Evropski prvak Rok Drakšič bo prvič nastopil v kategoriji do 73 kg. Foto: EPA
Evropski prvak Rok Drakšič bo prvič nastopil v kategoriji do 73 kg. Foto: EPA
Urška Žolnir
Leto dni po zmagoslavju v Londonu bo Urška Žolnir odšla v Brazilijo v vlogi trenerke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

V Brazilijo bo odšlo pet judoistk in judoistov: Vlora Beđeti, Tina Trstenjak, Ana Velenšek, Rok Drakšič in Jesenko Četić. Od standardnih reprezentantov manjkajo, na primer, Aljaž Sedej, Lucija Polavder, Matjaž Ceraj, Petra Nareks, Urška Žolnir ...

"Že na samem začetku sezone smo rekli, da se bomo svetovnega prvenstva udeležili v manjšem številu, da bodo v Rio odpotovali res tisti najboljši, ki imajo možnosti za rezultat. V tem trenutku je to ta ekipa pred nami, ki je glede na rezultate letos prepričala. Doma sicer ostane še pet borcev in bork z normami, ki bi se lahko udeležili tekmovanja, a smo naredili tako, da so nekateri odpotovali na evropsko prvenstvo, nekateri na sredozemske igre, potem pa na SP, če še kaj ostane. Tja, kjer smo vedeli, da bo rezultat, smo odšli s popolno ekipo," je majhnost reprezentance opisal selektor slovenske vrste Marjan Fabjan.

Konkurenca na prvenstvu bo zahtevna, Drakšič bo imel v svoji kategoriji več kot 70 borcev. "Ta ekipa je zdaj trenutno najbolj pripravljena, ima že veliko turnirjev in zmag za sabo, za SP smo skušali najti optimalno pripravo in upam, da se bo odrezala kar najbolje. Sodelovali smo po klubih, imeli skupne in mednarodne priprave glede na to, kje ima kdo tekmovalce, da bi lahko z njimi treniral, da se je lahko kar najbolje pripravil," je še povedal Fabjan.

Na prvenstvo prvič v drugačni vlogi potuje olimpijska prvakinja Urška Žolnir, ki bo v vlogi trenerke. "V vlogi trenerke sicer nisem prvič, a prvič na SP. Ni enostavno biti trener, a je nekaj novega zame, neka nadgradnja. Reči moram, da so judoisti trenirali po programu, delček je zraven tudi moje pomoči. Ni tisti maksimum kot pred olimpijskimi igrami ali za svetovno prvenstvo tik pred igrami, a mislim, da je vsak maksimalno pripravljen, da se bo na SP dokazal," je dejala Žolnirjeva.