Prvenstvena smer Light before wisdom v vzhodni steni Cero Kištvarja. Foto: Marko Prezelj
Prvenstvena smer Light before wisdom v vzhodni steni Cero Kištvarja. Foto: Marko Prezelj

Gre za vrh v Kašmirju v Indiji, ki je zaradi svoje podobnosti dobil ime po bolj znanem Cerro Torreju v Patagoniji. Tehnično zahteven vzpon, ki so ga ocenili z ED+, kar je povišana najvišja stopnja francoske šeststopenjske lestvice, je nov vrhunski alpinistični dosežek v Himalaji.

Dva vrhova po prvenstvenih smereh
Odprava je sicer dosegla dva vrhova v tem pogorju po prvenstvenih smereh – najprej po južnem grebenu na 6278 m visoki Čomočior, potem pa še po vzhodni steni Cero Kištvar. V slednjem jim je uspelo preplezati izredno težavno smer Light before wisdom (Svetloba pred modrostjo), ki so jo ocenili kot ekstremno težko. Odprava je sicer potekala brez težav, če izvzamemo obilne padavine, ki so jih doletele v baznem taboru. Zaradi njih so morali celo izkopati pravi odvodni sistem, saj bi sicer njihov tabor voda lahko tudi odnesla.

Plezanje se je zavleklo
Plezali so tri dni, najtežji del je pomenil sistem plošč, prekritih z nepredelanim snegom. Zaradi njega se je plezanje tudi zavleklo, najtežji del pa je v svojem slogu preplezal izkušeni Marko Prezelj, sicer dobitnik kar treh zlatih cepinov.

Odprava je bila zasnovana na moderen način, torej z maloštevilnim spremljevalnim osebjem, v alpskem slogu in z ustrezno aklimatizacijo na bližnjih vrhovih, ki omogoča tudi ogled glavnega cilja.

Avdio: Odprava Kištvar 2015 na Radiu Slovenija (avtor Jure Čokl)