Tina Maze je veleslalomskemu srebru s svetovnega prvenstva, dodala še srebro z olimpijskih iger. Foto: EPA
Tina Maze je veleslalomskemu srebru s svetovnega prvenstva, dodala še srebro z olimpijskih iger. Foto: EPA
Veselje Tine Maze
Mazejeva je po odhodu na svoje preporodila svojo kariero, za kar je prišla nagrada v Whistler Creeksideu. Foto: EPA
Maze, Fischbacher in Vonn
Nov trenutek za v zgodovino slovenskega športa - Tina Maze je stopila ob bok Andrei Fischbacher in Lindsey Vonn. Foto: Reuters
Andrea Fischbacher
Avstrijka Andrea Fischbacher je bes po polomu v smuku uspešno preusmerila v superveleslalomsko predstavo. Foto: EPA
Lindsey Vonn
Lindsey Vonn je bila prva favoritinja tekme, a se je morala zadovoljiti z bronom. Foto: Reuters

Črnjanka, ki je s številko 22 štartala kot zadnja izmed najboljših, se je z izjemno natančno in hitro vožnjo zavihtela na drugo mesto. Za vodilno Avstrijko Andreo Fischbacher je 26-letna Črnjanka zaostala 49 stotink, Američanko Lindsey Vonn na tretjem mestu pa je prehitela za četrt sekunde.

Maze: "Potrditev, da zmoreš"
Na kaj je pomislila Tina Maze, ko je prečkala ciljno črto in zagledala na semaforju številko dve: "Potrditev, da zmoreš. To je največ, kar lahko narediš. Boriš se za to, treniraš za to, veliko ljudi vate ne verjame, ti pa verjameš in na koncu sta se mi ta vložek in trud obrestovala."

Z izpolnjenim ciljem v nove boje
"Smukaški nastop ni daleč v spominu, je še precej živ. Tiste vožnje si nekako ne morem oprostiti. Bila sem zelo razočarana. Toda vem, koliko energije imam še v sebi, tudi vem, koliko bi lahko napredovala. Smukaške priložnosti pač nisem izkoristila," je Tina razkrila, da je bil ne ravno blesteči smukaški nastop dodatni motiv. Najboljša slovenska alpska smučarka je del misli že usmerila v prihajajoči veleslalom in slalom: "Da, bom bolj sproščena. Veseli me, da sem šla korak za korakom in izpolnila cilj. Želim si naprej. Želim se boriti. Vem, da sem sposobna nove dobre uvrstitve in borila se bom do konca!"

Tina nasledila Petro in Jureta
Medalja Tine Maze je deseto zimsko odličje za slovenski šport, drugo po bronu Petre Majdič na igrah v Vancouvru. Zadnjo olimpijsko kolajno je slovensko alpsko smučanje dobilo v Lillehammerju pred 16 leti, ko je bil Jure Košir bronast v slalomu, skupno pa so alpinci do zdaj osvojili šest medalij.

V Whistlerju končno pravi pogoji
Na progi "Franz", ki se imenuje po smučarskem očetu Whistlerja Norvežanu Franzu Wilhelmsenu, so končno bili pravi, skorajda idealni, pogoji za tekmo. Sonce je izničilo prednost prvih številk, zato so vrh tekme skrojile najboljše tekmovalke v svetovnem pokalu.

Sanjska tekma za Andreo
"Sanjska tekma. Vse se mi zdi kot v sanjah. Ni mi uspelo v smuku, vendar sem verjela, da bom danes uspešna, ampak da bom pa tako hitra, pa res ne," se je smejalo 24-letni Andrei Fischbacher, ki je bila daleč najhitrejša povsod, razen na spodnjem delu, kjer je Tina proti Avstrijki pridobila 15 stotink.

Schnarfova kmalu ukradla bron Vonnovi
Nesojena kraljica iger v Vancouvru Lindsey Vonn, ki je zmagala v smuku in nato odstopila v superkombinaciji, se je morala zadovoljiti z bronom, kar je njena druga olimpijska medalja. Za največje presenečenje med 53 tekmovalkami je poskrbela Italijanka Johanna Schnarf, ki je zasedla četrto mesto, le 11 stotink za Vonnovo. Druga velika favoritka Nemka Maria Riesch je z zaostankom 1,32 sekunde zasedla šele osmo mesto.

Ferkova odstopila po zahtevnem skoku
Rahlo poškodovana Maruša Ferk je štartala sedma, vendar je prva Slovenka na tretji tekmi smučark v Whistlerju odstopila po dveh tretjinah proge. Najprej je 21-letnico iz Blejske Dobrave odprlo pri skoku, a se ji je še uspelo rešiti, nato pa je Ferkova naredila novo napako pri naslednjih vratih, kjer je zdrsnila.

"Pri skoku sem bila nagnjena malce preveč nazaj, ampak sem doskočila dokaj v redu. Potem sem hotela odpeljati v tisti pravi lok, a sem stopila na zgornjo smučko in me je enostavno spodneslo," je Ferkova pokomentirala svoj odstop. Zahtevni skok sredi zavoja je bil usoden še za kar nekaj drugih smučark, skupno je odstopilo 15 tekmovalk.

ALPSKO SMUČANJE (Ž), superveleslalom

Končni vrstni red:       
1. A. FISCHBACHER AVT 1:20,14
2. T. MAZE SLO +0,49
3. L. VONN ZDA 0,74
4. J. SCHNARF ITA 0,85
5. E. GÖRGL AVT 1,00
6. N. STYGER ŠVI 1,11
7. L. RECCHIA ITA 1,29
8. M. RIESCH NEM 1,32
9. J. MANCUSO ZDA 1,36
10. I. JACQUEMOD FRA 1,63
11. A. PÄRSON ŠVE 1,84
12. F. SUTER ŠVI 1,89
13. A. DETTLING ŠVI 2,02
14. E. FANCHINI ITA 2,03
15. G. STECHERT NEM 2,07

Odstop: Ferk, Schmidhofer, Brydon,
Kamer, Marchand Arvier