Nastja Govejšek osebnega rekorda v nedeljo ni pričakovala. Foto: MMC RTV SLO
Nastja Govejšek osebnega rekorda v nedeljo ni pričakovala. Foto: MMC RTV SLO

Govejškova, najmlajša slovenska olimpijka v Londonu 2012, je za 15 stotink izboljšala lastno znamko, doseženo lani avgusta v Nankingu na Kitajskem. Osebnemu rekordu se je močno približala tudi v finalu, kjer je bila s 26,51 od njega oddaljena šest stotink in je osvojila drugo mesto.

Ugnala jo je le slovita Švedinja Sarah Sjöström, ki so ji ure namerile 25,59 sekunde. Govejškova je takoj po delfinu nastopila še na 100 m prosto, kjer pa je s 56,30 zaradi utrujenosti zasedla osmo mesto. Z novim nizozemskim rekordom 52,69 je zmagala Femke Heemskerk.

Ni pričakovala rekorda
"Rekorda danes nisem pričakovala, saj se na to tekmo nisem pripravljala in nastopila sem iz polnega treninga. Po drugi strani pa je res, da se vse od četrtka tukaj zelo dobro počutim in upala sem, da bom šla blizu osebnemu rekordu. Zelo hitra sem bila že v predtekmovanju, vedela sem, da imam popoldan v rezervi še nekaj stotink, ne pa skoraj sekunde," je o rekordu povedala plavalka, ki je bila na mitingu zelo zadovoljna tudi z nastopom na 100 m delfin: "Do 75 metrov sem res plavala lepo, na koncu pa me je malo pobralo, saj še nisem v pravi formi. Na naslednji tekmi, ko bom pripravljena, bom zmogla tudi to."

Lep uspeh že dopoldne
Že dopoldan je normo A za nastop na svetovnem plavalnem prvenstvu poleti v Kazanu potrdila tudi Gaja Natlačen iz ravenskega Fužinarja. Z izidom 16:32,48 je bila za več kot sekundo hitrejša od standarda A Mednarodne plavalne zveze 16:33,61. V edini disciplini, ki se je končala že dopoldan, je bila najhitrejša Madžarka Boglárka Kapás s 16:29,41, Natlačnova je bila druga, slovenski uspeh pa je s tretjim mestom dopolnila Radovljičanka Špela Perše.

Vozlovi manjka nekaj izkušenj
Tretje mesto je na 200 m prsno z najboljšim izidom sezone 2:30,50 osvojila tudi plavalka kranjske Zvezde Tjaša Vozel, ki je v preteklih dneh v Eindhovnu dosegla nova slovenska rekorda na 50 in 100 m prsno. "Ne vem, ali je bil tudi tokrat dosegljiv rekord. Nijhuisova je očitno plavala le na zmago in v zadnjih 20 metrih tudi odločila tekmo, zato je bil nastop prepočasen. Tjaša pa letos na težki tekmi na 200 prsno še ni nastopila in manjka ji tudi nekaj izkušenj," je povedal trener Vozlove Igor Veličkovič in potrdil, da je škoda, ker je bila tekmovalka ta konec tedna dobro pripravljena. Prehiteli sta jo Nizozemka Moniek Nijhuis (2:29,61) in Nemka Michelle Lambert (2:30,05). Mariborčan Martin Bau je bil na 400 m prosto s 3:55,57 sedmi.