Sašo Bertoncelj upa, da bodo sodniki tudi v drugih dveh skupinah imeli enak kriterij. Foto: Aleš Fevžer
Sašo Bertoncelj upa, da bodo sodniki tudi v drugih dveh skupinah imeli enak kriterij. Foto: Aleš Fevžer

Petkovšek je na bradlji dobil tretjo oceno 15,566, Bertoncelj pa na konju z ročaji četrto oceno 15,366. V finale se je uvrstilo najboljših osem telovadcev.

Petkovšek, ki je izvajal vajo s tremi toči z izhodiščem 16,500, je bil kljub poskoku pri seskoku zadovoljen: "Enkratno! Na svetovnem prvenstvu sem še lepše telovadil, pa sem prejel oceno pod 15,400. Takrat smo bili ekstra razočarani, zdaj pa smo ekstra veseli. Vaja je bila zelo lepa. Še najbolj vidna napaka je bila pri seskoku, pa tudi pri prvem toču sem komaj, komaj obstal na bradlji."

Tudi Bertoncelj je prikazal zelo lepo sestavo s težavnostjo 16,500 točke, nato pa na presenečenje slovenskega tabora prejel razmeroma nizko oceno 15,366. "Zagotovo je slabost, če tekmuješ v jutranji skupini. Sodnikom v zadnji po navadi malo pobegnejo ocene, za nameček pa prav tam nastopa večina najboljših. Upam, da bodo ostali enako strogi za vse. Če bodo sodniki ves dan držali kriterij, potem bom zanesljivo v finalu. A priznam, da sem kar malo skeptičen, da bo dovolj," je bil previden Bertoncelj. Popoldan, ko so vsi opravili nastop, se je izkazalo, da je bila skepsa odveč.

Preostali Slovenci slabše od želja
Preostala trojica slovenskih telovadcev se ni dobro odrezala. Možnosti za finale je imel tudi Rok Klavora na parterju, a je sestavo opravil s prestopom, nato pa se je pri zadnji diagonali še usedel. Sicer je imel smolo, saj si je tu na prizorišču poškodoval mezinec na roki, zato ni mogel tekmovati v mnogoboju, temveč je nastopil na štirih orodjih.

V mnogoboju sta tekmovala Alen Dimic (77,106) in Žan Žunko (73,049), ki je vskočil namesto poškodovanega Klavore. Po besedah selektorja Sebastijana Piletiča je Dimic naredil veliko preveč napak, medtem ko je Žunko, ki je tekmoval na svoji prvi veliki članski tekmi, nastopil v okviru pričakovanj. Skupno je Slovenija zbrala 231,585 točke; vodilni Britanci so jih zbrali 267,076.

"Če izvzamem Mitjo in Saša, ki sta tekmovala res odlično, so preostali nastopili zelo slabo. Očitno je, da mnogobojska, ekipna pripravljenost ni bila dobra. Mislim, da nas čaka še veliko dela, da bomo strnili solidno ekipno tekmovanje brez tako številnih velikih napak. Padec sicer ni nič nenavadnega, vse ekipe delajo napake, a mi smo jih naredili preveč," je kvalifikacije ocenil Piletič.