Dva slovenska rekorderja v smučarskih skokih: Jože Šlibar in Peter Prevc. Foto: Ervin Čurlič
Dva slovenska rekorderja v smučarskih skokih: Jože Šlibar in Peter Prevc. Foto: Ervin Čurlič

Prevc je bil skupaj z drugim slovenskim rekorderjem Jožetom Šlibarjem, ki je leta 1961 v Oberstdorfu skočil 141 m, gost Ervina Čurliča v oddaji Športni izziv. "Petrov polet sem videl v nedeljo zjutraj. Vstal sem ob šestih, pripravil posnetek in ga dve uri gledal," je povedal Šlibar.

Ob pristanku vedel, da je rekord
"Preprosto se mi je sestavilo vse skupaj, fizika z vzgonom je opravila svoje. Nekako na 170, 180 metrih sem videl, da je veliko višine. Takrat sem delal še zadnje poprave, da ne bi šel prehitro dol. Ko sem pristal, sem vedel, da je rekord," je rekordni polet podoživel 22-letni tekmovalec iz Dolenje vasi v Selški dolini.

Sem se ne da skočiti, to je čisto na ravnini
Na televiziji je videti, da je 250-metrska znamka tako rekoč na ravnini. Je dejansko tako ali gre za vizualni učinek? "Je kar zelo ravnina, kdaj še bolj, kot je videti na televiziji. Ko sem prišel v petek tja, sem rekel, to je čisto na ravnem, nihče ne more priti tja. Jaz fizike ne razumem dobro, a očitno tako deluje, da človek lahko to izpelje."

Veselim se le deset sekund
Prevc kljub izjemnim uspehom ne kaže veliko čustev. "Deset sekund se veselim, potem pa sledijo procedure. Je treba hitro začeti delati. Očitno sem tak človek, da je malo fasade na meni, a to ne pomeni, da hočem komu kaj slabega," je pojasnil Gorenjec.

V rokah so me imeli pravi ljudje
Prevc je pri komaj 22 letih že dosegel veliko. Kako mu je to uspelo? "Moram reči, da sem imel dobre pogoje. Od 14. leta so me v roke dobili pravi ljudje in usmerjali. Ves čas imam enega trenerja. Tudi doma so me usmerjali, da nisem kam zataval. In potem pridejo taki uspehi. Kljub temu izzivi ostajajo. Če ne športni, pa drugi," je sklenil Prevc, ki ima še dve sestri in dva brata, Ceneta in Domna, oba sta talentirana skakalca. "Treba jim je dati mir in vse se bo lepo izteklo."

Celoten pogovor Ervina Čurliča s Petrom Prevcem in Jožetom Šlibarjem si oglejte v spodnji videonovici.

Športni izziv: Rekorderja Peter Prevc in Jože Šlibar
Športni izziv: Rekorderja Peter Prevc in Jože Šlibar