Bo ljubljanski župan Zoran Janković po uporu malih klubov uspel uresničiti zamisel, da bi v vsaki panogi imel absolutno prednost in podporo mestnih oblasti samo po en klub? NK Olimpija v nogometu, KK Olimpija v košarki, Krim v ženskem rokometu ... Foto: BoBo
Bo ljubljanski župan Zoran Janković po uporu malih klubov uspel uresničiti zamisel, da bi v vsaki panogi imel absolutno prednost in podporo mestnih oblasti samo po en klub? NK Olimpija v nogometu, KK Olimpija v košarki, Krim v ženskem rokometu ... Foto: BoBo
Telemach Olimpija na Trgu republike
Po predlogu naj bi vodilni panožni klub med drugim lahko brez odškodnin prosto prevzemal igralce podrejenih klubov, če bi manjši klubi še želeli zadržati mestno podporo iz proračuna. Foto: Twitter HDD Olimpija
Zoran Janković
Zoran Janković v športu ne pozna veliko porazov, a nazadnje mu je že spodletelo, ko je hotel postati predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com
Večina 130 ljubljanskih športnih klubov razburjena

Tako imenovani vodilni mestni klubi naj bi v prihodnje po mnenju odgovornih za šport v Ljubljani dvignili raven kakovostnega in vrhunskega športa v prestolnem mestu. Tudi ta juha pa se na koncu ni pojedla tako vroča, kot se je skuhala. Mestne svetnike, ki so bili na delovnih mestih, je skoraj osem ur spremljal Dare Rupar.

Obširen športni program za 15 milijonov
Če bi uporabili frazo, da se je tresla gora in rodila miš, se veliko ne bi zmotili. Omenjena načrtovana uvedba vodilnih mestnih športnih klubov je za zdaj ostala le ideja. Tu pa je poudarek na besedi za zdaj, saj to ni bila le želja vodilnih v oddelku za šport ali na odseku za programe športa, ki so pripravili omenjeni program za prihodnje leto.

Če tu navedemo samo nekaj dejstev, ki so zapisana v programu, potem bi se najbrž v drugih okoljih marsikdo, ki vsak dan skrbi za športni utrip, kar naježil. Prestolno mesto, ki ima v večini držav neko posebno mesto, prek omenjenega programa športu namenja več kot 15 milijonov evrov. In ko to primerjamo z namenskimi sredstvi, ki jih za delovanje športa v celotni državi namenja ministrstvo za šport, si lahko vsi športni delavci v Ljubljani dobesedno obliznejo prste.
Dobra polovica denarja za množični šport
Več kot polovica gre za izvajanje športa, poglavitni cilji pa so povečanje množičnosti, ki je pri nas že tako ali tako nad povprečjem Evropske zveze. Želijo si izboljšati tudi vrhunske športne dosežke, predvsem v starostnih kategorijah kadetov in mladincev, kjer je v Ljubljani največji upad v vadbenih skupinah. Načrtovano je tudi izboljšanje urbanega športnega prostora, ki naj bi povezalo vzhodni in zahodni del mestne občine. Pred začetkom del pa sta tudi obnova atletskega stadiona na ŽAK-u in pokritega olimpijskega bazena na Iliriji.
A tudi zamisel o enem glavnem klubu v panogi
Človek bi ob tem, da mestna občina pokriva tudi vse vadnine v športnih objektih, pomislil, da bi vsi lahko le vriskali od veselja. Kar nekoliko nenadejano pa je med večino ljubljanskih klubov prišlo do pravega revolta pri že omenjenem predlogu, ki bi vodilnim klubom namenil še bolj pomembno vlogo. Župan Zoran Janković, prekaljeni športni delavec, je z dopolnilom predlog umaknil in bo v prihodnjih mesecih k razpravi povabil večino upornikov. Za zdaj so ti le dosegli, da program vodilnih klubov za naslednje leto ni ugledal luči sveta.
Ilirija, Slovan, Svobodo ... pod upravo Olimpije?
Kolikor poznamo župana, pa ta predlog najbrž ni zrasel na mizah tistih, ki skrbijo za športno politiko v mestu, ampak na županovem zelniku. Dejstvo je, da se je ljubljanski šport, predvsem ekipni znašel v precejšnjih težavah in je daleč od tistega, kar je pomenil še pred nekaj leti. V elitnih evropskih tekmovanjih igrajo le še osiromašeni Krim in dva odbojkarska prišleka v mesto. Tudi za nogometno udeležbo v evropskem pokalu je v predlogu predviden kar lep delež denarja, pa čeprav naj bi vodilna vrsta prvoligaške karavane imela lastnika in čeprav je tudi Olimpija Ljubljana še vedno organizirana predvsem kot društvo.
Kaj bo prineslo naslednje leto, je zdajle težko reči, župan pa je v povezavi s športom doslej pogorel le enkrat. Če pa gre za tisto, da je vse super le navzven, znotraj pa je vse trhleno, pa nas mora zares skrbeti.

Izjava Zorana Jankovića za Val 202:

Večina 130 ljubljanskih športnih klubov razburjena