Mina Markovič, nova stara zmagovalka svetovnega pokala. Foto: Stanko Gruden
Mina Markovič, nova stara zmagovalka svetovnega pokala. Foto: Stanko Gruden
V Kranju slovensko plezalsko slavje

"V finalu sem plezala z veliko treme. Z izidom sem zelo zadovoljna, to je super zaključek sezone," je takoj po zmagi dejala presrečna Markovičeva. Še bolj srečen je bil njen trener Roman Krajnik, ki ni mogel zadržati solz sreče. "Kaj naj rečem ... To je nekaj neverjetnega! Pred tekmo se je počutila neverjetno, rekel sem ji samo 'Uživaj, najmočnejša si!'," je priznal Krajnik. Druga je bila v Kranju Japonka Momoka Oda.
Markovičeva je v sobotnem polfinalu zasedla tretje mesto, padla je na gibu tik pod vrhom. Z 22. mestom je tam izpadla Tina Šušteršič, v kvalifikacijah pa sta obstali Tjaša Kalan z 29. in Anja Šerbinek s 36. dosežkom. V svetovnem pokalu je Markovičeva zbrala 675, Južnokorejka Jain Kim, ki je bila tokrat četrta, pa 617 točk.

Schubert slavil v moški konkurenci
Pri moških je prvič v Kranju zmagal Avstrijec Jakob Schubert, ki se v zelo zahtevnem finalu ni dotaknil vrha smeri. Zadnja tekma je postregla s presenetljivim razpletom v boju za skupnega zmagovalca sezone. Španec Ramon Julian Puigblanque je namreč s ponesrečenim finalom, končal je na komaj sedmem mestu, zapravil skupno zmago. Japonec Sači Ama pa je z drugim mestom vpisal dosežek kariere in se prvič veselil naslova zmagovalca skupnega seštevka svetovnega pokala v težavnosti.

Najboljši slovenski dosežek je v Kranju z devetim mestom vpisal Urban Primožič, ki se je uvrstil tik pod osmerico finalistov in ni ponovil lanskega uspeha, ko je bil v kranjskem finalu peti. Klemen Bečan je tekmo končal na 14. mestu, tihi slovenski favorit Domen Škofic, trenutni svetovni mladinski podprvak in evropski mladinski prvak, je bil 18., Jure Bečan pa 20.

V Kranju slovensko plezalsko slavje