Benjamin Savšek, Anže Berčič in Luka Božič pozirajo z bronastimi odličji. Foto: Nina Jelenc
Benjamin Savšek, Anže Berčič in Luka Božič pozirajo z bronastimi odličji. Foto: Nina Jelenc
Luka Božič, Anže Berčič in Benjamin Savšek
Kanuisti Luka Božič, Anže Berčič in Benjamin Savšek so se prebili do brona. Foto: Nina Jelenc
Peter Kauzer
Peter Kauzer je bil v kvalifikacijah zelo hiter, v finalu pa je imel v spodnjem delu precej težav. Foto: Nina Jelenc
Luka Božič
Luka Božič je dobro nastopil na prvem velikem tekmovanju v kanuju med posamezniki. Foto: Nina Jelenc
Kanuisti rešili slovensko čast v Krakovu

Slovenci so zaostali le za zmagovalci Slovaki in Nemci. Če ne bi bilo dveh dotikov in štirih kazenskih sekund, bi se Slovenija zavihtela še mesto višje.

"To je bila pika na i tega prvenstva, čeprav imam tudi za jutri velika pričakovanja v konkurenci dvojcev. Tako malo, kot smo trenirali za ekipno tekmo, lahko rečem, da smo odpeljali brezhibno. Sam in Anže sva 'pridelala' dve kazenski sekundi in te majhne napake so nas potisnile na tretje mesto, a smo veseli uspeha," je po tekmi povedal Božič, ki bo v nedeljo veslal še v dvojcu skupaj s Sašom Taljatom.

Manj uspešni so bili kajakaši Peter Kauzer, Simon Brus in Janoš Peterlin, saj so končali na desetem mestu. Zmagala je Češka pred Nemčijo in Poljsko.

Kauzer deveti
V posamični konkurenci sta se v finale prebila le dva slovenska čolna. Peter Kauzer je bil dobro na poti do srednjega dela, ko je bil tik za Čehom Jiržijem Prskavcem, ki je na koncu osvojil naslov evropskega prvaka. V spodnjem delu pa je Hrastničan napravil precej napak, imel na progi ogromno težav ter na koncu zasedel zanj skromno deveto mesto.

Kauzer: Življenje gre naprej
"Do zadnjega dela proge je bilo v redu, ne vem, kakšni pa so bili vmesni časi. V zadnjih vratcih je voda zanihala, količki so bili tako skoraj v vodi. Lovil sem vrata, a mi je zagrabilo špico. Morda sem tam izgubil kolajno, ne vem. Včeraj je bilo vse videti drugače, danes pa je voda padla in zadnja vratca so vsem delala težave. Ali si jih udaril ali pa na široko zapeljal mimo. Ampak tako je, nimaš kaj. Prva tekma sezone je mimo. Ni se začela, kot sem si želel. Po prvi vožnji je še kazalo, da bo bolje ampak 'life goes on' oziroma 'c'est la vie' ali kako že rečejo ...," je po devetem mestu dejal najboljši slovenski posameznik v soboto.

Na oder za zmagovalce sta se povzpela še Švicar Michael Kurt in Nemec Sebastian Schubert. Razočaral je tudi branilec naslova Italijan Daniele Molmenti, ki je bil sedmi.

Božič ob debiju v finalu
Med kanuisti je presenetil Luka Božič, ki je sicer odličen tekmovalec v dvojcu in je novinec v posamični konkurenci. V finalu je Božič po solidnem začetku naredil dve napaki v srednjem delu, ko je zbral dva dotika, v zaključku pa je mlademu Primorcu nekoliko padla koncentracija in je še zgrešil vrata. Na koncu je zasedel deseto mesto.

Dvojna zmaga nemških kanuistov
Dvojne zmage se je v konkurenci kanuistov veselila Nemčija. Jan Benzien je prvič v karieri postal evropski prvak. Drugo mesto je zasedel branilec naslova, Nemec grških korenin, Sideris Tasiadis, tretji pa je bil Slovak Matej Benuš.

Kajakaša Janoš Peterlin in Simon Brus sta dosegla 26. in 49. mesto. Kanuista Benjamin Savšek, ki je bil lani na evropskem prvenstvu v Augsburgu tretji, in Anže Berčič pa sta bila 27. in 34.

V nedeljo v Krakovu trije slovenski čolni
Prvenstvo so zaradi visoke vode in poplav Visle skrajšali na dva dni, tako da so organizatorji odpovedali polfinale. V nedeljo bodo v eni kvalifikacijski in eni finalni vožnji veslale še kajakašice in dvojci, prvenstvo pa se bo končalo z ekipno vožnjo kajakašic in dvojcev. V nedeljo bodo nastopil trije slovenski čolni, med kajakašicami Eva Terčelj in Urška Kragelj ter dvojec Božič-Sašo Taljat.

IZIDI
K-1 moški: *
1. J. PRSKAVEC ČEŠ 81,17 (0)
2. M. KURT ŠVI 81,80 (0)
3. S. SCHUBERT NEM 83,62 (0)
...
9. P. KAUZER SLO 85,27 (0)
26. J. PETERLIN SLO
49. S. BRUS SLO

C-1 moški:
1. J. BENZIEN NEM 89.80 (0)
2. S. TASIADIS NEM 91,22 (2)
3. M. BENUŠ SVK 91,57 (0)
...
10. L. BOŽIČ SLO 149,72 (59)
27. B. SAVŠEK SLO
34. A. BERČIČ SLO
* - kazenske sekunde
C-1 moški, ekipno:                   
 1. SLOVAŠKA                    98,99
 2. NEMČIJA                     +1,54
 3. SLOVENIJA                    4,59
    Božič/Berčič/Savšek              
                                     
K-1 moški, ekipno:                   
 1. ČEŠKA                       92,30
 2. NEMČIJA                     +0,71
 3. POLJSKA                      1,94
...                                  
10. SLOVENIJA                   12,33
    Kauzer/Brus/Peterlin             
                                     
C-1, ženske:                         
 1. C. LOIR          FRA       114,39
 2. J. SCHMID        AVT        +0,52
 3. N. VILARRUBIA    ŠPA         8,82
Kanuisti rešili slovensko čast v Krakovu