EP v Belgiji je naletel na nepričakovano dober odziv. Foto: Sandi Škvarč
EP v Belgiji je naletel na nepričakovano dober odziv. Foto: Sandi Škvarč
Laurent Morel, alfa in omega Uefe za futsal. Foto: Sandi Škvarč
Slovenci na zadnjem treningu pred nocojšnjo tekmo z Italijo, ki se bo začela ob 20.45. Foto: Sandi Škvarč
Futsal reprezentanca odpira prvenstvo proti Italiji

Četrtič oziroma tretjič zapored na njem sodeluje tudi Slovenija, ki bo nocoj proti Italiji v igri za prvo zmago (prvo točko) na prvenstvih stare celine. Namesto v Antwerpnu bi jo lahko naskakovala v Stožicah pred nekaj tisoč navijači, tako pa jo bo na tribunah Lotto Arene spodbujalo le okrog 20 najzvestejših privržencev.

Je odločilni glas prispeval Platini?
Potem ko je izvršni odbor NZS-ja dal soglasje h kandidaturi za organizacijo 9. evropskega prvenstva v futsalu in ko sta Stane Kokalj in Aleks Štolfa s sodelavci pripravila obsežno dokumentacijo ter jo avgusta leta 2011 oddala, se je zdelo, da ima Slovenija največ možnosti, da zmaga v konkurenci z Litvo in Belgijo. To je s pozitivno oceno in očitno naklonjenostjo na začetku novembra potrdila tudi inšpekcija na čelu z Uefinim menedžerjem za futsal Laurentom Morelom, ki je bila navdušena nad dvorano Stožice ter nad bližino in kakovostjo druge infrastrukture (letališče, hoteli). Vse je torej kazalo na to, da se bo najboljša evropska dvanajsterica v teh dneh družila v Ljubljani. Odločitev, ki je padla na preteklem evropskem prvenstvu, februarja 2012 v Zagrebu, je pričakovanja postavila na glavo: krovna evropska nogometna organizacija je dala prednost Belgijcem. Poznavalci so prepričani, da je "odločilni glas" za takšno odločitev prispeval sam predsednik Uefe Michael Platini, ki naj bi bil pač bolj naklonjen belgijskim sosedom.

Odlična obiskanost, finale bo pred 15.000 gledalci
"To bo prvenstvo pred praznimi tribunami," so se takrat pridušali v futsalkrogih. Svoje mnenje so podprli z dejstvom, da reprezentančni futsal v glavni državi Evrope ne ponuja pravega nacionalnega naboja, saj v dresu rdečih vragov igra pisana zasedba naturaliziranih Belgijcev pretežno arabskega porekla. Ampak od tam prihaja tudi veliko priseljencev, ki so nazadnje tudi prispevali svoj delež k polni dvorani na uvodni tekmi domače reprezentance. Že na srečanju med Rusijo in Nizozemsko je bilo na tribunah več kot 2.000 gledalcev, večerni poraz Belgijcev z Romunijo pa jih je spremljalo še enkrat toliko. Presenečenje tudi za funkcionarje Uefe, kar je potrdil tudi Laurent Morel: "Nismo pričakovali takšnega zanimanja. Tri tekme so že razprodane, odlično gredo v prodajo tudi vstopnice za finalno tekmo, saj smo jih že prodali 10.000, tako da bo dvorana Sportpaleis, ki sprejme 15.000 gledalcev, očitno povsem polna." Ob tem še drobna zanimivost: tudi na tako velikem tekmovanju, kot je evropsko prvenstvo, v sami dvorani točijo pivo, ki je očitno za normalne (?!) evropske športne navdušence povsem običajen "navijaški rekvizit", medtem ko pri nas organizatorje in obiskovalce športnih dogodkov omejuje t. i. "Kebrov zakon".

Sicer pa uvodni del prvenstva poteka v manjši Lotto Areni, namenjeni za dobrih 5.000 gledalcev, trikrat toliko pa jih sprejme Sportpaleis v neposredni bližini, kjer bodo potekale tekme na izločanje. Velika dvorana je sicer tudi prizorišče estradnih in glasbenih dogodkov; pred kratkim je 22.000 obiskovalcev spremljalo koncert zasedbe Depeche Mode, jeseni pričakujejo Rolling Stonese. V dvorani se sicer v letu dni zvrsti kar okrog 200 različnih dogodkov, in futsal je seveda zgolj eden izmed njih.

Italija in Azerbajdžan kotirata višje od Slovencev
Se bodo v ta avditorij preselili tudi Slovenci? Marsikaj bo odvisno že od današnje tekme z Italijo oziroma od morebitnega petkovega popravnega izpita proti Azerbajdžanu. Obe zasedbi z močnim pečatom naturaliziranih Brazilcev sta seveda močnejši in tudi z večjim renomejem na mednarodnem prizorišču: Italija je tretja, Azerbajdžan 13. Slovenija je še dve mesti nižje na Fifini lestvici.

"Slovenija je z zmago na kvalifikacijskem turnirju v Turčiji in tudi z rezultati na prijateljskih tekmah proti Portugalski in Španiji dokazala, da je pripravljena, da se enakovredno zoperstavi najboljšim evropskim ekipam," je prepričan Uefin poliglot Morel, ki sicer ob glavnih evropskih jezikih veliko uporablja tudi italijanščino, saj je njegova žena doma iz Rima.

Azzurri se otepajo vloge favorita
Od tam prihaja tudi selektor Italije, 50-letni Roberto Menichelli, ki bo nocoj prekrižal taktične zamisli s slovenskim selektorjem Andrejem Dobovičnikom. "Pozdravite mojega dobrega prijatelja Luigija Apollonija. Skupaj sva obiskovala trenersko šolo," je najprej poudaril, ko smo z njim izmenjali nekaj besed po včerajšnjem zadnjem treningu pred nocojšnjim šestim medsebojnim obračunom s Slovenijo. "Pričakujem težko tekmo, kajti Slovenija je po mojem mnenju dobra ekipa, ki je v zadnjem času zelo napredovala, in tekma za nas ne bo enostavna. Da je tako, pričajo tudi zadnji rezultati, še posebej zmaga proti močni Portugalski in pa remi s Španijo, z reprezentanco, ki je ena najmočnejših na svetu. Italijo torej čaka težka tekma, ki se je bomo lotili z maksimalno angažirano igro."

Ampak Italija ima dve bronasti medalji z zadnjega evropskega in svetovnega prvenstva, tako da ni dvoma, kdo je favorit dvoboja. Menichelli se brani te vloge: "To, da ima Italija bronasto medaljo z zadnjega EP-ja, ne pomeni ničesar, to je preteklost. Kar šteje, je sedanjost. V tem trenutku torej nimamo ničesar, začenjamo znova. Seveda si želimo nadaljevati zastavljeno delo, čeprav je res, da več kot dosežeš, težje je to raven zadržati in vzdrževati."

"So vrhunska ekipa, a ne nepremagljiva"
Kaj pa naši fantje? Tolminec Kristjan Čujec igra v italijanski drugi ligi za ekipo New Team. "Mislim, da bodo pobudo imeli Italijani, saj so bolj uigrani in vajeni težkih tekem, ampak mi se ne predajamo." Pa so morda na takšnih tekmah za nižjerangiranega tekmeca najboljše orožje prekinitve? "Ne vem, ker so na to vsi pripravljeni. Ko igra slabši proti boljšemu, je najboljši recept ostra borba s kančkom umazane igre," je prepričan Čujec. Alen Fetič, igralec hrvaške Makarske, dodaja: "Ogledali smo si več njihovih tekem, vemo, da imajo osem italobrazilcev, da so vrhunska ekipa, ampak ne tudi nepremagljiva. Ofenzivno moramo zaigrati v obrambi, poleg tega mora biti naš vratar med najboljšimi na igrišču."

Po današnji tekmi z Italijo se bo Slovenija z Azerbajdžanom pomerila v petek. Četrtfinalne tekme bodo na sporedu v ponedeljek in torek.

Futsal reprezentanca odpira prvenstvo proti Italiji