Mitja Petkovšek je vrhunsko opravil s kvalifikacijami. Foto: EPA
Mitja Petkovšek je vrhunsko opravil s kvalifikacijami. Foto: EPA
Aljaž Pegan
Pegan je dolgo časa čakal, na koncu pa se le uvrstil v finale. Foto: EPA

28-letni Petkovšek je svojo vajo na bradlji opravil brezhibno in z oceno 9,737 prejel najvišjo oceno kvalifikacij. Enako oceno je prejel še Grk Vasileios Colakidis. Pravo dramo je doživljal tri leta starejši Pegan, ki je za nekoliko slabšo izvedbo prejel oceno 9,612. Ker je bilo za njim še pet skupin tekmovalcev, je dolgo trepetal, na koncu pa se s šesto oceno le uvrstil v nedeljski finale.

Imel sem veliko treme, pa ne samo treme, ves sem bil čuden. Na ogrevanju tik pred nastopom so nas spodili dol z bradlje, še preden sem ponovil sestavo. Tako mi je uspelo poizkusiti le polovico vaje, za nameček pa je šlo vse skupaj tako hitro, da se do kvalifikacijskega nastopa nisem mogel niti dobro nadihati," si je po nastopu oddahnil Petkovšek.

Pegan se v Melbournu še ni najbolj ujel na svojem orodju, zato je bilo dveurno čakanje na zadnje skupine še toliko bolj mučno: "Komaj sem preživel to neznosno čakanje. Grozno je bilo ... Moral sem počakati vse do zadnjega nastopa, saj ima prav vsak, ki ima maksimalno izhodiščno oceno sestave, možnost za finale. Sestava ni bila najboljša, saj sem vmes za hip zastal, kar bi bilo lahko usodno, saj bi mi sodniki lahko odvzeli element in bi bila tako izhodiščna ocena le 9,6 točke. K sreči se to ni zgodilo."

Dimic in Bertoncelj po pričakovanjih
Nastopila sta tudi Sašo Bertoncelj in Alen Dimic. Bertoncelj je na konju z ročaji dobil oceno 8,837, na istem orodju se je slabše odrezal Alen Dimic (7,225). Bolje je nastopil na drogu (8,500).