Avtorja oddaje sta Miha Žibrat in Andreja Okorn. Foto: Stane Sršen
Avtorja oddaje sta Miha Žibrat in Andreja Okorn. Foto: Stane Sršen
Leon Štukelj, Antonio Samaranch
Glavni poudarek je na pripovedi slovenskih olimpijcev. Foto: EPA

Avtorja dokumentarne serije Miha Žibrat in Andreja Okorn sta jo podnaslovila Prolog.

Športnikov, ki so nastopali v tem času, ni več med živimi, zato sta si avtorja pomagala drugače, predvsem s preučevanjem starih slovenskih časnikov ter tedanjih zapisov o njih in olimpijskih igrah. Prvi zapisi segajo v leto 1862, res pa gre pri teh zapisih za zgodovinski, in ne toliko športni pogled na igre. V prvi oddaji tako nastopa samo pokojni legendarni Leon Štukelj, s katerim se je Miha Žibrat pogovarjal pred leti, malo pred njegovo smrtjo.

Pripovedi slovenskih olimpijcev
Naslednjih deset oddaj, s podnaslovom Njihove zgodbe, je drugačnih, saj so v njih pripovedi najstarejših živečih slovenskih olimpijcev, ki so sodelovali na poletnih olimpijskih igrah. V seriji enajstih dokumentarnih oddaj je glavni poudarek prav na pripovedih slovenskih olimpijcev, hkrati pa je serija obogatena tudi z zanimivimi odlomki in naslovi iz tedanjih časnikov. Idejna pobuda za nastanek oddaj je stota obletnica osvojitve prve slovenske olimpijske medalje.

Nagradna igra
Na MMC-ju objavljamo še zadnji del nagradne igre, v kateri se lahko potegujete za zbirko šestih DVD-jev, ki prikazujejo 106 slovenskih udeležencev olimpijskih iger - tistih, ki so prejeli medalje, in tistih, ki so se uvrstili med prvih deset. Predstavljeni so tudi vsi športi, v katerih so Slovenci nastopali.

Pridružite se naši Facebookovi strani in pravilno odgovorite na naslednje vprašanje.

Kateri slovenski športnik je osvojil zlato na zadnjih olimpijskih igrah (Peking 2008)?
a) Vasilij Žbogar
b) Rajmond Debevec
c) Primož Kozmus

Odgovor vpišite na zid naše Facebookove strani do četrtka do 12. ure, ko bomo izžrebali dobitnika pete zbirke šestih DVD-jev.