Zdenek Hruby je zadnja žrtev ene najbolj nevarnih gora na svetu, Gašebruma 1, kjer od 23. julija pogrešajo tudi tri Špance. Foto: EPA
Zdenek Hruby je zadnja žrtev ene najbolj nevarnih gora na svetu, Gašebruma 1, kjer od 23. julija pogrešajo tudi tri Špance. Foto: EPA

Hruby, predsednik češke planinske zveze, je poskušal splezati na 11. najvišjo goro sveta, vendar je moral vzpon prekiniti zaradi močnega vetra in dežja. Med vračanjem v bazni tabor se je ponesrečil, so sporočili iz pakistanske agencije, ki je organizirala njegovo odpravo v gorovju Karakorum.

Nesreča se je zgodila že v petek, vendar je bila njegova smrt uradno potrjena šele v nedeljo, ko se je v bazni tabor vrnil njegov soplezalec, 38-letni Marek Holeček.

Zdenka Hrubyja, ki je osvojil osem od 14 osemtisočakov, so ob privolitvi njegove družine pokopali v baznem taboru.

Iz našega arhiva
Gašerbrum je skupina osmih vrhov, ki skupaj tvorijo nekakšen gorski amfiteater. Najvišji med njimi, očem vse do zadnjega skrit, je 8068 metrov visok Gašerbrum 1 oziroma Skriti vrh (Hidden Peak). Prvi so Skriti vrh osvojili Američani leta 1958, na vrh pa sta po jugovzhodni strani stopila Pete Schoening in Andy Kauffman. Slovenija je po vrhu Gašerbruma 1 posegla trikrat. Prvič se je spopadla s to goro leta 1977, ko sta njen vrh osvojila Nejc Zaplotnik in Andrej Štremfelj. Skoraj dve desetletji pozneje, leta 1995, sta vrh osvojila in se z njega spustila na smučeh oziroma smučarski deski Marko Čar ter Iztok Tomazin. Zadnja odprava na Gašerbrum 1 je bila avgusta lani, a ji je žal narava preprečila vzpon na vrh.

Na ogled vam iz našega arhiva nudimo dve dokumentarni oddaji. Skriti vrh, ki govori o slovenskih izkušnjah z goro, ki je zahtevala življenje češkega alpinista, si lahko ogledate tudi jutri (ponedeljek) ob 21.05 na prvem. Dodajamo ji dokumentarec Gašerbrum 2.

Gašerbrum 2
Skriti vrh: Gašerbrum 1
Gašerbrum 2
Skriti vrh: Gašerbrum 1