar, Tjaša Oder, Janja Šegel, Tjaša Pintar, Špela Bohinc, Damir Dugonjić in Anže Tavčar. V čakalnici so Tjaša Vozel, Martin Bau in Robert Žbogar, ki so izpolnili normo OKS-a, nimajo pa norme Mednarodnega olimpijskega komiteja, zato čakajo na vabilo Mednarodne plavalne zveze.

... rokoborec in tenisačici
Na vabilo upajo tudi rokoborec Jure Kuhar in teniški igralki Polona Hercog in Andreja Klepač, ki bi v Riu nastopali v igri dvojic. Na uradnem seznamu čakajočih je tudi gorska kolesarka Blaža Klemenčič, ki je v postopku kršitve pravil antidopinga in je v postopku pri Mednarodnem športnem razsodišču.

Roglič v vožnji na čas; kdo na cestno dirko?
Pri kolesarjih ima Slovenija za cestno dirko štiri kvote. Izmed Grege Boleta, Janija Brajkoviča, Mateja Mohoriča, Luke Pibernika, Jana Polanca in Simona Špilaka bo selektor potnike določil 11. julija. V vožnji na čas bo nastopil Primož Roglič, na cestni dirki deklet pa Polona Batagelj.

12. julija se bodo iz kandidatov v potnike prelevili Teja Belak (gimnastika), Vasilij Žbogar, Tina Mrak in Veronika Macarol (jadranje), Tina Trstenjak, Anamari Velenšek, Rok Drakšič, Mihael Žgank in Adrian Gomboc (judo), Peter Kauzer, Benjamin Savšek, Luka Božič, Sašo Taljat in Urša Kragelj (kajak-kanu na divjih vodah), Špela Ponomarenko Janič (kajak na mirnih vodah), Tanja Žakelj (gorsko kolesarstvo), Bojan Tokić (namizni tenis), Špela Perše (daljinsko plavanje), Boštjan Maček in Živa Dvoršak (strelstvo) ter Mateja Šimic (triatlon).

Največ Slovencev je bilo v Atenah
Kljub uvrstitvi rokometašev bo slovenska odprava na olimpijske igre najbrž najmanjša v tem tisočletju. Leta 2012 je bilo v Londonu 65 športnikov, leta 2008 v Pekingu 62, leta 2004 v Atenah 79, leta 2000 v Sydneyju 74, leta 1996 v Atlanti 37 in leta 1992 v Barceloni 35.

Olimpijske igre bodo potekale od 5. do 21. avgusta.