Thomas Bach, ki je dober prijatelj Vladimirja Putina, je pred eno izmed najtežjih odločitev v vlogi predsednika MOK-a. Foto: EPA
Thomas Bach, ki je dober prijatelj Vladimirja Putina, je pred eno izmed najtežjih odločitev v vlogi predsednika MOK-a. Foto: EPA

Že v torek je MOK sporočil, da ne bo hitel z odločitvijo in bo najprej počakal na odločitev športnega razsodišča CAS v Lozani, ki bo v četrtek sporočilo, kako uspešni so bili s pritožbo ruski atleti.

Zdaj je jasno, da bo MOK za končno odločitev, ki bo verjetno najtežja v dozdajšnji karieri predsednika Thomasa Bacha, vzel še nekaj dodatnih dni.

Mutko in drugi uradniki ne bodo dobili akreditacij
V vsakem primeru bo odločitev zelo pozna, saj bo, če se bo MOK držal skrajnega roka, takrat do začetka iger manj kot deset dni. MOK je sicer že sprejel nekaj odločitev, povezanih z Rusijo in igrami. Ministru za šport Vitaliju Mutku in drugim ruskim športnim uradnikom so prepovedali uradno obiskati igre oziroma jim ne bodo izdali akreditacij.

Svetovna protidopinška agencija Wada, ki je v poročilu Rusijo obtožila izvajanja dopinškega programa z državno podporo na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju 2014 ter na zadnjem atletskem in plavalnem svetovnem prvenstvu, ki ju je gostila Rusija, je MOK-u predlagala suspenz vseh ruskih športnikov.

V četrtek v Lozani o ruskih atletih
Prvi bodo o svoji olimpijski usodi več vedeli atleti. Krovna mednarodna zveza Iaaf jih je sicer suspendirala in jim ni dovolila nastopiti, vendar so se pritožili na CAS, ta odločitev o možnosti 68 ruskih atletov bo znana že v četrtek.