Londonske olimpijske medalje sodijo med večje in težje, saj tehtajo med med 375 in 400 grami, zato je hramba v londonskem Towru več kot smiselna. Foto: EPA
Londonske olimpijske medalje sodijo med večje in težje, saj tehtajo med med 375 in 400 grami, zato je hramba v londonskem Towru več kot smiselna. Foto: EPA
Tower of London in "beefeaters"
Olimpijske medalje so na varnem v srednjeveški trdnjavi, kjer hranijo tudi znamenite kronske dragulje. Foto: EPA

Sprejem medalj je bil veličasten in pospremljen s fanfarami kraljeve mornarice, seveda pa na njem niso manjkali prepoznavni stražarji v rdečih uniformah, imenovani "beefeaters". Medalje sta v varovanje kraljičinim stražarjem izročila predsednik Londonskega organizicijskega komiteja Sebastian Coe in predsednik rudarske družbe Rio Tinto Jan du Plesssis, ki je priskrbel dragocene kovine za izdelvo prestižnih medalj.

Medalje tudi na ogled turistom
"Lepo je, da bodo medalje Londona 2012 do slovesnih podelitev na tako varnem mestu, kot je Tower of London," je ob slovesni predaji dejal Coe, dvakratni olimpijski zmagovalec v teku na 1500 m.

Organizatorji poletnih olimpijskih iger želijo tako povečati obisk turistov v eni najbolj znamenitih londonskih zgradb, v kateri hranijo kronske dragulje in ki je znana po tem, da so v njej sekali glave kraljicam in izdajalcem.

Zlata medalja v resnici predvsem srebrna
"Beefeaterji" bodo zdaj varovali 4.700 medalj, ki jih bodo nato najboljšim v 36 različnih športih podelili na 805 slovesnostih. Za izdelavo odličij je Rio Tinto porabil več kot osem ton zlata, srebra in bakra. Baker je bil izkopan v ZDA, v rudniku Kennecott Utah v bližini Salt Lake Cityja, medtem ko sta zlato in srebro iz rudnika Oyu Tolgoi iz Mongolije.

Zlata kolajna je izdelana iz 92,5 odstotka srebra, 1,34 odstotka zlata, ostanek pa predstavlja baker, skupno pa je v najprestižnejšem športnem priznanju 6 odstotkov zlata. Srebrna medalja je iz 92,5 odstotka srebra in 7,5 odstotka bakra, medtem ko je bronasta medalja iz 97 odstotkov bakra, 2,5 odstotkov cinka in 0,5 odstotka kositra.

Prvi bodo medalje, ki jih je oblikoval umetnik David Watkins, prejeli zmagovalci strelske preizkušnje z zračno pištolo na 10 m.