Predsednik NZS-ja Rade Mijatović in Miguel Sayago Marti (Miguelin) sta začela verigo, ki je potovala do Stožic. Foto: BoBo
Predsednik NZS-ja Rade Mijatović in Miguel Sayago Marti (Miguelin) sta začela verigo, ki je potovala do Stožic. Foto: BoBo
Futsal: Edinstvena štafeta od središča Ljubljane do Stožic
218 dni do EP-ja 2018 v futsalu v Ljubljani
Španski zvezdnik futsala Miguelin obiskal Stožice

V prestolnici se je zbralo več kot 150 posameznikov, ki so povezani z evropskim prvenstvom. Glavni zvezdnik dogodka je bil Miguel Sayago Marti, bolj znan kot Miguelin, najboljši igralec lanskega EP-ja v Srbiji. Dosegel je šest zadetkov. Miguelin zelo spoštuje tudi slovensko reprezentanco in upa, da bo tako kot Španija prišla v finale. Marca lani je Slovenija v dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Mariboru senzacionalno premagala Španijo z 1:0, tudi na povratni tekmi se je dolgo dobro upirala in na koncu klonila s 5:1.

"Slovenska selekcija je zelo napredovala, ima odlične igralce, ki so zelo borbeni. Takšne tekmece je treba spoštovati. Če k temu dodamo še domače občinstvo, se bomo morali proti Sloveniji zelo potruditi," je povedal Miguelin, ki je pred pol leta postal oče in želi čim več časa preživeti s sinom.

"Naziv najboljšega igralca na zadnjem prvenstvu mi veliko pomeni, še pomembnejša pa je bila naša moštvena zmaga, ki smo si jo zelo želeli," je dodal 32-letnik iz Palme de Mallorce, ki od leta 2011 igra za Murcio. Ta je v letošnji sezoni španskega prvenstva izpadla v polfinalu, drugič zapored pa je osvojila španski pokal.
Mijatović: Vse teče po načrtih
"Kar zadeva priprave, smo tam, kjer moramo biti. Torej izvajamo promocijske aktivnosti pred začetkom EP-ja, vse druge zadeve pa tudi tečejo popolnoma po načrtih, tako da ni nobenih težav," je povedal predsednik NZS-ja Mijatović, ki je z Miguelinom začel verigo, ki je potovala do Stožic. V sedemkilometrski štafeti od uradnega odštevalnika v središču Ljubljane do Arene Stožice je sodeloval tudi selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec.
"Mesto je danes izvedelo za dogodek, novi ljudje so spoznali, kaj se bo pozimi dogajalo v Ljubljani. Z optimizmom lahko pričakujemo evropsko prvenstvo," je dejal kapetan slovenske reprezentance Igor Osredkar. Slovenci, ki so lansko prvenstvo končali po predtekmovanju, pred tremi leti v Belgiji pa so igrali v četrtfinalu, bodo priprave na domače prvenstvo nadaljevali septembra, ko se bodo pomerili z Nemci.

Na EP so ob Sloveniji že uvrščene Španija, Portugalska, Italija, Rusija, Azerbajdžan, Ukrajina in Kazahstan. Za preostala štiri mesta se bodo v septembrskih dodatnih kvalifikacijah potegovale reprezentance Gruzije, Madžarske, Hrvaške, Romunije, Srbije, Poljske, Češke in Francije. Žreb parov bo 6. julija na sedežu Uefe v Nyonu.
Na tekmi novinarjev 6:6
Ponedeljkov dogodek v Stožicah sta sklenili zanimivi tekmi na asfaltnem igrišču ob dvorani. Najprej so se pomerili beograjski in ljubljanski šolarji (U-13), nato pa je bilo še srečanje ambasadorjev prvenstva Mileta Ačimovića in Milivoja Simeunovića, ki sta vodila ekipi novinarjev. Ačimović za "bele" zaradi težav s kolenom ni igral, Simeunović, prvi slovenski dvoranski nogometaš, ki je uspel v tujini, pa je "modrim" skupaj z Miguelinom po visokem zaostanku pomagal do prijateljskega remija 6:6. Ob potezah obeh mojstrov futsala so lahko obiskovalci prireditve res uživali.

Futsal: Edinstvena štafeta od središča Ljubljane do Stožic
218 dni do EP-ja 2018 v futsalu v Ljubljani
Španski zvezdnik futsala Miguelin obiskal Stožice