Tokio je poletne olimpijske igre gostil že leta 1964. Foto: EPA
Tokio je poletne olimpijske igre gostil že leta 1964. Foto: EPA

Neuspeh Madrida, ki je v konkurenci s Carigradom izpadel že po prvem krogu glasovanja, je naletel na velik odmev v domovini. Španci so brez iger ostali ob tretji zaporedni kandidaturi, Carigrad pa je brez iger ostal v petem poskusu. Princ Felipe je dejal, da je "neskončno žalosten", a je hkrati pozval rojake, da ne izgubijo poguma.

Španski športni mediji so ob odločitvi napadli krovno olimpijsko gibanje. "Madrid ima razum, Mok ga nima," je novico komentiral časnik As, v Marci pa so zapisali: "Mok je odklonil (madridski) varčevalni načrt in raje glasoval za zapravljanje sredstev vlagateljev."

Madrid neuspešen tretjič zapored
Špansko glavno mesto pred tem ni bilo uspešno niti za organizacijo iger 2012, ki jih je dobil London, niti za 2016, ki jih bo gostil Rio de Janeiro. Tokrat so Madridčani imeli še posebej veliko upanja, da bodo uspešni. Po presenetljivem slovesu že po prvem krogu glasovanja so Španci začeli iskati vzroke za neuspešno kandidaturo.

"Poraz kaže, da je Španija v svetu vplivov izgubila," so zapisali pri El Mundu. Pri El Paisu pa so menili, da je "Razvajeni Mok varčevalno madridsko kandidaturo označil kot slabost". Premier Mariano Rajoy je neuspeh pospremil z besedami "Izid nam ni všeč. Ampak takšno je življenje. V športu včasih zmagaš, včasih pa izgubiš."

Erdogan: Odločitev je treba spoštovati
Razočarani so tudi v Carigradu, kjer jim ni uspelo že petič. "Čestitamo Tokiu za zmago," je bila turška ekipa organizatorjev kratka na Twitterju. Premier Recep Tayyip Erdogan je poudaril, da je treba odločitev Moka spoštovati, ob tem pa je na tisoče Turkov, ki so čakali na odločitev Moka na ulicah in pred tem plesali in mahali s turškimi zastavami, prav tako moralo le nemočno priznati poraz.

Glasovanje Moka so na velikih zaslonih v živo predvajali kar na devetih mestih v turški prestolnici, med drugim tudi pri Hagiji Sofiji, na Taksimu in na obali bosporske ožine. "Žalosti me dejstvo, da je izbrano mesto v preteklosti že gostilo olimpijske igre," je dejal Erdogan le nekaj minut po razglasitvi.