Vasilij Žbogar ima na SP-ju visoke cilje, a prioriteta so olimpijske igre v Riu. Foto: MMC RTV SLO
Vasilij Žbogar ima na SP-ju visoke cilje, a prioriteta so olimpijske igre v Riu. Foto: MMC RTV SLO
Žbogar lovi prvo medaljo na svetovnem prvenstvu

torek začelo svetovno prvenstvo v razredu finn. Izolan je na prizorišču že od konca oktobra.

"Zelo sem zadovoljen, da smo tako zgodaj prišli sem, saj smo v miru lahko pripravili jadrnico in opremo, potem pa veliko trenirali," je povedal Žbogar in dodal: "Pomembno je tu opraviti veliko treningov, saj so razmere zahtevne za jadranje. Precej je vala, malo vetra, ki pa hitro menja smer, vreme se zelo hitro spreminja."

Dobro poznavanje razmer bo vsekakor pomembno, saj bo treba biti za dober rezultat ves čas med najboljšimi, spodrsljaji pa ne bodo dovoljeni: "Konkurenca je zelo močna, tu so vsi najboljši v letošnji sezoni, tudi serijski zmagovalec Britanec Giles Scott in zmagovalec nedavnega finala svetovnega pokala v Abu Dabiju, Ivan Kljakovič Gašpič. Za mesta med najboljšimi bo treba res dobro jadrati, dobro pripraviti opremo, skratka vse bo morali biti popolno."

Žbogar, drugi z letošnjega evropskega prvenstva o napovedih ni želel govoriti, je pa želje pred svetovnim prvenstvom razkril njegov trener Luca Devotti: "Vasilij sodi med pet najboljših jadralcev na svetu, zelo dobro prenaša pritiske in pomembnost velikega tekmovanja, zna se osredotočiti na jadranje, in to je zelo pomembno. Ne vem, ali lahko zmaga, ampak pričakujem ga med najboljšimi. Prizorišče je zahtevno, pomembna bo telesna moč, Vasko pa po poškodbi reber še ni 100-odstotno pripravljen. Če povem po pravici, od njega prej pričakujem odličje v Riu kot v Takapuni."

Vasilij Žbogar je Sloveniji že lani na svetovnem prvenstvu olimpijskih razredov v španskem Santanderju prijadral dragoceno olimpijsko vozovnico, eno od 14, ki so že podeljene, za preostala mesta od skupaj 23 pa se bodo jadralci naslednje leto potegovali po celinskem ključu, za evropske države bosta na voljo še dve mesti.

Žbogar lovi prvo medaljo na svetovnem prvenstvu