Nagrajenci ob jubilejni 50. podelitvi Bloudkovih nagrad (od leve proti desni): Žan Košir, Miklavž Sever in Peter Prevc. Foto: BoBo
Nagrajenci ob jubilejni 50. podelitvi Bloudkovih nagrad (od leve proti desni): Žan Košir, Miklavž Sever in Peter Prevc. Foto: BoBo
Športni izziv: Pogovor z dobitniki Bloudkovih nagrad
Bloudkove nagrade Prevcu, Koširju in Severju

Tako Košir kot tudi Prevc sta prejela nagrado za vrhunska športna dosežka. Oba sta se namreč z olimpijskih iger v Sočiju vrnila s po dvema medaljama: srebrno in bronasto.

Košir: Moj cilj niso nagrade
"Zagotovo si vsak želi, da se njegovi dosežki spoštujejo, ni pa moj cilj poseganje po teh plaketah. Vedno si želim izboljšati svoje delo, biti še boljši v tem, kar najbolje znam. Ne manjka mi izzivov, čaka me še konec sezone, ki je za zdaj zelo uspešna, z mislimi sem zato bolj tam kot tu. Šele po koncu bom videl, kaj mi ta današnji naziv pomeni,"
je po prejemu nagrade dejal Košir.

Prevc je ob koncu olimpijske sezone na svetovnem prvenstvu v Harrachovu osvojil še bron, na finalu svetovnega pokala v Planici pa je drugo mesto v skupnem seštevku zapečatil z zmago na novi Bloudkovi velikanki.

Prevc: Nagrada motivacija za naprej
"Vsaka nagrada je potrditev, da si delal uspešno, da si predstavljal sebe, svoj šport, svojo državo in da je bilo to tudi opaženo. Ta potrditev je tudi motivacija za naprej, bolj ko si motiviran, lažje premaguješ moteče dejavnike, zato so te nagrade seveda včasih zelo dobrodošle. Sezona pa je tako dolga, da ni časa za podoživljanje dosežkov, danes je bila manjša izjema, ker je bil to opomin na pretekle dosežke. Zdaj se je spet treba osredotočiti na tekme," pa je nagrado pospremil najboljši slovenski skakalec Prevc.

Sever je Bloudkovo nagrado prejel za življenjsko delo. Bil je predsednik Rokometnega kluba Prule, predsednik Golf kluba Olimpija in predsednik Ljubljanske skupnosti za bovling.

Podelili še enajst Bloudkovih plaket
Poleg nagrad so podelili enajst Bloudkovih plaket, od tega šest za pomemben tekmovalni dosežek, tri za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa in dve za življenjsko delo. Prejeli so jih telovadec Sašo Bertoncelj, plesalca Nadja Bičkova in Miha Vodičar, plezalec Jernej Kruder, judoistka Tina Trstenjak, šahistka Laura Unuk, ženska mladinska odbojkarska reprezentanca (vsi za pomemben tekmovalni dosežek), Albin Felc in Tone Ficko za življenjsko delo, Nogometno društvo Adria Miren, Martina Pertot (za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa) in Samo Petrač za pomemben prispevek k razvoju in popularizaciji določene športne panoge oziroma športa v Sloveniji. Bloudkova nagrada je vredna 6.000 evrov, plaketa pa 2.000 evrov.

Odboru predsedoval telovadec Miro Cerar
Odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj so ob predsedniku Miru Cerarju sestavljali še Viktor Grošelj, Peter Kauzer, Viktor Krevsel, Ivan Lukan, Petra Majdič, Rajko Šugman, Katarina Venturini, Rudi Zavrl in sekretar Zoran Verovnik.

Športni izziv: Pogovor z dobitniki Bloudkovih nagrad
Bloudkove nagrade Prevcu, Koširju in Severju