Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić sta šele drugič skupaj nastopili na tekmi. Foto: Nina Jelenc
Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić sta šele drugič skupaj nastopili na tekmi. Foto: Nina Jelenc
Špela Ponomarenko Janić
Špela Ponomarenko Janić se v domovino vrača z dvema medaljama. Foto: Nina Jelenc
Ostermanova: Bila je vožnja za oceno 10
Nastop kajakašic v Plovdivu
Dve medalji kajakašic v Plovdivu

V finalu sta bili od Slovenk boljši le Nemki Franziska Weber in Tina Dietze, olimpijski prvakinji na tej razdalji iz leta 2012 in olimpijski podprvakinji lani v Riu de Janeiru.

Slovenki sta bili po polovici proge tretji, v zahtevnih razmerah ob močnem nalivu pa sta nato odlično stopnjevali ritem in se do cilja povsem približali branilkama naslova iz Nemčije. Na koncu je bila razlika 39 stotink, tretji Poljakinji Anna Pulawska in Beata Mikolajczyk sta zaostali dve sekundi.
To je bila šele druga tekma slovenskih kajakašic v dvojcu. V prvem skupnem nastopu na svetovnem pokalu v Szegedu sta bili tretji.
"Zelo sem zadovoljna. Če bo šlo tako naprej, bova na svetovnem prvenstvu zmagali. Bilo je super, tako, kot sva si zastavili. Ujeli sva se super, taktika je bila tudi dobra. Na koncu sva finiširali, a je malo zmanjkalo. Do svetovnega prvenstva je še pet tednov, imava še veliko prostora za napredovanje. Vedeli sva, da bo dobro, da bo tako dobro, si pa nisem mislila," je v smehu povedala Ostermanova.

"To je velikanski uspeh. Veliko posadk vesla skupaj že več let, midve sva letos skupaj prvič. Posadka ima velik potencial, če bova napredovali tako, kot napredujeva v enojcu, bo dvojec še hitrejši," je dodala Ponomarenko Janićeva.

Za prvo in tretje mesto odločale stotinke
Dve uri pozneje je Primorka na 200 metrov zaostala za Madžarko Doro Lucz in Danko Emmo Jörgensen, ki so ju ločile le štiri stotinke. Slovenska kajakašica je bila od zmagovalke počasnejša za 38 stotink in za sedem stotink prehitela četrtouvrščeno Rusinjo Jeleno Anišino.
To je njena četrta medalja na evropskih prvenstvih, na 200 m je bila bronasta že leta 2009 v Brandenburgu, v Zagrebu 2012 pa se je veselila brona na 500 m. Tri kolajne z 200-metrske razdalje, eno srebrno (2006) in dve bronasti (2007, 2013), ima tudi s SP-jev. Lani je bila na olimpijskih igrah četrta.
"Ko sem na treningih najprej veslala v dvojcu na 500 metrov in nato še v enojcu na 200 metrov, mi je šlo dobro. Časi so bili zelo hitri, tako da sem upala na dva dobra rezultata. Štartala sem malo počasneje, potem sem začela loviti tekmovalke pred sabo. Na koncu mi je malo zmanjkalo moči, tako da so me spet začele dohitevati, a na srečo je bilo danes to dovolj," je pojasnila Špela.

Zakrajšek peti na pet kilometrov
Za konec prvenstva je Jošt Zakrajšek med kajakaši na 5.000 m zasedel peto mesto. V zadnji disciplini prvenstva je zmagal Nemec Max Hoff (19:21,220), drugi je bil Portugalec Fernando Pimenta (+1,420), tretji pa Norvežan Eivind Vold (+8,320). Zakrajšek, ki je za zmagovalcem zaostal dobrih 24 sekund, je bil med peterico, ki si je priveslala skoraj dvajset sekund prednosti pred zasledovalci, vendar je imel premalo moči, da bi bil med trojico, ki je odločala o stopničkah. Iz boja za zmago je proti koncu odpadel tudi Vold, Hoff pa je v ciljnem sprintu strl še odpor Pimenta. Zakrajšek je bil na koncu za slabi dve sekundi počasnejši še od Španca Rubena Millana, šestouvrščeni pa je za njim zaostal že skoraj 18 sekund.

Kajakaša Simon Blaževič in Rok Šmit sta v finalu B na 500 metrov končala na osmem mestu, skupno sta bila 17.

Ostermanova: Bila je vožnja za oceno 10
Nastop kajakašic v Plovdivu
Dve medalji kajakašic v Plovdivu