Žiga Turk poudarja vlogo dela z mladimi. Foto: MMC RTV SLO
Žiga Turk poudarja vlogo dela z mladimi. Foto: MMC RTV SLO
Janez Kocijančič
Janez Kocijančič je edini predsednik OKS-a do zdaj. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

"Z dogovorom, ki sva ga podpisala s Kocijančičem, želiva poudariti pomen dobrega sodelovanja med državo in civilno družbo, z OKS, ki nosi posebno odgovornost za delovanje slovenskega športa. Veliko prizadevanj v pripravo dogovora sta vložila direktor direktorata za šport Drago Balent in generalni sekretar OKS Tone Jagodic. Prav nobene priložnosti ne zamudim, da ne bi poudaril vloge, ki jo ima šport za mlade, in da v šport usmerjamo že najmlajše, od predšolske vzgoje naprej. Naša šola vzgaja mlade v zdravem športnem duhu ne glede na dosežene rezultate. S tem soglaša tudi OKS, čeprav naj bi bil bolj usmerjen v vrhunski šport," je povedal Turk.

Šport naj bi bil čim manj okrnjen
"Med nami je bilo nekaj nesporazumov, ni nujno, da v vsem soglašamo, pomembno za slovenski šport pa je, da se bomo o vsem pogovarjali. Na ministrstvu ne moremo tiskati denarja, ampak moramo s sredstvi ravnati razumno in racionalno. V času, ko se moramo marsičemu odpovedovati, se bomo trudili, da bi bil šport čim manj okrnjen, tako zaradi splošnega pomena za zdravje in razvoj posameznika kot tudi zaradi uveljavljenosti v mednarodnem merilu. To je edinstvena promocija države, za to njihovo vlogo pa moramo biti športnikom hvaležni," je še povedal minister. Olimpijcem, ki se bodo predstavili danes na Ljubljanskem gradu, je zaželel obilico uspehov.

Medalje ne nosijo političnega predznaka
"Iskreno se zahvaljujem ministru za podpis dogovora in z njegovimi besedami se v celoti strinjam. Država in civilna sfera morata sodelovati na vse področjih, tudi na športnem. Država ima nesporno funkcijo regulatorja in je upravitelj javnih in državnih sredstev. Po drugi strani pa je civilna družba avtonomno organizirana in mora po demokratičnih načelih in z dobrim vodenjem priti do svojih prioritet. Med obema stranema mora priti do dialoga. Poskušali se bomo dogovoriti, čeprav se zavedamo, da vseh razlik ne bomo premostili. Predvsem zato, da dosegamo cilje na športnem področju. Želimo povečati razpoznavnost države in njen ugled," pa je dejal Kocijančič in dodal: "Politično modrost in željo po reševanju težav morava midva z ministrom skupaj z najinimi sodelavci šele dokazati. To ni olimpijsko premirje, pač pa sporazum o sodelovanju na dolge proge, za reševanje težav v dobrobit športa. Medalje na OI, SP ali EP ne nosijo nobenega političnega predznaka."