Ana Velenšek, svetovna podprvakinja, ostaja pri štirih medaljah na evropskih prvenstvih. Foto: www.alesfevzer.com
Ana Velenšek, svetovna podprvakinja, ostaja pri štirih medaljah na evropskih prvenstvih. Foto: www.alesfevzer.com
Velenškova ostala brez odličja

Velenškova je izgubila boj za bron, potem ko jo je kakšne pol minute pred koncem Nemka Luise Malzahn spravila na bok z vazarijem. Predtem je bolje kazalo Velenškovi, saj je imela Malzahnova, bronasta z zadnjega evropskega prvenstva, eno kazen.

Majhen trenutek nepazljivosti
"Res je bil povsem majhen trenutek nepazljivosti. Mislila sem, da ne bom padla, a ujela me je na drugo nogo in padla sem. Razočaranje je veliko, saj sem vodila skozi celo borbo, bila sem boljša in ta nepazljivost me je stala medalje. Lepo bi šla v zbirko. Sama ne vem, kaj se je zgodilo. Nisem bila prava, vse preostale borbe so mi šle, tam pa nisem vedela, kako naj se postavim, kaj naj naredim. Enostavno sem se izgubila. Morda sem šla v dvoboj preveč prepričana vase,"
je dejala tekmovalka, ki ima pot na olimpijske igre v Rio de Janiero že zagotovljene.

Velenškova je predtem v repasažu s končnim prijemom odpravila nekdanjo dvakratno evropsko prvakinjo Madžarko Abigel Joo. Na poti do repasaža je Velenškova premagala Španko Marto Merino Tort, v četrtfinalu pa jo je ustavila Britanka Natalie Powell. V izredno izenačenem dvoboju je Britanka izvajala predvsem uspešno obrambo, odločil pa je napad Velenškove 1:16 minute pred koncem, ko je tekmica odgovorila s protinapadom.

Žganka ustavil prvi nosilec Liparteliami
Z zmago in porazom v četrtfinalu kategorije do 90 kg se je poslovil mladi Miha Žgank. 22-letni Žgank je v uvodnem dvoboju kategorije do 90 kg naletel na Latvijca Aigarsa Milenbergsa in potreboval dve spodbudi za na koncu vendarle prepričljivo zmago. Najprej je po dveh prestopih lovil zaostanek zaradi kazni, na polovici poravnal, nato pa 1:23 minute pred koncem zaradi napačnega prijema spet zaostajal in spet lovil priključek. Končnica je bila uspešna. Sledil je vazari, 45 minut pred koncem dvoboja pa še met za ipon. Sledil je obračun s prvim nosilcem Gruzijcem Varlamom Liparteliamijem, srebrnim z zadnjega EP-ja v Bakuju in bronastim s SP-ja 2015 v Astani. Varovanec Marjana Fabjana in Urške Žolnir se je favoritu dobro zoperstavil, odločila pa je kazen več in Žgank se je poslovil od EP-ja.

Prvenstvo se bo končalo v nedeljo z ekipnimi tekmami, a brez Slovencev.

Velenškova ostala brez odličja