Na prvi slovenski deski bo igrala svetovna prvakinja do 16 let Laura Unuk:
Na prvi slovenski deski bo igrala svetovna prvakinja do 16 let Laura Unuk: "Tudi lani sem na olimpijadi igrala zelo dobro, za velemojstrski naslov pa potrebujem še nekaj več znanja. Kljub temu se bom potrudila po najboljših močeh, da ta naziv dosežem čim prej." Foto: BoBo

Moška ekipa je 21. nosilka med 36 udeleženci, ženska pa 20. med 30 ekipami. V moški zasedbi so svetovni mladinski prvak iz leta 1973 Aleksander Beljavski, član slovenske reprezentance od leta 1996, Luka Lenič, mladinski svetovni prvak do 14 let iz leta 2003, Matej Šebenik, Jure Borišek in Jure Škoberne, v ženski pa mladinska svetovna prvakinja do 16 let Laura Unuk, sedemkratna slovenska prvakinja Jana Krivec, Špela Kolarič, Ana Srebrnič in Ivana Hreščak.

"Na prvi deski je največ možnosti za velemojstrski naziv, toda na njej se tudi boriš z najboljšimi na svetu. Laura Unuk je tega sposobna, je tudi psihično stabilna, ne zlomi se ob porazih in trenutno dobro igra. Pomembna pa je ekipa in njen dosežek, zato se bomo potrudili, da pridemo do desetega mesta," je povedala Krivčeva, najizkušenejša v ženski ekipi.

Moški merijo na uvrstitev med 15. in 25. mestom
"Moška vrsta nastopa v nekoliko spremenjeni zasedbi. Na prvi deski bo po nekaj letih ponovno Beljavski. Realno pričakujemo uvrstitev med 15. in 25. mestom. Imamo dobro ekipo in si želimo biti čim boljši. Želimo si dobrega vzdušja in sodelovanja, kar prinaša dober izid. Pred prvenstvom smo imeli štiri dni skupnih priprav. Dobro smo delali, zato bi bilo dobro, če bi bilo tega še več. Najmočnejše ekipe so Rusija, Ukrajina in Azerbajdžan. V prvem krogu bomo igrali prav z eno izmed ekip z vrha. Boj za medalje pa bo zelo hud, ker je nabor možnih ekip za preboj na stopničke zelo širok,"
je pojasnil selektor moške zasedbe Matjaž Mikac.

Glavne favoritinje Rusinje, Ukrajinke in Gruzijke
"Ekipe, ki bodo nastopile na EP, so zelo močne, glavni favoritinje pa so Rusinje, Ukrajinke in Gruzijke. Veliko presenečenje bo, če bi se katera izmed ostalih ekip vmešala med prve tri. Sami si želimo vsaj kakšno mesto višje od začetnega izhodišča, po tiho pa še kaj več, denimo preboj med prvih 15. Upam, da so dekleta dobro pripravljene in da so dobro tempirala formo. Imeli smo že nekaj skupnih priprav, v zadnjem času pa je vsaka nastopila na svojem turnirju. Laura Unuk bo igrala na prvi šahovnici, ker je kljub mladosti že zelo izkušena. Trenutno je zelo uigrana in mislim, da ji tudi po ratingu pripada to mesto. Toda ocenjuje se ekipni izid in je pomembno, da med nami nastane kemija ter da se v vsakem krogu borimo po najboljših močeh ne glede na moč tekmic,"
pa je dejal ženski selektor Aljoša Grosar.

Ekipi sta se javnosti pred odhodom na Islandijo predstavili z igranjem šaha na dveh velikih šahovnicah, ki so ju postavili pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani, promocijski dogodek pa je pritegnil precej gledalcev.