Po atletiki se bo zdaj WADA najverjetneje osredotočila še na plavanje. Foto: EPA
Po atletiki se bo zdaj WADA najverjetneje osredotočila še na plavanje. Foto: EPA

Na Otoku pišejo o dokazih za načrten in sistematičen doping v ruskem plavanju v zadnjih desetih letih. Kot poroča Times, so Rusi v sistematičnem dopingu imeli svoje laboratorije, prikrivali rezultate dopinških testov, v članku pa se omenjajo imena nekaterih zdravnikov, ki so znani tudi iz drugih dopinških škandalov.

Neposredno naj bi bil vpleten Sergej Portugalov, ki so ga pred štirimi meseci suspendirali kot enega glavnih krivcev v atletski dopinški aferi.

"Lekarna" ob robu bazena
Angleži so našli tudi pričo, ki pravi, da je bila ob robu bazena na tekmi v Moskvi postavljena prava mala lekarna s sredstvi za izboljšanje dosežkov. Med drugim Times trdi, da v Rusiji nikoli niso kaznovali dveh plavalcev, ki so jim dokazali zlorabo sredstva Epo. Še več, v Rusiji naj bi ljudi celo ustrahovali, naj molčijo o tem, kar vedo. Times piše, da je Rusija z več kot 40 dopinškimi grešniki v zadnjih desetih letih država rekorderka v plavanju. Nazadnje se je doping omenjal v povezavi z Julijo Jefimovo, ki so ji dokazali jemanje s 1. januarjem prepovedanega meldonija. Plavalka to sicer zanika in pravi, da bo dokazala svojo nedolžnost.

Obsežna preiskava ni izključena
Predsednik Svetovne protidopinške agencije Craig Reedle ne izključuje možnosti obsežne preiskave. "Če so očitki resnični, so zanesljivo tudi del problematike WADE, zato jih bomo natančno preverili," so zapisali pri WADI. Na odgovor ruske in mednarodne federacije pa pri Timesu še čakajo. Portugalov je sprva sicer obljubil odgovore, pozneje pa na pozive iz Londona ni več odgovarjal. Do konca tedna so odgovor obljubili tudi na ministrstvu za šport v Moskvi.