"Počutim se kot tiger v kletki, ki čaka, da ga spustijo," je pred dnevi izjavil Felix Baumgartner in s tem povedal, da komaj čaka na 8. oktober. Skočil bo z višine 36.576 metrov in naj bi v samo 30 sekundah dosegel hitrost zvoka 1.110 km/h. Njegov načrt je, da bi letel s hitrostjo 1.125 km/h. Foto: EPA
Felix Baumgartner
Baumgartner se je lotil že številnih izzivov. Leta 2003 je postal prvi človek, ki mu je uspelo preleteti Rokavski zaliv s pomočjo karbonskih kril. Na fotografiji: med podobnim podvigom nad ameriško zvezno državo Utah. Foto: EPA

43-letni Avstrijec, verjetno najbolj znan BASE-padalec na svetu, se na podvig, ki ga bo izpeljal v Roswellu v Novi Mehiki, pripravlja že pet let. Datum Baumgartnerjevega poskusa je 8. oktober, vse pa bo odvisno od vremena. V Zemljino stratosfero, do višine 36.576 metrov, ga bo ponesla 1.315 kilogramov težka kapsula pod pritiskom, ki jo bo dvigoval s helijem napolnjen balon. Sledilo bo nekaj, česar človeštvo še ni videlo: najdlje trajajoč prosti pad, dolg pet minut in pol, in prebitje zvočnega zidu, kar se mora zgoditi že na začetku, ko je zrak še tako redek, da je upor minimalen. Za prebitje zvočnega zidu bi moral razviti hitrost 1.110 kilometrov na uro.

Strah je postal njegov prijatelj
Na sebi bo imel vesoljsko obleko in čelado, kar ga bo ščitilo pred izredno nizko temperaturo (okrog minus 70 stopinj Celzija), pomanjkanjem kisika in pritiskom, ki je tako nizek, da bi Baumgartnerju brez zaščite "zavrela" kri. Je Salzburžana, ki je s padalom skočil že več kot 2.500-krat, strah te izjemno zahtevne naloge? "Seveda me je, ampak z dolgoletnimi izkušnjami v ekstremnem športu sem se naučil strah obvladati in je postal moj prijatelj. Pomaga mi, da ne tvegam preveč. Rad imam izzive in gotovo je največji izziv, da bi postal prvi človek, ki je v prostem padu dosegel hitrost zvoka."

Julijska generalka uspela
8. oktobra (podvig bo v živo prenašala avstrijska televizija ORF) naj bi padlo več rekordov: najvišji skok z balona, prvo prebitje zvočnega zidu med prostim padom in najdaljše trajanje prostega pada (predvidoma pet minut in pol). Rekord za najdaljši prosti pad je že 52 let v lasti Američana Joeja Kittingerja, ki je leta 1960 skočil z višine 31.333 metrov. Kittinger je pri Baumgartnerjevem projektu sprejel vlogo svetovalca. Julija je imel Felix Baumgartner generalko in je skočil z višine 28 kilometrov. Varno je pristal v puščavi v Novi Mehiki, med prostim padom pa je dosegel hitrost 864 kilometrov na uro, kar je njegov osebni rekord.

Povzeto po ORF-u