Magnus Carlsen je imel bele figure v zadnji partiji. Foto: EPA
Magnus Carlsen je imel bele figure v zadnji partiji. Foto: EPA

Velemojstra sta se za delitev točk odločila že po 30 potezah. V noči na četrtek po srednjeevropskem času bodo na vrsti dodatne partije po pospešenem ritmu.

Dvoboj se je začel s sedmimi remiji v nizu. Rus Karjakin je v osmi partiji z zmago povedel, v deseti pa je Norvežan Carlsen izenačil. Zadnji dve partiji sta se zelo hitro končali z remijem.
Carlsen prvak v pospešenem in v hitropoteznem šahu
Po pravilniku bosta najboljša šahista na svetu najprej igrala minidvoboj v štirih partijah po pospešenem ritmu, pri čemer bo imel vsak na voljo zgolj 25 minut ob dodatku 10 sekund po vsaki potezi.

Če tudi po tem času zmagovalca ne bo, sledi nova serija minidvobojev v dveh hitropoteznih partijah po pet minut po igralcu z dodatkom treh sekund po vsaki potezi.

Če bo tudi tedaj dvoboj še vedno neodločen, sledijo še štirje hitropotezni minidvoboji v dveh partijah. Če tudi po desetih takšnih partijah zmagovalec ne bo znan, sledi odločilna hitropotezna partija s časovnim hendikepom (4 proti 5 minutam), pri čemer bi igralcu, ki ima na voljo štiri minute, za naslov svetovnega prvaka zadostoval remi.

Magnus Carlsen je trenutno svetovni prvak tako v pospešenem kot tudi v hitropoteznem šahu in v razigravanje vstopa kot favorit.