Benjamin Savšek ima na Prago lepe spomine. Foto: Nina Jelenc
Benjamin Savšek ima na Prago lepe spomine. Foto: Nina Jelenc
Kauzer in Savšek glavna aduta Slovenije na EP-ju

Prvenstvo v Pragi se bo začelo v sredo s slovesnim odprtjem v enem izmed praških gledališč, vendar pa bodo prve tekme na sporedu šele v petek, ko bodo izvedli kvalifikacije v vseh posamičnih kategorijah. V soboto bodo sledile polfinalne in finalne vožnje v posamični konkurenci dvojcev, kanuistk in kajakašev ter ekipne tekme v omenjenih kategorijah, v nedeljo pa se bodo za naslove evropskih prvakov potegovale še kajakašice in kanuisti, ki jih prav tako čakajo polfinalne in finalne posamične vožnje ter ekipni preizkušnji.

Prvo ime kanuističnega dela slovenske reprezentance je Benjamin Savšek, ki je serijo osvajanja posamičnih kolajn na štirih zaporednih svetovnih prvenstvih začel prav v Pragi, ki je leta 2013 gostila svetovno prvenstvo. "Imam kar nekaj medalj iz Prage. Upam, da mi bo steklo, da bom sezono potem le še stopnjeval do najpomembnejše tekme, ki prihaja na koncu sezone."

Dobre spomine na progo v Troji ima tudi Luka Božič, ki je tam prav tako stal na zmagovalnem odru, le da v dvojcu. "Mislim, da se da preslikati dobre vožnje iz C2 tudi v C1. Tudi v kanuju že imam kar nekaj dobrih rezultatov iz prejšnjih sezon, tako da bom naredil vse, da bom tudi letos prišel tako visoko." Kot tretji kanuist si je reprezentančno mesto priveslal Jure Lenarčič.

Podobno kot Savšek bo s popotnico kolajne z lanskega svetovnega prvenstva nastopil najboljši slovenski kajakaš Peter Kauzer. V preteklosti nad progo na Vltavi ni bil pretirano navdušen, a je poudaril, da do nje ne goji takšnega odpora kot nekoč. "Odkar sem zamenjal proizvajalca opreme, ki je naredil takšne komplete, da omogočajo krajšati linije, že komaj čakam tekmo."

"Cilj je takšen, da Čehi tam ne bi imeli državnega prvenstva," je še dodal Kauzer. Člana kajakaške ekipe sta tudi Martin Srabotnik in Niko Testen, dobitnik kolajn na mladinskih prvenstvih, ki je prvič v članski reprezentanci.

Novinka na članskem prvenstvu bo tudi kanuistka Eva Alina Hočevar, za katero so kar naporne izbirne tekme, v katerih je veslala tako v kanuju kot kajaku, tekmovala pa je tudi na izbirnih tekmah za sestavo ekipe v spustu na divjih vodah. Naporen urnik 16-letni dijakinji gimnazije Bežigrad ne povzroča večjih težav. "Nekaj utrujenosti je, ampak sem celo leto pridno trenirala, tako da sem pripravljena na vsa tekmovanja. Želim si uživati in odpeljati najbolje, kot bom lahko." V kanuistični vrsti bosta nastopili še mladinka Lea Novak in Nina Bizjak.

Zelo dobre možnosti za najvišja mesta imajo kajakašice Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak, ki so aktualne evropske prvakinje v ekipnih vožnjah, ekipno kolajno pa so osvojile tudi na svetovnem prvenstvu v Pragi leta 2013. "Očitno se kot ekipa res ujamemo. Vedno mi je v veselje tekmovati z Uršo in Evo. Upam, da nam bo tudi letos v Pragi uspelo sestaviti lepo vožnjo," je o ekipnih tekmah dejala Novakova. Poleg lanskega ekipnega naslova evropskih prvakinj ima Kragljeva še dve posamični kolajni z EP, in sicer iz 2010 in 2016.

Prenosi bodo na TV SLO 2 in MMC-ju.

Kauzer in Savšek glavna aduta Slovenije na EP-ju