New England bo na Super Bowlu nastopil šestič, NY Giantsi pa četrtič. Foto: EPA
New England bo na Super Bowlu nastopil šestič, NY Giantsi pa četrtič. Foto: EPA
Pat Tillman
Pred štadionom University of Phoenix stoji kip Pata Tillmana. Slednji je nekaj časa igral v Ligi NFL, leta 2002 pa zapustil ta šport in se vpisal med profesionalne vojake. Dve leti kasneje je umrl v Afganistanu v tako imenovanem 'prijateljskem ognju'. Foto: EPA
Štadion
Takole pa izgleda notranjost štadiona. Foto: EPA
Alicia Keys
Tudi letos bodo na Super Bowlu nastopili številni zvezdniki, ena izmed njih bo tudi pevka Alicia Keys. Foto: EPA
Randy Moss
Randy Moss je takole 29. decembra dosegel enega od touchdownov za tesno zmago New Englanda proti NY Giantsom. Foto: EPA
Adrian Peterson
Igralec Minnesote Adrian Peterson je bil razglašen za novinca leta. Foto: EPA
Bob Sanders
Bob Sanders (Indianapolis) je prejel nagrado za najboljšega obrambnega igralca sezone. Foto: EPA
Bill Belichick
Bill Belichick, trener New Englanda, je imel pred prihodom Toma Bradyja razmerje zmag krepko pod 50 odstotki, danes pa sodi med najuspešnejše trenerje te igre. Foto: EPA
Tom Brady
Tom Brady bo četrtič zaigral na Super Bowlu, v noči na ponedeljek bo lovil še četrto zmago. Foto: EPA
Eli Manning
V svetu Lige NFL je dolgo časa veljalo 'prekletstvo Manning'. Odličen nogometaš je bil že oče Archie Manning, ki pa mu ni nikoli uspelo priti na Super Bowl. Vrsto let je v ligi blestel starejši sin Peyton, ki pa se je lani z Indianapolisom le veselil naslova. Lahko njegov uspeh ponovi mlajši brat Eli? Foto: EPA

42. finale ameriškega nogometa Lige NFL oziroma Super Bowl bo v noči iz nedelje na ponedeljek prvič gostil Glendale v zvezni državi Arizona. O enem najbolj pomembnih športnih dogodkov leta smo se pogovarjali z Rokom Grilcem, ki je nekaj časa igral ameriški nogomet pri ljubljanskih Silwerhawksih. Skupaj z Urošem Valantom (trenerjem Silverhawksov) že nekaj let po različnih slovenskih televizijah komentira tekme ameriškega nogometa.

Imate radi ameriški nogomet? Pošljite svoje slike ali videoposnetke na Moj Splet.

Edino ekipo ameriškega nogometa v Sloveniji je leta 2001 ustanovil misijonar Michael Hurley iz Teksasa, ki je klub vodil prva tri leta. Silverhawksi so do leta 2006 igrali v ligi Alpe Adria, kjer so igrali z italijanskimi ekipami. Leta 2006 pa so se pridružili ligi CEFL, kjer bodo letos igrali proti ekipam iz Slovaške, Madžarske, Avstrije, Srbije in Hrvaške. Vsakih nekaj mesecev imajo posebne priprave, na katerih izbirajo nove igralce. Naslednji zbor bo 9. februarja na ragbi igrišču v Štepanjskem naselju.

Ameriški nogomet je v ZDA najbolj priljubljen šport. Kaj so njegove prednosti v primerjavi s košarko in hokejem?
Gre za zadnji gladiatorski šport, boj na nož, za vsak meter oziroma jard. Razlika med ameriškim nogometom ter ostalimi športi je predvsem ta, da je tekem izredno malo (16 proti 82), tako da je vsaka zelo pomembna.

Zakaj je Super Bowl v ZDA tako odmeven in gledan dogodek? Cena letošnjih 30 sekund reklame v neposrednem prenosu je zrasla že na vrtoglavih 2,7 milijona dolarjev!
Glede na to, da je ameriški nogomet oziroma Liga NFL šport številka 1 v ZDA, je temu primeren tudi pomp okoli Super Bowla. Seveda pa ne gre zgolj za šport, Super Bowl je eden izmed najtežje pričakovanih dogodkov v ZDA, saj gre v resnici za šov. Med polčasom, na primer, nastopajo največje ameriške zvezde - tudi slovenski gledalci se verjetno spomnijo dogodka izpred nekaj let, ko je Justin Timberlake "ponesrečeno" odpel top Janet Jackson. Če naredimo računico - naj šport, naj zvezdniki, prime time prenos - cene oglasnega prostora ne čudijo.

Na Super Bowlu bosta igrala New England in NY Giantsi. Glede na redni del sezone je New England tu pričakovano, Giantsi pa sploh ne. Bi bilo kar koli razen prepričljive zmage Patriotov presenečenje?
Patrioti so zagotovo absolutni favoriti, vendar pa so tudi Giantsi popolnoma zasluženo na Super Bowlu. Prelomna je bila ravno tekma zadnjega tedna rednega dela, ko sta se ekipi že spopadli. Do takrat so Giantsi igrali toplo-hladno, v tisti tekmi pa so pokazali karakter, še posebej podajalec Eli Manning. V končnici ekipa iz New Yorka igra kot prerojena. Manning ne dela napak, stekla je igra po tleh, obramba je bila dobra že celo sezono. Patriotsi letos igrajo atomski nogomet, vendar pa niso več tako prepričljivi kot na začetku sezone. Pričakujem napeto, izenačeno tekmo, v kateri pa bodo na koncu več znanja in sreče imeli Patriotsi.

Kot ste že omenili, sta se ekipi že pomerili v zadnjem krogu rednega dela, ko so se morali Patrioti maksimalno potruditi, da so po zaostanku v 3. četrtini (16:28) prišli do zmage (38:35). A Super Bowl je tekma povsem zase. Kje imajo Giantsi možnosti za zmago? Morda v tem, da na njih nihče ne računa in je večina pozornosti usmerjena v Patse?
Pot do presenečenja za Giantse je po mojem mnenju v teku. Sami morajo tekačema Jacobsu in Bradshawu omogočiti okoli 25 poskusov ter okoli 100 jardov ter seveda en ali dva touchdowna. V obrambi morajo ustaviti Maroneya in Faulka podobno kot pred tedni, ko so Patse omejili na 44 jardov. Poleg tega Manning ne sme narediti napake. Če bo tekma vsaj približno potekala tako, potem imajo Giantsi možnost, da presenetijo.

New England ima pred finalom razmerje v zmagah 18-0. Z zmago bi postali prvo moštvo po Miamiju 1972, ki bi sezono končali brez poraza. Gre lahko primerjati ta dva dosežka? Ali je konkurenca tako napredovala, da bi bil ta dosežek vreden "več"?
Dosežka sta primerljiva samo po dejstvu, da bi bili obe ekipi nepremagani. Potrebno je omeniti, da so Dolphinsi leta 1972 igrali samo proti dvema ekipama, ki sta imeli več zmag kot porazov, pa še to sta bili ekipi, ki sta končali sezono z razmerjem 8-6. Patriotsi so dobili pet tekem proti štirim prvakom divizij (zmagali so v Dallasu, v Indianapolisu, pa doma proti Pittsburghu in dvakrat proti San Diegu). Prav tako so premagali tri ekipe, ki so igrale tekme wild-card vikenda (Washington, Jacksonville in Giantsi). Če torej še drugič premagajo Giantse, potem bodo premagali konferenčnega prvaka ter imeli 9 zmag proti moštvom, ki so letos dosegla 10 ali več zmag.

Številni ameriški športni poznavalci (morebitnih) 19-0 že označujejo za največji moštveni dosežek v Severni Ameriki (tudi pred Jordanove Chicago Bullse ...). Je ta dosežek res nekaj tako neponovljivega ali gre samo za trenutek, ko je večina (predvsem v ZDA, kjer so "nori" na statistiko) v pričakovanju tega dogodka?
Težko je reči, da gre samo za trenutek pričakovanja. Na ponovitev perfektne sezone čakamo 35 let. Takrat še niso poznali "salary capa" oziroma zgornje meje, ki jo lahko klub porabi za plače igralcev. Že samo zaradi tega je letošnji dosežek fantastičen, saj je za omejeno vsoto denarja potrebno imeti v moštvu igralce, ki so sposobni dobiti prav vse tekme sezone. So pa Patriotsi mojstri v tem aspektu, tudi prve tri Super Bowle so osvojili praktično brez zvezdnikov.

New England bi z zmago osvojil četrti naslov v sedmih letih. Lahko dinastijo okrog podajalca Toma Bradyja in trenerja Billa Belichicka označimo za najboljšo v zgodovini tega športa?
Hmm. Zagotovo so najboljši po uvedni "salary capa" v ligi, verjamem tudi, da bi z lahkoto premagali vse dinastije iz preteklosti. Je pa imelo praktično vsako desetletje po drugi svetovni vojni svoje dinastije, začeli so Green Bay Packersi, nadaljevali pa Dallas Cowboysi, Pittsburgh Steelersi, San Francisco 49ersi (ne nujno v tem vrstnem redu).

Še beseda ali dve o Tomu Bradyju. Lahko govorimo o najboljšem podajalcu vseh časov? Kako je možno, da je bil na draftu leta 2000 izbran šele kot 199., danes pa je prva zvezda lige?
Tako kot v vseh športih je tudi pri ameriškem nogometu prehod na višji nivo igranja izredno težak, morda celo med težjimi sploh. Marsikateri igralec, ki je bil na univerzi zvezda, potem hitro ponikne, obstajajo pa tudi obratno sorazmerne zgodbe, eno takšnih piše Brady. Na univerzi Michigan je bil prvi dve leti menjava, praktično je že obupal, nato pa vendarle postal prvi podajalec in dve leti igral več kot solidno. Zakaj je bil izbran tako nizko, je težko reči, enostavno skavti v ligi NFL v njem niso videli perspektive. Prvo sezono je sedel na klopi, tudi drugo je začel tam. Po poškodbi Drewa Bledsoa je prvi podajalec postal Brady in od takrat naprej njegova legenda samo raste.

V končnici ima Brady zastrašujočo statistiko (14-2). V čem se razlikuje od denimo Peytona Manninga, ki ponavadi blesti v rednem delu, v končnici pa pregori (izjema je le lanska sezona)? Ali je Brady res tako dober, ali pa se lahko zahvali "le" izjemni obrambi, ki mu omogoči relativno "veliko" časa, da se odloči in izpelje akcijo?
Poglavitna razlika med njim in Manningom je predvsem ta, da ima Brady fantastično pomoč sicer malo znanih soigralcev, ki pa vsak opravlja svoje delo.

Na nasprotni strani bo podajalec Eli Manning, ki je bil navkljub svojim dobrim igram vedno v senci brata Peytona. V čem sta si brata podobna in v čem različna? Je Eli lahko pod pritiskom, ker je bratu lani uspelo priti do konca, njemu pa še ne?
Podobna sta si predvsem v načinu igre. Oba fantastično najdeta lovilce, ko so ti pokriti, predvsem v tretjih poskusih in blizu golove črte. Prav tako je že legendarna poteza bratov Manning spreminjanje akcije na linije napada. Oba tudi izredno študiozno pristopata k igri, veliko časa preživita za posnetki nasprotnikov. Pri razlikah velja predvsem omeniti instinkt Peytona, kdaj se znebiti žoge, Eli ima s tem še malce težav, zato tudi veliko prestreženih podaj. Se pa Eli tudi v tem elementu igre popravlja, v končnici tako še ni naredil napake. Mislim, da Eli ne bo pod pritiskom zaradi Peytona, morda bo lahko dobil še kak koristen napotek za igro, saj tudi Peyton odlično pozna Patriotse.

Slavko Jerič