Preostali športi

Poudarki

  • Cena oglasov med tekmo 2,7 milijona dolarjev
  • New England lovi zgodovinsko 19. zmago
  • Bo Eli Manning ponovil bratov uspeh?
Čeladi letošnjih ekip na Super Bowlu
New England bo na Super Bowlu nastopil šestič, NY Giantsi pa četrtič. Foto: EPA
Pat Tillman
Pred štadionom University of Phoenix stoji kip Pata Tillmana. Slednji je nekaj časa igral v Ligi NFL, leta 2002 pa zapustil ta šport in se vpisal med profesionalne vojake. Dve leti kasneje je umrl v Afganistanu v tako imenovanem 'prijateljskem ognju'. Foto: EPA
Štadion
Takole pa izgleda notranjost štadiona. Foto: EPA
Alicia Keys
Tudi letos bodo na Super Bowlu nastopili številni zvezdniki, ena izmed njih bo tudi pevka Alicia Keys. Foto: EPA
Randy Moss
Randy Moss je takole 29. decembra dosegel enega od touchdownov za tesno zmago New Englanda proti NY Giantsom. Foto: EPA
Adrian Peterson
Igralec Minnesote Adrian Peterson je bil razglašen za novinca leta. Foto: EPA
Bob Sanders
Bob Sanders (Indianapolis) je prejel nagrado za najboljšega obrambnega igralca sezone. Foto: EPA
Bill Belichick
Bill Belichick, trener New Englanda, je imel pred prihodom Toma Bradyja razmerje zmag krepko pod 50 odstotki, danes pa sodi med najuspešnejše trenerje te igre. Foto: EPA
Tom Brady
Tom Brady bo četrtič zaigral na Super Bowlu, v noči na ponedeljek bo lovil še četrto zmago. Foto: EPA
Eli Manning
V svetu Lige NFL je dolgo časa veljalo 'prekletstvo Manning'. Odličen nogometaš je bil že oče Archie Manning, ki pa mu ni nikoli uspelo priti na Super Bowl. Vrsto let je v ligi blestel starejši sin Peyton, ki pa se je lani z Indianapolisom le veselil naslova. Lahko njegov uspeh ponovi mlajši brat Eli? Foto: EPA

Dodaj v

V ZDA se govori le še o Super Bowlu

Rok Grilec o finalu ameriškega nogometa za MMC
1. februar 2008 ob 17:57
Ljubljana - MMC RTV SLO

New England Patriotsi so le korak pred zgodovinskim uspehom, zato morajo na Super Bowlu ugnati vedno neugodne New York Giantse.

42. finale ameriškega nogometa Lige NFL oziroma Super Bowl bo v noči iz nedelje na ponedeljek prvič gostil Glendale v zvezni državi Arizona. O enem najbolj pomembnih športnih dogodkov leta smo se pogovarjali z Rokom Grilcem, ki je nekaj časa igral ameriški nogomet pri ljubljanskih Silwerhawksih. Skupaj z Urošem Valantom (trenerjem Silverhawksov) že nekaj let po različnih slovenskih televizijah komentira tekme ameriškega nogometa.

Imate radi ameriški nogomet? Pošljite svoje slike ali videoposnetke na Moj Splet.

Edino ekipo ameriškega nogometa v Sloveniji je leta 2001 ustanovil misijonar Michael Hurley iz Teksasa, ki je klub vodil prva tri leta. Silverhawksi so do leta 2006 igrali v ligi Alpe Adria, kjer so igrali z italijanskimi ekipami. Leta 2006 pa so se pridružili ligi CEFL, kjer bodo letos igrali proti ekipam iz Slovaške, Madžarske, Avstrije, Srbije in Hrvaške. Vsakih nekaj mesecev imajo posebne priprave, na katerih izbirajo nove igralce. Naslednji zbor bo 9. februarja na ragbi igrišču v Štepanjskem naselju.

Ameriški nogomet je v ZDA najbolj priljubljen šport. Kaj so njegove prednosti v primerjavi s košarko in hokejem?
Gre za zadnji gladiatorski šport, boj na nož, za vsak meter oziroma jard. Razlika med ameriškim nogometom ter ostalimi športi je predvsem ta, da je tekem izredno malo (16 proti 82), tako da je vsaka zelo pomembna.

Zakaj je Super Bowl v ZDA tako odmeven in gledan dogodek? Cena letošnjih 30 sekund reklame v neposrednem prenosu je zrasla že na vrtoglavih 2,7 milijona dolarjev!
Glede na to, da je ameriški nogomet oziroma Liga NFL šport številka 1 v ZDA, je temu primeren tudi pomp okoli Super Bowla. Seveda pa ne gre zgolj za šport, Super Bowl je eden izmed najtežje pričakovanih dogodkov v ZDA, saj gre v resnici za šov. Med polčasom, na primer, nastopajo največje ameriške zvezde - tudi slovenski gledalci se verjetno spomnijo dogodka izpred nekaj let, ko je Justin Timberlake "ponesrečeno" odpel top Janet Jackson. Če naredimo računico - naj šport, naj zvezdniki, prime time prenos - cene oglasnega prostora ne čudijo.

Na Super Bowlu bosta igrala New England in NY Giantsi. Glede na redni del sezone je New England tu pričakovano, Giantsi pa sploh ne. Bi bilo kar koli razen prepričljive zmage Patriotov presenečenje?
Patrioti so zagotovo absolutni favoriti, vendar pa so tudi Giantsi popolnoma zasluženo na Super Bowlu. Prelomna je bila ravno tekma zadnjega tedna rednega dela, ko sta se ekipi že spopadli. Do takrat so Giantsi igrali toplo-hladno, v tisti tekmi pa so pokazali karakter, še posebej podajalec Eli Manning. V končnici ekipa iz New Yorka igra kot prerojena. Manning ne dela napak, stekla je igra po tleh, obramba je bila dobra že celo sezono. Patriotsi letos igrajo atomski nogomet, vendar pa niso več tako prepričljivi kot na začetku sezone. Pričakujem napeto, izenačeno tekmo, v kateri pa bodo na koncu več znanja in sreče imeli Patriotsi.

Kot ste že omenili, sta se ekipi že pomerili v zadnjem krogu rednega dela, ko so se morali Patrioti maksimalno potruditi, da so po zaostanku v 3. četrtini (16:28) prišli do zmage (38:35). A Super Bowl je tekma povsem zase. Kje imajo Giantsi možnosti za zmago? Morda v tem, da na njih nihče ne računa in je večina pozornosti usmerjena v Patse?
Pot do presenečenja za Giantse je po mojem mnenju v teku. Sami morajo tekačema Jacobsu in Bradshawu omogočiti okoli 25 poskusov ter okoli 100 jardov ter seveda en ali dva touchdowna. V obrambi morajo ustaviti Maroneya in Faulka podobno kot pred tedni, ko so Patse omejili na 44 jardov. Poleg tega Manning ne sme narediti napake. Če bo tekma vsaj približno potekala tako, potem imajo Giantsi možnost, da presenetijo.

New England ima pred finalom razmerje v zmagah 18-0. Z zmago bi postali prvo moštvo po Miamiju 1972, ki bi sezono končali brez poraza. Gre lahko primerjati ta dva dosežka? Ali je konkurenca tako napredovala, da bi bil ta dosežek vreden "več"?
Dosežka sta primerljiva samo po dejstvu, da bi bili obe ekipi nepremagani. Potrebno je omeniti, da so Dolphinsi leta 1972 igrali samo proti dvema ekipama, ki sta imeli več zmag kot porazov, pa še to sta bili ekipi, ki sta končali sezono z razmerjem 8-6. Patriotsi so dobili pet tekem proti štirim prvakom divizij (zmagali so v Dallasu, v Indianapolisu, pa doma proti Pittsburghu in dvakrat proti San Diegu). Prav tako so premagali tri ekipe, ki so igrale tekme wild-card vikenda (Washington, Jacksonville in Giantsi). Če torej še drugič premagajo Giantse, potem bodo premagali konferenčnega prvaka ter imeli 9 zmag proti moštvom, ki so letos dosegla 10 ali več zmag.

Številni ameriški športni poznavalci (morebitnih) 19-0 že označujejo za največji moštveni dosežek v Severni Ameriki (tudi pred Jordanove Chicago Bullse ...). Je ta dosežek res nekaj tako neponovljivega ali gre samo za trenutek, ko je večina (predvsem v ZDA, kjer so "nori" na statistiko) v pričakovanju tega dogodka?
Težko je reči, da gre samo za trenutek pričakovanja. Na ponovitev perfektne sezone čakamo 35 let. Takrat še niso poznali "salary capa" oziroma zgornje meje, ki jo lahko klub porabi za plače igralcev. Že samo zaradi tega je letošnji dosežek fantastičen, saj je za omejeno vsoto denarja potrebno imeti v moštvu igralce, ki so sposobni dobiti prav vse tekme sezone. So pa Patriotsi mojstri v tem aspektu, tudi prve tri Super Bowle so osvojili praktično brez zvezdnikov.

New England bi z zmago osvojil četrti naslov v sedmih letih. Lahko dinastijo okrog podajalca Toma Bradyja in trenerja Billa Belichicka označimo za najboljšo v zgodovini tega športa?
Hmm. Zagotovo so najboljši po uvedni "salary capa" v ligi, verjamem tudi, da bi z lahkoto premagali vse dinastije iz preteklosti. Je pa imelo praktično vsako desetletje po drugi svetovni vojni svoje dinastije, začeli so Green Bay Packersi, nadaljevali pa Dallas Cowboysi, Pittsburgh Steelersi, San Francisco 49ersi (ne nujno v tem vrstnem redu).

Še beseda ali dve o Tomu Bradyju. Lahko govorimo o najboljšem podajalcu vseh časov? Kako je možno, da je bil na draftu leta 2000 izbran šele kot 199., danes pa je prva zvezda lige?
Tako kot v vseh športih je tudi pri ameriškem nogometu prehod na višji nivo igranja izredno težak, morda celo med težjimi sploh. Marsikateri igralec, ki je bil na univerzi zvezda, potem hitro ponikne, obstajajo pa tudi obratno sorazmerne zgodbe, eno takšnih piše Brady. Na univerzi Michigan je bil prvi dve leti menjava, praktično je že obupal, nato pa vendarle postal prvi podajalec in dve leti igral več kot solidno. Zakaj je bil izbran tako nizko, je težko reči, enostavno skavti v ligi NFL v njem niso videli perspektive. Prvo sezono je sedel na klopi, tudi drugo je začel tam. Po poškodbi Drewa Bledsoa je prvi podajalec postal Brady in od takrat naprej njegova legenda samo raste.

V končnici ima Brady zastrašujočo statistiko (14-2). V čem se razlikuje od denimo Peytona Manninga, ki ponavadi blesti v rednem delu, v končnici pa pregori (izjema je le lanska sezona)? Ali je Brady res tako dober, ali pa se lahko zahvali "le" izjemni obrambi, ki mu omogoči relativno "veliko" časa, da se odloči in izpelje akcijo?
Poglavitna razlika med njim in Manningom je predvsem ta, da ima Brady fantastično pomoč sicer malo znanih soigralcev, ki pa vsak opravlja svoje delo.

Na nasprotni strani bo podajalec Eli Manning, ki je bil navkljub svojim dobrim igram vedno v senci brata Peytona. V čem sta si brata podobna in v čem različna? Je Eli lahko pod pritiskom, ker je bratu lani uspelo priti do konca, njemu pa še ne?
Podobna sta si predvsem v načinu igre. Oba fantastično najdeta lovilce, ko so ti pokriti, predvsem v tretjih poskusih in blizu golove črte. Prav tako je že legendarna poteza bratov Manning spreminjanje akcije na linije napada. Oba tudi izredno študiozno pristopata k igri, veliko časa preživita za posnetki nasprotnikov. Pri razlikah velja predvsem omeniti instinkt Peytona, kdaj se znebiti žoge, Eli ima s tem še malce težav, zato tudi veliko prestreženih podaj. Se pa Eli tudi v tem elementu igre popravlja, v končnici tako še ni naredil napake. Mislim, da Eli ne bo pod pritiskom zaradi Peytona, morda bo lahko dobil še kak koristen napotek za igro, saj tudi Peyton odlično pozna Patriotse.

Slavko Jerič

Prijavi napako
Komentarji
Kemik
# 04.02.2008 ob 18:57
frakcija, Super Bowl je bil v prenosu na Šport Klubu, bo pa na tem istem kanalu v torek ob 21.00 in v petek ob 12.30 posnetek, v nedeljo ob 22.30 pa še prenos Pro Bowla, All-Star tekme lige NFL. Res bo lepo, ni kaj.
frakcija
# 03.02.2008 ob 23:55
na kerem kanalu lah to gledam
Kemik
# 02.02.2008 ob 14:21
matejp06, tudi vam vsekakor pohvale za te izjemne članke (oz. serijo člankov v tem primeru) o ameriškem nogometu. Z veseljem sem si jih prebral, vsekakor je lepo, da se o ameriškem nogometu tudi v Sloveniji toliko piše. Vsekakor pa tudi vsa čast za tisti prispevek s treninga naše edine ekipe ameriškega nogometa, Ljubljana Silverhawksov. Kar tako naprej!
matejp06
# 02.02.2008 ob 11:33
Giantsi bodo presenetili. Če pa menite, da nihče ne piše o ameriškem nogometu ter NFL-u se pa pošteno motite. Poglejte na zurnal24.si (vsak dan ta teden en članek)! RTVSLO je pač še v zaostanku.
Firedancer
# 02.02.2008 ob 11:31
@ buccaneers_04: definitivno, da mi je všeč! Hvala bogu, da je športklub odkupu pravice in da lahko gledam tut take tekme, ki jih praktično ne prenaša nihče!!!! Boli me K... za fuzbal, tek na smučeh, atletiko, ... Sej ne rečem, da ne pogledam rada, sam je vsega včasih mal preveč. Jz bi predvsem več hokeja (NHL) in morda World series MLB, poleg NFL-ja ... lol

Bi mi pa sedl pogledat kako tekmo teh profijev v živo ...
buccaneers_04
# 02.02.2008 ob 11:18
mi je všeč, da vam je všeč...sezona je res kratka, ampak če spremljaš podrobno je praktično zatišje samo en mesec poleti pa od probowla do začetka dogajanja okoli drafta...se drugače vedno nekaj dogaja...
p3t3r
# 02.02.2008 ob 10:51
ja to je res pravi šov in to tud traja kr dost ur...
nažalost je sezona slo kratka ker drgač bi ekipa rabla zamenat celo ekipo zarad poškodb...
ics
# 02.02.2008 ob 03:33
lepo da so tud v slo navdusenci .. ceprov je ta scena kle se ornk neznana ..
Firedancer
# 02.02.2008 ob 00:12
Dejansko moram pohvaliti tale članek. Bravo! Vsaj nekaj, da ne berem samo o fuzbalu in bližajočemu se prvensvu ...

Ameriški fuzbal spremljam že dobro desetletje, superbowla pa ne zamudim!!! Enostavno mi je šport prirasel k srcu, tako kot baseball (čeprav se po atraktivnosti ne more primerjati z AF). Zdj lahko vse skup spremlam clo na naših TV postajah, kar je samo plus (prej nemški in avstrijski programi). Rok in Uroš pa sta tudi naredila veliko delo, saj sta Slovenijii popolnoma neznan šport, zelo poljudno približala gledalcem ... Tako da komaj čakam, na veledogodek!!!

Toliko zanimivih stvari, kot se zgodi na tekmah pri AF, se dogaja pri malokaterih ekipnih tekmah (morda le še v hokeju, vendar se ju ne da direktno primerjati). Ponuja praktično vse - neizprosen boj do zadnje kaplje krvi, brutalnost, fascinantne akcije in skoraj orgazmičen občutek ob doseganju touchdowna ... Tisti, ki tega ne gledate, enostavno ne morete vedeti ...

Hm, me zanima, kdo bi se upu pr -20 stopinj Celzija v kratkih rokavih vn ... tile fantje odšpilajo tekme v vseh vremenskih razmerah, pa naj bo vroče, strupeno mraz, deževno ali v snežnem metežu ... Res so divji!
Ampak, lepo jih je gledat in poslušat pokanje ščitnikov in čelad, ko igrajo na polno in jim ni mar, če se pri tem tut poškodujejo!

Go PATS!!!!

Če bi si slučajno kdo želel ogledati superbowl v živo skupaj z ekipo Ljubljana Silverhawks -
3.2.2008 od 23h naprej v BULDOG baru (Koprska ulica 94, LJ-Murgle)
Darkan
# 01.02.2008 ob 23:49
Jst bom (čeprov raje navijam za ''underdoge'') tokrat naviju za Patriotse!

Kapo dol za komentatorja, ki komentirata tekme NFL-a! SVAKA ČAST
Outlawz
# 01.02.2008 ob 22:15
bi kr privoščil giantsom, da osvojijo superbowl. pa čeprav so izločili packerse, za katere sem navijal v playoffu.fajn bi bilo tudi videt new englad kot zmagovalce, saj bi odigrali sezono brez poraza in v perfektnem, atomskem slogu. toda vseeno se mi zdi, da si new york kot mesto zasluži, končno, lovoriko v ameriških športih.težka bo.upam na ponovitev tekme iz zadnjega kroga rednega dela.
Kiki15
# 01.02.2008 ob 20:41
Pošten člank ... Zadne cajte me kr mal bl zaninma Ameriški fuzbal, večino zrd Maddena 08 in pa zrd tega ker sm v tej igrci pogruntu foro igre in je prov hudo. Tko da tisti k vm je bedn Ameriški fuzbal sploh neveste kaj zamujate. :P
JUVEtheBEST
# 01.02.2008 ob 20:32
@5. strokovnjak#8 (01.02.2008 || 18:31:46)
Špilam na tretjem slovenskm serverju. kje pa ti?
mietke10
# 01.02.2008 ob 19:39
Res je zanimiv šport ko ga spoznaš,so pa zanimive tudi tekme nižjih lig.Ravno pred kratkim sem si ogledal lanski finale lige Selaf kar sem že nekaj na forumu napisal.Tam vidiš pa tudi stvari ki jih je v NFL zelo malo ker je pač kvaliteta igre toliko večja,se pa ta tekma po rzanimivosti z lahkoto kosa z marsikatero od boljših tekem v NFL.Pa še vse gre malo počasneje tako da si lahko že v živo veliko ogledaš in ne rabiš toliko posnetkov:-)
Sem si pa že tudi lansko leto ogledal eno od tekem Silverhawksov in tudi tam je zelo zanimivo,pa še prva moja live tekma ameriškega nogometa je bla to:-)
Kemik
# 01.02.2008 ob 19:22
O, ja. In na koncu je potem kar podal za touchdown istemu igralcu, ki bi mu sicer predal žogo za tek, če to ne bi bila trik akcija, kakor smo videli v počasnem posnetku. Res, takrat tudi jaz pravzaprav kar nekaj časa nisem vedel, kje je žoga, tako je bilo tudi z obrambo. Potem pa kar naenkrat vidim touchdown. Res izjemen dogodek, takrat sem ga videl v prenosu. No, pa tudi tisto izjemno pridobivanje zadostnih jardov v 4. poskusu, ki jih je preprosto punter dosegel, vsi igralci nasprotne ekipe pa so bili izjemno presenečeni, je bilo res izjemno. Spomnim se, da je bilo enkrat v rednem delu, ne spomnim pa se točnega punterja, ki je to izvedel. To so pač trik akcije, ki se jih z veseljem lahko kasneje pogleda v počasnem posnetku, so pa na drugi strani lahko izjemno tvegane, če ni vse skupaj stoprocentno. Ampak ko so uspešne, to seveda občinstvo spravi na noge. Pa seveda tudi kakšne dolge podaje, izjemen tek, izjemno sprejeta žoga, tudi uspešen strel iz velike razdalje, dober punt, izjemno zaustavljanje obrambnega igralca, prestrežena žoga, pridobljen fumble ... Toliko je takšnih zanimivih trenutkov v tej igri, da res ni čudno, zakaj toliko ljudi gleda NFL.
jkocja5
# 01.02.2008 ob 19:18
jaz gledam po internetu football in so mi vseeno boljši ameriški komentatorji in prekinitve so glih prav dolge, da pokažejo še iz drugih zornih kotov akcije al pa, da se vid nekaj, kar se prej ni vidlo

in ja, komaj čakam nedeljo in seveda navijam za giantse
mietke10
# 01.02.2008 ob 19:15
A tisti Kip Svobode?
Kemik
# 01.02.2008 ob 19:09
9. traianos (01.02.2008 || 18:44:38)
Vau, Kemik, očitno se spoznaš tudi na super bowl.

No, ja, pred leti se na Super Bowl in nasploh šport ameriški nogomet še nisem ravno spoznal. Zato se lahko še enkrat na tem mestu zahvalim obema komentatorjema na Šport Klubu Urošu Valantu in Roku Grilcu, da sta nam ta šport tako dobro predstavila, nato pa smo preko prenosov lahko videli vse lepote in taktiko te res atraktivne, adrenalinske in gladiatorske igre, nemalo nas je ta šport tudi začelo po tem bolj spremljati. Dobro pri tej igri je po mojem mnenju tudi, da so nekako največji zvezdniki podajalci oz. quarterbacki, podaje so izjemno cenjene, prav tako moštvena igra, kar je za sam šport zelo dobro, taktika je na zelo visokem nivoju, to šahiranje z igralci poteka z najrazličnejšimi akcijami, v Play Booku naj bi vsaka ekipa imela izjemno veliko akcij, morda celo 400, kdo ve. Je pa zanimivo vse skupaj trenutno tudi na Žurnalu, kjer predstavljajo serijo člankov o ameriškem nogometu pred Super Bowlom, obenem so na treningu obiskali tudi naš edini klub ameriškega nogometa Ljubljana Silverhawks, o njih je tudi video. mietke10, se vsekakor strinjam s tvojim komentarjem. Med prekinitvami lahko vidimo nekatere mojstrske akcije v posnetku, ob tem pa vidimo vse razne malenkosti, ki so bile pomembne, dobro je tudi, da lahko sodniki vidijo te počasne posnetke in se na podlagi njih odločijo, tako da ni kakšnih napačnih odločitev, ki bi lahko uničile tekmo kateri od ekip. Ob tem je vedno izjemno dobro videti trik akcije v počasnih posnetkih, tista Bradyjeva proti Jacksonville Jaguarsom v polfinalu konference je bila prava poslastica.
mietke10
# 01.02.2008 ob 18:58
Meni so pa te prekinitve med akcijami prav dobrodošle,saj si lahko vsako akcijo ogledaš iz večih kotov,velikokrat še obogateno z raznoraznimi grafičnimi dodatki ter seveda ob komentarju naših dveh komentatorjev,ki vse lepo razložita tako da lahko tudi sam pri sebi malo analiziraš kako poteka igra.Res kot ene vrste šah,ko imaš med potezami čas za razmislek.

GO PATS!!!
buccaneers_04
# 01.02.2008 ob 18:48
@traianos; af mnogi imenujejo tudi šah z igralci...tako da je tvoja oprazka še kako pravilna...v evropi je af še kako prisoten, ni pa še (vprašanje, če sploh kdaj bo) niti priližno na nivoju "naših" športov.
traianos
# 01.02.2008 ob 18:44
Vau, Kemik, očitno se spoznaš tudi na super bowl. Moram priznati, da je tudi meni zanimiv koncept igre, oz. sama ideja igre je zelo zanimiva. Skoraj kot nekakšen personificiran šah=)) Najbolj me motijo številne prekinitve tekom igre, kar celotno tekmo razvleče v nečloveško dolžino. Poleg tega je vse skupaj takšen šov, da vzame igri nekoliko športnega naboja. Tipična ameriška zadeva, tako kot wrestling=)) No, vseeno upam, da se bo zadeve resneje prijela tudi v Evropi, saj bi znala biti kar zanimiva.
Tomce
# 01.02.2008 ob 18:44
interesantno, kako se zmeraj, ko je govora o kakšnem "tujem" ali "eksotičnem" športu takoj oglasi vsaj en fudbal fen, ki takoj zateži...ne vem kaj klinac vas moti... glejte svoj fudbal in ne sračkajte
Kemik
# 01.02.2008 ob 18:32
Odličen prispevek z odličnimi odgovori tako dobrega poznavalca in komentatorja, kot je Rok. Dobra izjava pa je bila predvsem tista glede Elija. Pred tisto tekmo s Patsi in končnico je bil praktično v očeh skoraj vseh nekakšen povprečen, morda celo podpovprečen quarterback, v vseh teh letih od 2004 je praktično imel le malce več podaj za touchdown kot prestreženih žog. Ni jih bilo malo, ki so ga kritizirali. Toda sedaj si je z dobrimi igrami v končnici pridobil spoštovanje veliko ljudi, prav nihče ni pričakoval njegovih tako dobrih iger prav v končnici, ko pravzaprav marsikateri igralec pogori. Toda Eli je letos prav mojstrsko prenesel vse pritiske, že sam ta podatek, da v končnici še ni imel prestrežene žoge, je zgovoren. Vsekakor bi bilo v očeh javnosti kar veliko presenečenje, če bi NY Giantsi zmagali, se pa strinjam s tistim pričakovanjem, da bo tekma verjetno napeta, na koncu pa se bodo veselili Patriotsi. To je bilo značilno za vse tri Super Bowle v tem desetletju, na katerih so Patsi tudi nastopili. Povsod so nizko zmagali (pravzaprav vsakič za le 3 točke), zato so res tudi bili prava marketinška poteza Super Bowlov v ameriški javnosti. Tom Brady je seveda neverjeten, v veliki meri se ima zahvaliti svojim linijskim igralcem, ki onemogočajo obrambi, da bi ga napadla (na nekaterih tekmah je izgledal kot kakšen zaščiten medved, pravzaprav je imel ogromno časa, da je pogledal naokoli in podal), pa seveda tudi odličnim lovilcem. New England vsekakor nista samo Brady in Moss (ki je bil zaenkrat v končnici neviden, toda morda pride na Super Bowlu njegov čas), tu so še Welker, Gaffney, Maroney, in še ogromno drugih igralcev. Obramba nad njihovim napadom je zaenkrat bila enaka jezu, ki pušča na različnih mestih, tako da se bo slej ko prej podrl. Toda, ali lahko Giantsi ponovijo svojo neverjetno predstavo na zadnji tekmi rednega dela in morda celo ta jez do neke mere ostane, da tako zmagajo? Mislim, da je možno presenečenje, a Patsi res igrajo atomski ameriški nogomet.

No, če smo že pri Patsih, prav oni so najbolj znani po tem, da znajo zelo dobro uravnavati ta salary cap. Ti, ki so sedaj zvezdniki (no, Moss je sicer pred letošnjo sezono prišel iz Oaklanda, a tudi on se v tem prejšnjem klubu nikakor ni znašel, letos pa se je spet neverjetno pobral), pravzaprav na začetku res niso bili. New England je torej ekipa, v kateri so znali iz dokaj neznanih igralcev narediti zvezdnike. Tudi Brady je bil eden izmed njihovih produktov. Tudi zaradi tega so tako uspešni.

O, ja, Peyton Manning pa vsekakor zelo dobro pozna Patriotse, saj veljajo obračuni med Patsi in Coltsi v tem desetletju za največje rivalstvo v tem trenutku, saj sta obe ekipi izjemni. Morda je škoda, da tudi letos nismo videli njihovega obračuna v finalu AFC konference, smo pa zato videli njihov obračun v rednem delu, v Indianapolisu so takrat zmagali Patsi s 24:20, čeprav so Coltsi na svojem igrišču povedli že z 20:10. To so res prava rivalstva, seveda pa bo Peyton lahko Eliju dal nekaj zelo koristnih podatkov o nasprotnikih.

Jah, kaj naj rečem. Uživajte v ogledu Super Bowla v nedeljo, začetek prenosa je ob 23.55 na Šport Klubu. Bodite del zgodovine.
strokovnjak#8
# 01.02.2008 ob 18:32
tooooom je careee
strokovnjak#8
# 01.02.2008 ob 18:31
juventus ne morem ti reci budalo ampak za to ker spilas travian tudi jast ga!!!!

kter server spilas?
jonideejay
# 01.02.2008 ob 18:26
*yawn*
mietke10
# 01.02.2008 ob 18:17
Pohvala MMCju za tale prispevek!
JUVEtheBEST
# 01.02.2008 ob 18:07
To je krneki!

-----------------
TRAVIAN
Ena najboljši spletnih iger vseh časov!
jkocja5
# 01.02.2008 ob 18:04
vse pohvale RTV-ju za ta prispevk
Kazalo