Ronniju O'Sullivanu se ni uspelo prebiti med najboljših osem. Foto: Reuters
Ronniju O'Sullivanu se ni uspelo prebiti med najboljših osem. Foto: Reuters

Med njimi ni več Judda Trumpa in Ronnieja O’Sullivana. Zadnjega je po odločilni 25. igri izločil Barry Hawkins.

Hawkins je do tega prvenstva dobil le njun prvi medsebojni dvoboj daljnega leta 2002. Preostalih 10 se je končalo z zmago O’Sullivana, tudi finale v Sheffieldu leta 2013 (18:12). “Lepo ga je premagati po 14 letih, sploh ker se je to zgodilo na svetovnem prvenstvu. Vedel sem, da se moram psihično drugače pripraviti kot na finale januarskega mastersa (O’Sullivan ga je premagal z 10:1, op. a.). Ne vem, kako in zakaj, ampak uspelo mi je. Počutil sem se bolj samozavestnega. Nihče ni pričakoval, da bom danes zmagal. Zavedam pa se tudi, da ljudje na vsakem turnirju prihajajo gledati O’Sullivana, ves čas je pod drobnogledom in to prinaša ogromno pritiska,” je dejal Hawkins.

Odločila je boljša taktična igra Hawkinsa
Hawkisnova samozavest je nekoliko splahnela, ko je O’Sullivan pri zaostanku 12:9 dobil tri zaporedne igre (tudi z eno od štirih stotic) in izsilil zadnjo odločilno. V njej sta tekmovalca najprej v 15 minutah taktične igre dodobra prerazporedila vse kroglice na mizi, prvo pravo priložnost pa je z nizom 56 točk izkoristil Hawkins. Tudi O’Sullivan je še enkrat prišel k mizi, a se je moral od Crucibla začeti poslavljati, ko mu je v žep ušla bela kroglica: “Mislim, da sem imel dobre možnosti za zmago, ampak prevečkrat sem zatajil po taktični plati. Poleg tega včasih slabo prenašam ves ta pritisk, visoka pričakovanja javnosti. Mediji mi pogosto pripišete zmago, še preden se sploh pojavim na turnirju,” je priznal petkratni svetovni prvak.

Trump ni ponovil poteze na Twitterju
Judda Trumpa je izločil Kitajec Džunhui Ding, ki je od decembra 2014 s prvega mesta svetovne lestvice padel na 17. Letos se je hitro poslavljal od bojev za pomembnejše lovorike, v Sheffieldu pa znova pridobiva ugled. Proti Trumpu je trikrat povedel celo za 5 iger, na koncu pa je bil izid 13:10. Morda bi bilo drugače, če bi Trump ponovil potezo iz prvega kola, ko je po uvodnih devetih igrah za takratnim nasprotnikom Wenbojem Liangom zaostajal s 6:3, nato pa med odmorom prek Twitterja navijačem sporočil, da jim plača pijačo, če mu uspe prebrat. In ko mu je, je po istem kanalu v resnici objavil tudi kraj in uro veselega dogodka.

Trije svetovni prvaki naprej
Z zanesljivima zmagama sta v četrtfinale napredovala Mark Williams in John Higgins, ki že imata dva oz. štiri svetovne naslove. Tudi prvak iz leta 2014 Mark Selby je odlično začel svojo tekmo, potem pa mu je v 22. igri prednost štirih povsem skopnela. Kvalifikanta Sama Bairda je na koncu vendarle ugnal s 13:11. Veliko občudovanja pa je bil deležen še Kyren Wilson, ki je v dvoboju z Markom Allenom povedel z zastrašujočih 7:0. Pozneje je le občutil pritisk tekmeca. Allen je do konca dvoboja zbral 9 zmag in vsaj z dvignjeno glavo zapustil slavno gledališče Crucible.

2. kolo:
CARTER (ANG) - McMANUS (ŠKO) 11:13
WALDEN (ANG/9) - HIGGINS (ANG/8) 8:13
TRUMP (ANG/5) - DING (KIT) 10:13
M. WILLIAMS (WAL/13) - HOLT (ANG) 13:8
McGILL (ŠKO) - FU (HKG/14) 9:13
HAWKINS (ANG/11) - O'SULLIVAN (ANG/6) 13:12
ALLEN (S. IRS/7) - WILSON (ANG) 9:13
BAIRD (ANG) 7:10 - SELBY (ANG/2) 11:13

Branilec naslova Stuart Bingham (ANG/1), Shaun Murphy (ANG/3) in Neil Robertson (AVS/4) so izpadli že v 1. kolu.