Rus Sergej Karjakin (na fotografiji) bo za naslov šahovskega svetovnega prvaka izzval Norvežana Magnusa Carlsena. Foto: Reuters
Rus Sergej Karjakin (na fotografiji) bo za naslov šahovskega svetovnega prvaka izzval Norvežana Magnusa Carlsena. Foto: Reuters
Magnus Carlsen
Magnus Carlsen, šahovski svetovni prvak. Foto: Reuters
Športna zgodba: Šahovski svet

Do 30. novembra, ko je tudi Carlsenov rojstni dan, bosta odigrala 12 partij, zmagovalec bo tisti, ki bo prvi prišel do 6 točk in pol.

Nekoč je svet dvoboje za naslov najboljšega šahista spremljal v napetem pričakovanju predvsem zaradi prestiža, tudi političnega. Predvsem v časih Bobbyja Fischerja in Borisa Spaskija je dvoboj pomenil neposredni spopad vzhodnega in zahodnega bloka.

Dandanes, ko so odnosi med ZDA in Rusijo spet napeti, Američani svojega predstavnika nimajo. Blizu je bil sicer Fabiano Caruana, ki je na turnirju izzivalcev zasedel drugo mesto, a je bil Karjakin za točko boljši od vseh konkurentov.

Iljumžinov želel dvoboj v New Yorku
Tako se bodo Američani morali zadovoljiti s tem, da bodo dvoboj gostili. To je bila tudi želja predsednika mednarodne šahovske zveze Kirsana Iljumžinova, ki je izposloval, da bo dvoboj v New Yorku, že naslednji mesec pa ga je Washington uvrstil na seznam nezaželenih. Zato zagrizenega šahista, nekdanjega predsednika ruske republike Kalmikije in prijatelja arabskih diktatorjev, v New Yorku ne bo.

Sprotne poglobljene analize in komentarji
Si bo pa lahko, tako kot vsi drugi ljubitelji šaha, vsako potezo vsake partije ogledal prek računalnika v virtualni resničnosti, kjer se bo gledalec lahko počutil kot bi bil sam na prizorišču. Poleg tega bodo omogočili sprotne poglobljene analize, strokovne komentarje in še mnogo drugih vsebine. Organizatorji obljubljajo, da bo storitev vredna svojega denarja. Načrtovali so sicer 500 tisoč prijav, do začetka novembra pa so jih prodali le nekaj tisoč.

75 dolarjev za eno partijo šaha
Tisti, ki si želijo dogajanje ogledati v živo, so morali plačati najmanj 75 dolarjev za eno partijo. Nagradni sklad naj bi znašal nekaj več kot milijon dolarjev, seveda bosta šahista dobila tudi delež denarja, ki ga bo organizator zaslužil s promocijo dvoboja.

Dvoboj je mogoče spremljati kjer koli
Če je nekoč dvoboj za svetovnega šahovskega prvaka prišel v vsak dom, ker so mediji iz njega naredili zgodbo, ki je bila večja od igre same, je v digitalni dobi mogoče takšen dvoboj spremljati dobesedno kjer koli. In celo več. Gledalci bodo o poteku igre in posledicah vsake poteze obveščeni še bolje kot igralca sama.

Športna zgodba: Šahovski svet