Peter Kauzer je z zmago v Tacnu na najboljši možni način sanjsko zaključil sezono, v kateri je postal olimpijski podprvak. Foto: BoBo
Peter Kauzer je z zmago v Tacnu na najboljši možni način sanjsko zaključil sezono, v kateri je postal olimpijski podprvak. Foto: BoBo
Benjamin Savšek v Tacnu
Benjamin Savšek je po razočaranju v Riu za uteho dobil zadnjo tekmo svetovnega pokala, in to v domačem Tacnu, kjer je prišel do tretje zmage v svetovnem pokalu. Foto: BoBo/Borut Živulović
Tacen - slalom na divjih vodah
Zaradi težav v spodnjem delu proge so morali prireditelji prestaviti cilj navzgor po Savi. Foto: BoBo/Borut Živulović
Savšek in Kauzer slavila na skrajšani progi v Tacnu

Peter Kauzer, ki je na letošnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru osvojil srebrno kolajno v slalomu na divjih vodah, je bil v sobotnem finalu najhitrejši tudi na zaključku svetovnega pokala v Tacnu. Kauzer je tako že četrtič v karieri slavil v Tacnu, skupno pa devetič v svetovnem pokalu.

"V Tacnu je bilo zmeraj lepo dirkati, tudi če ne bi zmagal. Želel sem si namreč na lep način zaključiti zame eno najuspešnejših sezon, če ne zaradi olimpijske medalje celo najuspešnejšo v karieri. Moram reči, da so mi malo šli na roko tudi prireditelji, ki so nekoliko prestavili cilj, saj sem včeraj na daljši progi zelo trpel," je po novi zmagi dejal "Kapsl".

Za spoznanje hitrejši od Britanca
Drugo mesto med kajakaši je osvojil Britanec Bradley Forbes-Cryans, ki je za Hrastničanom zaostal za vsega 28 stotink. Na zmagovalni oder je priveslal še Japonec Kazuya Adachi, a že z večjim zaostankom 2,49 sekunde. V kajakaškem finalu sta nastopila še dva Slovenca, Martin Albreht je bil peti, Janoš Peterlin pa šesti. Slovenec Jure Meglič, ki vesla za Azerbajdžan, je bil sedmi.

Savšek ponovil zmago iz leta 2014
Med kanuisti je zmago doma obdržal Benjamin Savšek, ki je drugič dobil tekmo svetovnega pokala v domačem Tacnu. Po letu premora se je Savšek vrnil na sam vrh, pri čemer je na skrajšani progi Slovaka Alexandra Slafkovskega ugnal za 64 stotink, tretjega Američana Caseyja Eichfelda pa že za 2,45 sekunde. Prvih šest kanuistov je sicer na krajši progi odslalomiralo brez napak.

"Res sem vesel, da mi je v finalu uspela čista vožnja. Čoln sem dobro poganjal, bil zadovoljen tako z vožnjo kot tudi z rezultatom. Pred domačo publiko sem si zmeraj želel dobrih rezultatov, publika te podpira vso tekmo, res je lepo doma dirkati in vesel sem zmage," je povedal Savšek.

Še trojica ob koncu deseterice
V finale med kanuisti se je uvrstilo kar šest Slovencev, saj so prireditelji zaradi težav v polfinalu finale razširili z 10 na 15 kanuistov. Vseeno preostalih Slovencev pri samem vrhu ni bilo, Matej Benuš (+3,35), Blaž Cof (5,88) in Jure Lenarčič (+6,22) so z 8., 9. in 10. mestom zaokrožili deseterico.

Pri kanuistkah Slovenk ni bilo pri vrhu, po zaslugi brezhibne vožnje, ki ji je uspela kot edini izmed finalistk, pa je slavila Britanka Kimberley Woods. Za 92 stotink je zaostala Avstralka in prva favoritinja Jessica Fox, ki je zmago izgubila zaradi dotika vratc. Tretje je bila druga Britanka Mallory Franklin (+4,06).

Organizacijske težave - odneslo novo betonsko čer
Zaradi odnesene betonske čeri v spodnjem delu tacenskih brzic so morali skrajšati tekmovalno progo, kar je zapletlo izvedbo finala svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah.

Po koncu slalomskega tekmovanja pa bo sledila še tekma v slalomskem krosu, ki je novost v letošnji seriji tekem za svetovni pokal. Slovenci so bili v petkovih kvalifikacijah zelo uspešni, od 14 na startu se je v naslednji krog prebilo 13 Slovencev.

Savšek in Kauzer slavila na skrajšani progi v Tacnu