Na odru, kjer bodo podeljevali medalje, so prižgali sveče v spomin na Kumaritašvilija. Foto: EPA
Na odru, kjer bodo podeljevali medalje, so prižgali sveče v spomin na Kumaritašvilija. Foto: EPA

Mednarodna sankaška zveza je potrdila, da se bodo moški v enosedu za medalje merili v soboto in nedeljo. Na zasedanju je sklenila tudi, da morajo prireditelji do začetka sobotnega tekmovanja povišati ograde v zadnjem delu proge, kjer se je ponesrečil Kumaritašvili.

Tekmovalce pred začetkom tekmovanj (v nedeljo ob drugi uri zjutraj po srednjeevropskem času) v soboto čakata še dve vožnji za trening. Slovenske barve bo na tekmi branil Domen Pociecha. Tudi on je občutil zahtevnost olimpijske proge in na treningu zlomil svoje edine sani, a mu jih je na koncu vendarle uspelo zakrpati. S trenerjem optimistično gledata na nastop: “Domen je dvakrat padel, dvakrat pa sta mu uspela zelo solidna nastopa, uvrstil se je nekje na sredino nastopajočih. Če bi to ponovil na tekmi, bi bili zelo veseli. Naš cilj je uvrstitev od 20. do 25. mesta, treba pa je vedeti, da sankanje ni šport navdiha. Položaj si pridobivaš vrsto let in ne moreš kar zablesteti. Najboljši tekmovalci so stari 30 let in več, Pociecha pa ne glede na to, da je nastopil na igrah v Torinu, spada med najmanj izkušene.”

Glavni favorit bo Južni Tirolec Armin Zöggeler, ki bo lovil že svoj tretji naslov. Odlični so tudi Nemci in Rus Albert Demčenko. Prva vožnja bo v nedeljo ob 2.00, druga pa ob 4.00.