Andraž Vehovar, Zoran Janković in Bogdan Gabrovec so pred volilno tekmo dobro razpoloženi. Foto: BoBo
Andraž Vehovar, Zoran Janković in Bogdan Gabrovec so pred volilno tekmo dobro razpoloženi. Foto: BoBo
Zoran Janković, Andraž Vehovar in Bogdan Gabrovec
Kako bo trojka poskrbela za finančna sredstva, ki jih primanjkuje? "S programom se bo uvedla posebna t.i. pot sofinanciranja zvez ravno v takih primerih, kot je bila Vaterpolo zveza Slovenije. Ustanovili bomo sklad, da lahko OKS nadomesti plačila zvez. Nekaj že delamo na tem, vaterpolski zvezi ne bo treba plačati kazni Mednarodne plavalne zveze, ker niso šli na kvalifikacije. Podobno bomo to storili na področju športnikov iz finančno šibkih družin. Finance so prve," meni Gabrovec. Krajši je bil Janković: "Zagotavljam nove sponzorje in spremembo zakonodaje." Vehovar se obema sogovornikoma pridružuje: "Najpomembnejše so finance. Tu se vse začne in na žalost tudi konča. Poskrbeti moramo, da se bo čim več otrok udejstvovalo v športu." Foto: BoBo

42-letni Vehovar se je za kandidaturo odločil iz naslednjih razlogov: "Vse življenje sem v športu, izhajam iz športne družine. Odločitev o kandidaturi je bila zame naravna."

61-letni Gabrovec, predsednik Judo zveze Slovenije, je o odločitvi za kandidaturo dejal: "Po 50-letni karieri, od športnika do trenerja, selektorja in predsednika Judo zveze Slovenije, sem prepričan, da lahko izkušnje na ustrezen način prenesem na OKS. Ne zato, ker bi bilo dosedanje delo slabo, ampak z načinom, ki je bil v 20 letih potrjen v Judo zvezi Slovenije."

Janković: V športu bleferji ne uspejo
"Ne kandidiram proti kolegoma, kandidiram, da bi bilo športu v Sloveniji bolje, kako nadomestiti Janeza Kocijančiča, ki je tudi moj prijatelj. Sem tisti, ki lahko zagotovi, kar je športu najpotrebnejše. Nujno je treba spremeniti zakonodajo na področju financiranja. Šport je zame način življenja, podobno se dogaja v gospodarstvu. Veljajo uspehi, v športu bleferji ne uspejo. S športom sem povezan na drug način kot oba cenjena kolega. Vesel sem vseh uspehov in si želim pogoje, da se bodo ti uspehi nadaljevali," pa je bil ob uvodnem vprašanju nekoliko daljši Janković.

Vehovar: Stanje v slovenskem športu ni tako slabo
Vehovar je prepričan, da stanje v slovenskem športu ni tako slabo, je pa precej težje, kot je bilo. Temu mnenju se je pridružil tudi Gabrovec, medtem ko Janković verjame, da je stanje slabo. Predvsem ga moti, da je premalo pozornosti posvečene življenju športnikov po koncu njihovih karier in da je premalo mladih v športu.

Gabrovec je napovedal, da bo 16. decembra, ne glede na rezultat volilne skupščine OKS-ja, odstopil s položaja predsednika Judo zveze Slovenije, saj meni, da je 20 let vodenja dovolj.

Janković verjame, da je njegova največja prednost v primerjavi s protikandidatoma povezava športa in gospodarstva, Vehovar svojo največjo dodano vrednost vidi v tem, da je v športu od malega in ga pozna z vseh plati, Gabrovec pa je odgovoril, da sicer ni nikoli bil vrhunski športnik, vendar ima izkušnje z vodenjem, kar je dokazal v judoističnih krogih in tudi v OKS-ju.

Soočenje kandidatov sta organizirala Društvo športnih novinarjev Slovenije in Slovenska tiskovna agencija. V četrtek se bo trojica soočila še na Radiu Slovenija.

Gabrovec, Janković in Vehovar za vrh OKS
Kandidati za predsednika OKS-ja se predstavijo
Gabrovec, Janković in Vehovar za vrh OKS
Kandidati za predsednika OKS-ja se predstavijo