Matt Ryan si je tokrat le dal duška. V končnici je trikrat izgubil, tokrat pa je le zmagal. Še tretjič zapored je v končnici vrgel 2 prestreženi podaji, a se mu tokrat to ni maščevalo. Foto: EPA
Matt Ryan si je tokrat le dal duška. V končnici je trikrat izgubil, tokrat pa je le zmagal. Še tretjič zapored je v končnici vrgel 2 prestreženi podaji, a se mu tokrat to ni maščevalo. Foto: EPA
Russell Wilson
Russell Wilson je največje odkritje te sezone. Na zadnji tekmi skorajda ni napravil napake. To pa je njegova najboljša lastnost prve sezone v Ligi NFL - stalno se je učil in ni ponavljal istih napak. Foto: EPA
Shane Vereen
Shane Vereen je prikazal najbolj vsestransko igro, odkar je v dresu New Englanda. Foto: EPA
Tom Brady
Tom Brady bi z zmago nad Baltimorom v nedeljo podrl še en rekord - postal bi prvi podajalec, ki bi šestkrat nastopil na Super Bowlu. Zdaj si rekord petih nastopov deli z Johnom Elwayem. Foto: EPA

V soboto je Baltimore šele v drugem podaljšku strl odpor favoriziranega Denverja, San Francisco pa je na krilih novega podajalca Colina Kaepernicka zlahka odpravil predlanske prvake Green Bay. V nedeljo pa sta si naporedovanje zagotovila še Atlanta in New England. Kar trije od štirih klubov so se tako še drugo leto zapored uvrstili v konferenčni finale, edina izjema je Atlanta, ki je zamenjala lanske prvake NY Giantse.

Atlanta dobila prvi polčas z 20:0
Morda najbolj dramatična tekma je bila v Atlanti, kjer so gostitelji premagali Seattle s 30:28. Prvi polčas še zdaleč ni napovedoval take drame, saj so Falconsi na odmor odšli s prednostjo 20:0. Podajalec Matt Ryan, ki je v četrtem nastopu v končnici lovil prvo zmago, je za zadetek podal Tonyju Gonzaezu in Roddyju Whitu, dva prosta strela pa je zadel Matt Byant.

Seattle s serijo 21:0 celo povedel
V drugem polčasu se je prebudil morda najboljši novinec te sezone Russell Wilson, ki je po podaji Goldenu Tatu znižal na 20:7. A po še tretji podaji Ryana za zadetek (žogo je ujel Jason Snelling) je Atlanta pred zadnjo četrtino še vedno vodila za 20 točk (27:7). Sledila je najboljša četrtina Seattla v sezoni, saj je napad skreiral kar tri zadetke, Wilson je enega pridelal po tleh, drugega po zraku, Seahawkse pa je v vodstvo z 28:27 vsega 31 sekund pred koncem popeljal (tokrat sicer precej neopazni) tekač Marshawn Lynch.

Oba Matta rešila Falconse
A Atlanti je ostalo dovolj časa za zadnji preobrat. Ryan je z dvema dolgima podajama omogočil Bryantu, da je osem sekund pred koncem zadel prosti strel, dolg 49 jardov. Prvi poskus je sicer zgrešil, a je tik pred udarcem gostujoči trener Pete Carroll zahteval odmor. Carroll se lahko po glavi še bolj tepe zaradi odločitve, ko je pet minut pred koncem prvega polčasa 11 jardov pred končno cono tvegal s četrtim poskusom. Če bi se odločill za prosti strel, bi zmanjšal izid na 13:3, Atlanta pa je vsega štiri akcije kasneje po dolgem touchdownu Whita ušla na 20:0.

Vereen v prvem polčasu dosegel dva zadetka
V zadnji tekmi je New England lažje od pričakovanj izločil Houston z 41:28. Texansi so v svoje edino vodstvo prišli že v 2. minuti. Pri začetnem "kickoffu" je namreč Daniel Manning ušel domači obrambi, ta pa ga je podrla šele 12 jardov pred končno cono. A Houston je v treh poskusih pridobil le tri jarde in nato s prostim strelom Shayna Grahama povedel s 3:0. V nadaljevanju prvega polčasa je New England dosegel 17 zaporednih točk, oba touchdowna je prispeval Shane Vereen (prvega po tleh, drugega po zraku). A Houston je v zadnjih 75 sekundah polčasa dosegel 10 točk, znižal na 17:13 in tekmo na videz naredil zanimivo.

Šah, mat Patsov v eni potezi
Patroti so vse dvome o zmagovalcu razrešili v 17 minutah drugega polčasa, ko so dosegli tri zaporedne zadetke in ušli z neulovljivo prednostjo 38:13. Ključen je bil začetek zadnje četrtine, ko je Houston pri izidu 31:13 tvegal s četrtim poskusom na svojem 33. jardu, napad je zapravil, gostitelji pa so že v naslednji akciji dosegli nov zadetek. Tom Brady je s 33 jardov v končno cono poslal Vereena, ki je s tretjim zadetkom izenačil klubski rekord. Po tri touchdowne sta na eni tekmi končnice dosegla le še Curtis Martin in Rob Gronkowski.

Rob Gronkowski že končal sezono
Ravno Gronkowski je v prvi četrtini spet zlomil svojo roko in zanj je končnica že končana. Poškodoval se je tudi Danny Woodhead, a je trener Bill Belichick spet dokazal, da je pravi lisjak, ki ima za vsako poškodbo pripravljeno rezervno rešitev. Tej je bilo tokrat ime Shane Vereen. Domači podajalec Tom Brady je v končnici zmagal že 17., s čimer je zdaj sam rekorder. Rekord si je prej delil z Joeom Montano, ki pa se lahko pohvali s tem, da ima še vedno en šampionski prstan več kot Brady (4:3).

Divizijske tekme, Konferenca AFC:
Denver (1) - BALTIMORE (4)
35:38 (14:14, 7:7, 7:7, 7:7) - v drugem podaljšku
Podaje: Manning 290 (3 TD, 2 INT); Flacco 331 (3 TD).
Tek: Hillman 83; Rice 131 (TD).
Ujete podaje: Decker 84; Smith 98 (2 TD).
Prosti streli: Prater (52); Tucker 47.

NEW ENGLAND (2) - Houston (3)
Podaje: Brady 344 (3 TD); Schaub 343 (2 TD, INT).
Tek: Ridley 82 (TD); Foster 90 (TD).
Ujete podaje: Welker 131; Johnson 95.
Prosti streli: Gostkowski 37, 38; Graham 27, 55.

Konferenca NFC:
SAN FRANCISCO (2) - Green Bay (3)
45:31 (7:14, 17:7, 7:3, 14:7)
Podaje: Kaepernick 263 (2 TD, INT); Rodgers 257 (2 TD, INT).
Tek: Kaepernick 181 (2 TD), Gore 119 (TD); Harris 53 (TD).
Ujete podaje: Crabtree 119 (2 TD); Jones 87 (TD).
Prosti streli: Akers 36; Crosby 31.

ATLANTA (1) - Seattle (5)
Podaje: Ryan 250 (3 TD, 2 INT); Wilson 385 (2 TD, INT).
Tek: Turner 98; Wilson 60 (TD).
Ujete podaje: White 76 (TD); Miller 142 (TD), Tate 103 (TD).
Prosti streli: Bryant 39, 37, 49; Longwell /.
Konferenčni finale, NFC, nedelja ob 21.00:
ATLANTA (1) - SAN FRANCISCO (2)
AFC, ponedeljek ob 0.30:
NEW ENGLAND (2) - BALTIMORE (4)