Ronnie O'Sullivan je v finalu leta 2008 zlahka premagal Alija Carterja z 18:8. Takrat sta na poti do finala oba naredila niz 147 točk. Sploh edinkrat v zgodovini SP-jev sta na enem turnirju dva igralca zgradila najvišje mogoče število točk. Foto: EPA
Ronnie O'Sullivan je v finalu leta 2008 zlahka premagal Alija Carterja z 18:8. Takrat sta na poti do finala oba naredila niz 147 točk. Sploh edinkrat v zgodovini SP-jev sta na enem turnirju dva igralca zgradila najvišje mogoče število točk. Foto: EPA
Jimmy White in Ronnie O'Sullivan
Jimmy White in Ronnie O'Sullivan sodita med najbolj priljubljene igralce v zgodovini snookerja. White je 80. in 90. izgubil vseh šest finalov, v katerih je igral, O'Sullivan pa je med letoma 2001 in 2008 dobil vse tri. Foto: EPA
Ali Carter
Ali Carter se že deset let bori s Crohnovo boleznijo, zaradi katere je pred pol leta želel končati kariero. Foto: EPA

O'Sullivan je v polfinalu premagal Matthewa Stevensa s 17:10, s čimer se je še četrtič uvrstil v finale svetovnega prvenstva, ki ga od leta 1977 gosti Sheffield. Raketa je v vseh dozdajšnjih finalih prepričljivo slavila (2001, 2004, 2008).

Vsakič nanizal po šest zaporednih iger
36-letnik je imel na poti do finala izjemno težek žreb, saj je moral do polfinala premagati same nekdanje svetovne prvake (Peter Ebdon, Mark Williams, Neil Robertson), njegova zadnja nasprotnika pa sta že igrala v finalih v Cruciblu (Stevens, Carter). O'Sullivanu je na vsakem izmed štirih obračunov na tem turnirju uspelo osvojiti po šest zaporednih iger.

Že leta "grozi" z upokojitvijo
Po uvrstitvi v finale je O'Sullivan spet napovedal, da bo morda končal kariero. Spremljevalci snookerja dobro vedo, da ne mine leto, ko "najbolj talentiran igralec vseh časov" ne izreče te grožnje, a zdi se, da je tokrat "smrtno resen".

Naslov svetovnega prvaka bi bil dodatek
"Odločil sem se, to bo morda res moj zadnji obračun. Vsekakor ne mislim v tej igri ostati še vrsto let. Morda si bom privoščil večletni odmor. Pretehtal sem vse pluse in minuse, zadovoljen sem s svojo odločitvijo. Ni bolj primernega trenutka za slovo, kot je ta finale svetovnega prvenstva. Če zmagam, bo to le dodatek, če izgubim, vseeno lahko igro zapustim na izjemno visoki ravni," je po polfinalni zmagi razpredal najbolj karizmatični igralec v karavani.

Pomoč psihologa je opazna
O'Sullivan slovi kot najbolj napadalen igralec snookerja vseh časov, a tudi kot izjemno impulziven, kar ga pogosto stane dvobojev. Zdaj sodeluje s športnim psihologom Stevom Petersom in zdi se, da igra najbolje v karieri. V ključnih trenutkih je namreč izjemno zbran in ne tvega z dolgimi udarci, ampak se odloči za obrambno igro.

Je za upokojitev kriv tudi urnik?
Tekmovalni snooker bi lahko tako v nekaj dneh izgubil dva izjemna šampiona, saj se je po četrtfinalnem porazu poslovil tudi sedemkratni svetovni prvak Stephen Hendry. Škot je kot enega izmed vzrokov navedel tudi prenatrpan urnik. S tem se posredno strinja tudi O'Sullivan: "Sezona je zdaj dolga 50 tednov. Pred nekaj tedni sem dobil pismo zveze, v katerem ugotavljajo, da sem izpustil 12 turnirjev in me morda čaka disciplinsko zaslišanje. Glejte, imam dva otroka, rad bi videl kako odraščata, to je res pomembno. Imel sem krasno kariero. A zdaj se čas res vleče. V Sheffieldu smo dva tedna, meni pa se zdi, kot da bi bili dva meseca."

Carter si je hitro nabral prednost
Ali Carter
je v polfinalu ugnal Stephena Maguira s 17:12. Letalec je hitro prevzel pobudo, povedel s 14:7 in prednosti ni več izpustil iz rok in se zanesljivo uvrstil v svoj drugi finale. Za naslov se bo spet boril proti O'Sullivanu, pred štirimi leti je izgubil z 18:8.

Z nasveti mu pomaga Ebdon
Carter ima za seboj turbulentno sezono. Še decembra je napovedal, da se bo po koncu sezone upokojil. V Cruciblu igra precej bolje, od osmine finala pa mu z nasveti pomaga Peter Ebdon.

Vse se bo končalo v ponedeljek zvečer
Finale se začenja v nedeljo ob 15.00, preostali trije termini igranja pa so nedelja ob 20.00, ponedeljek ob 15.30 in ob 20.30. Prvak bo postal tisti, ki bo osvojil 18 iger.