Klemen Bečan je v polfinalu v balvanskem plezanju zasedel 13. mesto, kar je najboljša slovenska uvrstitev na letošnjem svetovnem prvenstvu. Foto: osebni arhiv Klemna Bečana
Klemen Bečan je v polfinalu v balvanskem plezanju zasedel 13. mesto, kar je najboljša slovenska uvrstitev na letošnjem svetovnem prvenstvu. Foto: osebni arhiv Klemna Bečana

S tem sta popravila najboljšo slovensko uvrstitev v težavnosti na svetovnih prvenstvih v moški konkurenci. Klemen Bečan, s 17. mestom (2009) dozdajšnji lastnik najboljše slovenske uvrstitve, je tekmovanje končal na 23. mestu. Čeprav je slovenska ekipa v dvorani Bercy ostala brez finala, kar se je na svetovnem prvenstvu zgodilo prvič po letu 2003, je treba pohvaliti mlada Primožiča in Škofica. V polfinalu sta padla na istem gibu.

Škofic naredil minimalne napake
"Lani sem imel nesrečo v polfinalu, ko sem do polfinala dobro plezal, potem pa sem se narobe odločil in šel na napačen grif in je bilo to, to. Letos pa se mi zdi, da sem kar v redu odplezal. V smeri sem naredil minimalne napake, ki so me stale uvrstitve med deseterico ali finala," je bil zadovoljen 18-letni Radovljičan Škofic, dijak četrtega letnika jeseniške gimnazije.

Primožič izpolnil cilje
S svojim krstnim nastopom na članskih svetovnih je bil zadovoljen tudi 20-letni Primožič: "Danes je bil en dober dan, kar se tiče plezanja. Sem se počutil zelo v redu že samo zaradi tega, ker sem prišel v polfinale. Smer je že na ogledu izgledala tekoča, plezal sem bolj ko ne brez napak in pokazal v redu plezanje, tudi rezultat je bil zame zelo dober. Takšni so bili tudi moji cilji."

Zahtevno polfinalno smer je edini povsem do vrha preplezal Španec Ramon Julian Puigblanque, ki bo v nedeljskem finalu poskušal ubraniti naslov prvaka.

Slovenska ekipa, v kateri zaradi poškodbe ni bilo Mine Markovič, se bo v ponedeljek iz Pariza vrnila s petimi polfinalnimi uvrstitvami. Najboljša uvrstitev je zasluga Klemna Bečana, ki je v polfinalu v balvanskem plezanju zasedel 13. mesto.