Andrea Massi je vseskozi verjel v Tino Maze, kar pa od trenerja in fanta navsezadnje gre tudi pričakovati. Foto: EPA
Andrea Massi je vseskozi verjel v Tino Maze, kar pa od trenerja in fanta navsezadnje gre tudi pričakovati. Foto: EPA
Andrea Massi
Massi je bil prepričan o olimpijski medalji, saj je že po prvem treningu dobil dober občutek. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Tina Maze
Tina Maze se je na pritisk po slabih uvodnih nastopih na olimpijskih igrah odzvala fenomenalno. Foto: EPA

Massi je skrbel za fizično in psihično pripravljenost Črnjanke, prav tako pa je poskrbel, da Tina nikoli ni pozabila, da je vrhunska športnica. Stal ji je ob strani, ko rezultati niso bili blesteči, zato se je olimpijskega srebra še posebej razveselil. V izteku je za Radio Slovenija in Igorja Tominca opravil intervju.


Andrea, prišel je sanjski dan. Povejte, kaj čutite v tem trenutku.
Občutki so zelo pomembni. Mislim, da je kolajna na olimpijadi največ kar šteje. Naša majhna ekipa je imela velike težave in danes je vse poplačano. Izgubili smo kolajno v superkombinaciji, tako da se je pritisk na Tino še povečal. Odzvala se je fenomenalno in ... Nimam besed ...

Pritiski so bili pred začetkom ZOI-ja veliki. Kakšno je bilo vzdušje v ekipi?
Velika napetost. Zelo velika napetost. Želeli smo si to kolajno, veliko smo delali. Težko je za nas, ki zahtevamo rezultat od Tine. Toda od vsakega zahtevam maksimalno! Morda se včasih do drugih obnašam malce nekorektno, ampak hočem, da je napetost v ekipi vedno visoka. Doseči takšne rezultate s tako majhno ekipo in s tako majhno državo, je res neverjetno. To je to!

Pred olimpijskimi igrami ste se pripravljali tudi na najmanjše podrobnosti.
Tako je. Na takšnih tekmovanjih so pomembne podrobnosti. Ko enkrat prideš na takšno raven, so važne vsake stvari. Tini sem rekel, da so te stvari pomembne. Pomemben je ekipni duh, moraš se zavedati, da ne tekmuješ le zase, ampak za celotno nacijo. Tako funkcionirajo Američanke in tako hočem, da funkcionirajo tudi naše smučarke. Tina je individualist, je egoist - in prav je tako! Toda čutiti mora, da je v olimpijadi in da smuča za svojo državo. Na štartu mora biti egoist in mora štartati na zmago.

Kako ste se psihično pripravili na današnji nastop? Vemo, da je obstajal strah pred progo, ki ga Mazejeva na prvih dveh tekmah ni premagala.
Za nas, ki smo šli na progo, ni bilo težav. Vse je bilo enostavno. Tudi za smučarke. Toda težave nastanejo, ko na televiziji vidijo padce. Pritisk je zelo velik. Toda Tina je danes smučala odlično. Že na treningu mi je dala dober občutek in dejala, da jim bo podkurila! Zaupala mi je, da ima to progo rada in da je dobra, čeprav je težka. Morda se ji je malce ustavilo zaradi padcev sotekmovalk, ampak to je razumljivo.

Andrea, vi ste zelo ambiciozni. Na kateri točki ste vnesli v ekipo to željo po doseganju največjih rezultatov?
Ja, večkrat sem povedal, da so slovenski športniki vrhunski športniki. Ne vem, v kateri državi je glede na število prebivalcev več boljših športnikov, kot jih je v Sloveniji. V javnosti velikokrat vidim negativen odnos, velikokrat na dan privre tudi ta majhnost naroda. Toda naši tekmovalci se morajo zavedati, da so vrhunski športniki in ne samo športniki iz majhne države. Delali smo ogromno na kondiciji, fizični in psihični pripravljenosti. Če si fizično pripravljen, boš pripravljen tudi v glavi.