Mina Markovič je dobila boj s Korejko Džain Kim za zmago v svetovnem pokalu. Foto: www.alesfevzer.com
Mina Markovič je dobila boj s Korejko Džain Kim za zmago v svetovnem pokalu. Foto: www.alesfevzer.com
Plezanje
20. zapored se je plezalna elita zbrala v Kranju. Foto: www.alesfevzer.com
V Kranju dvakrat Zdravljica v čast Markovičevi

d domačimi gledalci, obenem pa je osvojila tudi svetovni pokal.

Markovičeva je še četrtič pokorila vso konkurenco na umetni steni dvorane Zlato polje, z letošnjo še četrto zmago pa je tudi prepričljivo osvojila zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti. Markovičeva, ki je na Gorenjskem ubranila lani osvojeno zmago, je s še četrto zmago v Kranju izenačila rekord slovite Francozinje Liv Sansoz.

Uspeh je tretjim mestom dopolnila tudi komaj 16-letna Janja Garnbret, ki je vodila po polfinalu, v finalu pa je plezala za še tretje karierne stopničke v članski konkurenci. S tem pa še ni bilo konec slovenskih stopničk. Edini slovenski finalist pri moških Domen Škofic je sicer ostal brez uvrstitve na zmagovalni oder, osvojil je peto mesto, a je zato bron osvojil v kombinaciji treh disciplin, težavnosti, balvanih in hitrosti.

Tretjič najboljša v svetovnem pokalu
V prvi deseterici seštevka svetovnega pokala v težavnosti pa sta še dve Slovenki, Garnbretova z dvema drugima mestoma in enim tretjim mestom je skupno sedma, Tjaša Kalan pa je osvojila deveto mesto. Urban Primožič je slovenske uvrstitve v skupnem seštevku težavnosti dopolnil s 13. mestom.

Za največje slovenske uspehe je znova poskrbela 27-letna Mina Markovič, ki je letos na petih tekmah od skupno sedmih stala na stopničkah, od tega štirikrat na najvišji, v sklepni boj pa se je podala kot vodilna tekmovalka in ni razočarala. Naslovoma skupne zmagovalke svetovnega pokala športnih plezalk v težavnosti v sezonah 2011 in 2012 je kot najuspešnejša slovenska športna plezalka v zgodovini dodala še tretjo lovoriko in tako na najboljši mogoč način končala letošnjo mednarodno sezono.

"Fenomenalen zaključek sezone"
"Vse skupaj se je fenomenalno odvilo, za samo moje plezanje v finalu si še zdaleč nisem mislila, da bo to dovolj za zmago, ker res nisem zaključila tako, kot je treba zaključiti finalne smeri za najvišja mesta, zato mi vse skupaj pušča nekoliko grenek priokus, ampak vse skupaj pa je res fenomenalen zaključek sezone,"
je po podelitvi in dvakrat Zdravljici v svojo čast dejala Markovičeva.

V moški konkurenci je Škofic zasedel peto mesto. 21-letni slovenski plezalec je imel odlično izhodišče po polfinalu, saj si je skupaj s Seanom McCollom delil drugo mesto. A je v finalu ostal nekoliko prekratek za zmago oziroma stopničke. Zmagal je Čeh Adam Ondra, ki je bil komaj šesti po polfinalu, je v finalni smeri prišel najdlje in v Kranju še tretjič zmagal, drugič zaporedoma, prvič je zmagal leta 2009. Drugo mesto je osvojil Kanadčan McColl, tretji pa je bil Avstrijec Jakob Schubert. Pred Škofica se je uvrstil še španski veteran Ramon Julian Puigblanque.

V Kranju dvakrat Zdravljica v čast Markovičevi