Naslednik predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Janeza Kocijančiča, ki je na položaju že od leta 1991, še ni znan. Volitve bodo prihodnje leto. Foto: Aleš Fevžer
Naslednik predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Janeza Kocijančiča, ki je na položaju že od leta 1991, še ni znan. Volitve bodo prihodnje leto. Foto: Aleš Fevžer
Iztok Čop
Iztok Čop je prejel nagrado Mednarodnega olimpijskega komiteja. Foto: STA
OKS potrdil program športa do leta 2023

Novosti se nanašajo tudi na volitve predsednika zveze in izvršnega odbora. Kandidat za predsednika mora pred volitvami predložiti listo kandidatov za tri podpredsednike in člane izvršnega odbora. Pri tem mora upoštevati strukturna razmerja, ki jih morajo imeti v izvršnem odboru posamezne skupine članic. Izvoljeni so tisti podpredsedniki, ki dobijo več kot polovico glasov prisotnih na skupščini.

V izvršnem odboru 21 članov
Natančneje se določa struktura članov izvršnega odbora, ki bo imela vključno s predsednikom in tremi podpredsedniki 21 članov. V odboru je 10 predstavnikov nacionalnih panožnih športnih zvez olimpijskih športov, od tega pet predstavnikov individualnih športnih panog poletnih športov, en predstavnik individualnih športnih panog zimskih športov in štirje predstavniki kolektivnih športnih panog. Dva člana IO-ja bosta predstavnika nacionalnih panožnih športnih zvez priznanih športov oziroma neolimpijskih športov, štirje predstavniki lokalnih športnih zvez, individualni soustanovitelj OKS-ja (Miroslav Cerar), po en predstavnik športnikov iz športne panoge, ki je v programu olimpijskih iger, predstavnik organizacije, ki skrbi za šport invalidov, predstavnik športnih zvez, ki se pretežno ukvarjajo s športom za vse, in predstavnik pokroviteljev.

Člani OKS-ja bodo razdeljeni v štiri skupine, nacionalne panožne športne zveze, lokalne športne zveze, občinske, mestne in medobčinske športne zveze, športne zveze in združenja (združenja, zamejske športne zveze, združenja ter splošne in strokovne zveze, povezane s športom) ter pokrovitelje OKS-ja. Natančneje so določeni pogoji za razvrstitev članov v posamezne skupine, predvsem katera zveza lahko pridobi status nacionalne panožne športne zveze.

Nagrada MOK-a Iztoku Čopu
Iztok Čop
, najuspešnejši slovenski športnik po osamosvojitvi, je ob koncu prejel nagrado Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK). Častne listine OKS-ja so prejeli Tomo Levovnik, Janez Gorišek in Boris Kristančič, četrtega dobitnika, Aljaža Pegana, pa ni bilo. Plakete OKS-ja so dobili Tomaž Pavlin, Zveza za šport invalidov - Paraolimpijski komite in ŠD Narodni dom, diplome OKS-ja pa sta prejela Renato Kuzman in organizacijski odbor Športni vikend Maribor.

OKS potrdil program športa do leta 2023