Matjaž Pungertar si je v nedeljo še lahko privoščil kopanje v bazenu, zdaj pa so misli že usmerjene k prvi tekmi poletne velike nagrade v Visli. V četrtek bodo tam kvalifikacije za sobotno posamično tekmo, v petek pa bo ekipna tekma. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Matjaž Pungertar si je v nedeljo še lahko privoščil kopanje v bazenu, zdaj pa so misli že usmerjene k prvi tekmi poletne velike nagrade v Visli. V četrtek bodo tam kvalifikacije za sobotno posamično tekmo, v petek pa bo ekipna tekma. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Matjaž Pungertar
V lanski sezoni je bil Pungertar odličen v poletni sezoni, a slabši v zimski. Letos želi zgodbo obrniti. Foto: EPA
Matjaž Pungertar
Kondicijski treningi v Kranju so bili zelo naporni: "Včasih ne veš, ali boš zdržal ali bruhal." Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Skakalci začenjajo Veliko poletno nagrado

Lanska izkušnja je bila poučna. 23-letni skakalec iz Vrhpolja pri Kamniku je namreč blestel na poletni veliki nagradi (med drugim je zmagal v Almatiju), pozimi pa hitro izpadel iz slovenske reprezentance za svetovni pokal in seveda ostal tudi brez olimpijskih iger. Šele na koncu sezone je spet našel stik z najboljšimi in si v Planici priskakal točke.



Začenja se nova sezona poletne velike nagrade. Kdo ste potniki za Vislo?
V sredo potuje tja sedmerica Tomaž Naglič, Rok Justin, Nejc Dežman, Peter Prevc, Jurij Tepeš, Robi Kranjec in jaz. Veliko nas je, a je zadaj še veliko fantov s celinskega pokala. Močna ekipa smo. Že v Kranju se je to videlo na dveh tekmah celinskega pokala. Na prvi tekmi je bilo na prvih šestih mestih šest Slovencev, na drugi pa pet. Sam sem bil na eni od dveh tekem sedmi in sem kar zadovoljen. Letos namreč za poletno sezono nimam takšnih ciljev kot lani, ko sem imel zelo uspešno poletno sezono, a slabšo zimsko.

Ste zato morda pred letošnjo veliko nagrado manj trenirali?
Ne, kvečjemu več, vse skupaj je bolj povezano s kilogrami. Nisem ves čas na meji, ampak imam 2-3 kilograme več kot pozimi. Lani sem bil na ničli in ob poletni vročini te to uniči. Tokrat mi mi treba stradati kot lani, ko sem pojedel le nekaj malega za kosilo, in to je bilo vse.

Tako ste tudi lažje zdržali kondicijske treninge, ki so vas čakali spomladi. Je bilo zelo naporno?
Zelo. Včasih ne veš, ali boš zdržal ali bruhal. Tri tedne. Tudi po dvakrat na dan. Atletski trener Matjaž Polak nas je na stadionu v Kranju zelo preganjal. Na začetku smo le tekli in sprintali. Ni bilo prijetno, sploh za nas, saj nismo navajeni teka, ampak k sreči ni bilo tako enolično, ker je dodajal nove vaje.

Po duši torej niste ravno tekač?
Kje pa. Raje ne jem, kot da bi moral vsak dan teči uro in pol. Daljših tekov sicer nismo imeli, ampak predvsem sprinte po sto metrov.

Morda veste, kakšen je vaš rekord na sto metrov?
Ne vem. ne merimo.

Kdo je najhitrejši v ekipi?
Mislim, da kar jaz. Ko imamo kratke sprinte, sem večinoma spredaj.

Kje ste opravili prve skoke?
Začeli smo v Beljaku na 60-m skakalnici. Po sezoni izgubiš občutke in začneš na manjši napravi. Ne nazadnje - če padeš, je bolje, da na manjši kot na večji skakalnici. Potem smo bili v Kranju, trenirali pa smo tudi v Visli.

Kako ste pripravljeni slovenski skakalci, kdo je izstopal?
Vsi smo dobro pripravljeni. Zlasti Peter Prevc je dobro skakal. Lani je imel poleti krizo, letos pa je že poleti v formi.

Čeprav - dobro skakanje poleti še ne pomeni tudi dobre zime, kajne?
Se strinjam. Poletje nima nič z zimo.

To ste spoznali v lanski sezoni, ko vam pozimi ni šlo. Šele ob koncu sezone ste v Planici osvojili točke.
Vsaj za spodbudo je bilo. Lepo se je končala sezona, in to je bila motivacija za naprej. Je bilo pa lažje, ker sem si pred Planico vzel čas za trening, več sem bil doma, lahko sem se spočil in pripravil.

Na začetku sezone ste bili v ekipi za svetovni pokal, potem pa ste morali nastopati v celinskem pokalu. Vam je bilo kaj žal, da niste šli na olimpijske igre?
Ne. Če nisem dobro skakal, zakaj bi šel tja? Je bilo pa resda potem malce težko vse skupaj gledati po televiziji.

Kakšen cilj imate za letošnjo poletno sezono?
Rad bi, da naberem točke za kvoto, to je okrog 100 točk, kar ne bi smel biti problem.

Po novem ne boste več skakali na Elanovih smučeh. Kako to?
Testiram smuči Sport 2000 in občutki so dobri. Tam je serviser Primož Pikl, tako da se je mogoče vse dogovoriti. Elanove mi niso najbolj ustrezale, pri teh pa imam več zaupanja, saj z njimi lepo prideš z mize in te odpeljejo.

Kaj pa preostali reprezentanti?
Tudi Jurij (Tepeš) in Robi (Kranjec) testirata, medtem ko je Jernej Damjan že podpisal pogodbo s Sport 2000. Gre za isto tovarno kot Fluege, ki se je že uveljavila. Pravijo, da je ista tovarna, samo ena vrata so vmes. Predvsem je dobro poskrbljeno za servis. Mi žal nimamo svojega serviserja, in pozimi je dobrodošlo, da nekdo maže smuči in tebi tega ni treba. Primož Pikl bo namreč ves čas zraven.

Pred lansko sezono ste pogodbe s Smučarsko zvezo podpisali zadnji hip. Je letos kaj drugače, so pogodbe že podpisane?
Ne, vse se je še bolj zakomplicirano kot lani. Proračun je še nižji kot v lanski sezoni, kot da ne bi imeli odlične sezone. Za nagrade je vedno manj denarja, poleg tega vsaj meni vseh lanskih nagrad še niso izplačali, čeprav bi morali do junija. Ampak - tega smo vajeni.

In verjetno je vzdušje v reprezentanci kljub temu še vedno odlično.
Seveda. To se je videlo tudi pred kratkim, ko smo imeli priprave v Kranju. Spet se je bilo prijetno družiti. Ali pa, ko nas je Matjaž Polak po kondicijskem treningu peljal na bazen in smo igrali vodno košarko.

Kdo se je najbolj izkazal?
Mislim, da Robi Kranjec, saj je včasih treniral vaterpolo.

Skakalci začenjajo Veliko poletno nagrado