Preostali športi

Poudarki

  • Oglejte si posnetke ključnih trenutkov dvoboja in bogato fotogalerijo!
Dejan Zavec je dosegel eno največjih zmag v bogati karieri. Foto: BoBo
VIDEO
Zavec: Šov se mora nadaljevati
VIDEO
Čustven nagovor Zavca po...
VIDEO
Vrhunci dvoboja Zavec - J...
VIDEO
Zadnja runda dvoboja Zave...
VIDEO
Jengojan z glavo poškodov...

Dodaj v

Video/foto: Zavec kljub poškodbi v prvi rundi po točkah svetovni prvak!

"Trdobojec" v 39. profesionalnem obračunu ujel 35. zmago
11. april 2015 ob 19:16,
zadnji poseg: 12. april 2015 ob 00:51
Maribor - MMC RTV SLO, STA

Najboljši slovenski boksar Dejan Zavec je v 12 rundah po točkah in soglasni odločitvi sodnikov premagal Sašo Jengojana in postal svetovni prvak supervelterske kategorije (do 69,85 kg) po verziji WBF.

Borba v Mariboru z odličnim Belgijcem armenskega rodu ni bila najlepša, a je bilo na koncu dovolj točk na Zavčevem računu, da si je priboril šampionski pas, ki mu znova odpira vrata med najboljše. Drugič svetovni prvak ali pa poraz in konec kariere - le ta dva scenarija sta bila realna za Zavca. 30-letni Jengojan je bil eden najmočnejših nasprotnikov, s katerim se je sploh kdaj meril 39-letni Ptujčan.

Zavec je dobro začel dvoboj, a mu je ob koncu prve runde tekmec s čelom prebil arkado nad desnim očesom. Rana je bila kar globoka in krvava, zato je Dejanu v naslednjih rundah povzročala precej težav, saj mu je kri ves čas oblivala oko. V peti rundi pa je tudi Jengojan dobil udarec nad levo oko in tudi on krvavel do konca dvoboja.

Pravi boj, občasno tudi umazan
"Trdobojec" je v 39. profesionalnem obračunu 35. zmagal. Statistika "zveri z vzhoda" pa je zdaj 31 zmag, dva poraza in en remi. Jengojan je branil naslov svetovnega prvaka, na skupni lestvici kategorije (boxrec) pa je na visokem 17. mestu. Zavec je 41.

Po začetnem preizkušanju z obeh strani se je v ringu vnel pravi boj, občasno tudi umazan, predvsem zaradi nešportnih potez Belgijca, ki si je prislužil ničkoliko opominov in tudi odvzem točk. Zavec se kot pravi Haložan ni dal. Z direkti, predvsem pa z desnim krošejem je tudi on načel obraz Jengojana. Nič kaj nista borca upravičila svojih vzdevkov "Mr. Simpatikus" in "El Simpatico". Mlatila sta drug po drugem kot za stavo, ritem je bil visok vse do desete runde. Čeprav sta oba krvavela iz arkad, so njuni tabori z ustreznimi mazili vse to nekoliko omilili med premori.

Jengojan se je včasih zatekel k nešportnim potezam, boksanju od zadaj v glavo in celo pod pasom. Glavni sodnik v ringu Ernst Salzgeber sicer ni bil slep, ves čas je Belgijca opozarjal, a si vseeno prislužil kar nekaj žvižgov dvorane, pa tudi kritik Zavčevega tabora. V vrvi je Zavca večkrat potisnil v osmi rundi, predtem je v šesti Zavec že tretjič izgubil ščitnik za zobe. A nič hudega, hitro ga je pobral, ga vtaknil nazaj v usta in hitel lovit točke v želji po šampionskem pasu. V zadnjih rundah je taktično odboksal dvoboj do konca.

Zavec jokal od sreče
"Hvala lepa! Danes je vaše srce bilo za mene in moje srce bo vedno bilo za vas. Od sreče globoko jokam," se je v čustvenem nagovoru po koncu dvoboja 4.500 gledalcem v dvorani Tabor zahvalil Zavec, potem ko je lovorov venec za zmago odvrgel na tribuno. "Čestital bi Saši, ki je pokazal, zakaj je danes tu. Dokazal je, da je upravičeno nosil pas svetovnega prvaka. Glede na to, da je mlad, bo še imel priložnost. Volja in odrekanje sta tokrat nagradila mene. Hvala vsem, ki ste pomagali. Tomaž (Barada, op. a.), zahvalil bi se ti, ker si bil toliko pogumen, drzen in neumen, da si naredil to srečo. Rokavice so tvoje," je posebno čestitko namenil organizatorju dogodka. "Danke!" je dejal še trenerskemu štabu z Dirkom Dzemskim na čelu. "Tomi, hvala!" je bila zahvala Tomažu Jagarincu, nekdanjemu kondicijskemu trenerju, ki zdaj živi in dela v Katarju, v Maribor pa je pripotoval samo zaradi boksarskega dvoboja.

Ni tvegal in šel brezglavo v borbo
"Drama. Rekel sem si: 'Dokler ne gre glava, ne grem jaz.' Poškodba je bila velik hendikep, a ne želim iskati izgovorov. Za tisočinko sekunde se mi je podrlo vse, kar sem sestavljal štiri mesece. Potem sem počasi spet začel sestavljati sestavljanko. Vse skupaj je vplivalo na zaporedje udarcev, ki smo jih vadili. Videl sem samo na eno oko, na drugem so bile tako rekoč samo bleščice. Po mojem udarcu je bil Saša destabiliziran, a nisem tvegal in šel brezglavo v borbo. Zadnja runda je bila zelo težka. Rekel sem si, da se bom poskušal izvleči z izkušnjami. Hvala Bogu za čudovito občinstvo. Tudi če ne bi zmagal, bi lahko rekel, da sem danes dal vse od sebe. V sedmih nebesih sem. Poraz bi definitivno pomenil konec kariere, kot sem napovedal že pred borbo, zdaj pa me čaka vsaj še ena. 'Show must go on.' (Šov se mora nadaljevati.) Bistveno se mi bo izboljšal položaj na svetovni lestvici. Vemo, da je Saša na 17. mestu, najmanj tako visoko bom zdaj tudi jaz. Ne upam si pomisliti, kam to vodi, definitivno pa pomeni nekaj zelo velikega," je v pogovoru za TV Slovenija še dodal Zavec.

Dvoboj so v živo v dvorani spremljali predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, pa podpredsednik OKS-a in najtrofejnejši slovenski športnik Iztok Čop, župan Maribora Andrej Fištravec ter številni drugi znani obrazi.

M. R., foto: Sandi Fišer
Dejan Zavec
Dejan Zavec
Dejan Zavec
Dejan Zavec
Dejan Zavec
Dejan Zavec
Dejan Zavec
Dejan Zavec
Saša Jengojan
Dejan Zavec
Dejan Zavec
Dejan Zavec
Saša Jengojan
Dejan Zavec
Dejan Zavec
Dejan Zavec
Dejan Zavec
Dejan Zavec - Saša Jengojan
Dejan Zavec - Saša Jengojan
Dejan Zavec
Dejan Zavec
Dejan Zavec
Dejan Zavec
Saša Jengojan
Dejan Zavec - Saša Jengojan
Dejan Zavec - Saša Jengojan
Dejan Zavec
Saša Jengojan
Dejan Zavec - Saša Jengojan
Dejan Zavec - Saša Jengojan
Dejan Zavec - Saša Jengojan
Dejan Zavec
Dejan Zavec
Dejan Zavec
6 Pack Čukur
Boks
Boks
Boks
Boks
Dejan Zavec - Saša Jengojan
Prijavi napako
Komentarji
ubul
# 11.04.2015 ob 19:28
Srecno Dejan!
Ti zelo privoscim zmago!
Vision
# 11.04.2015 ob 23:41
@rodney king: "takrat ga stisnes in nabijas po njemu dokler ne pade dol ali pa te sodnik odmakne in zaustavi..."

A res? To si gledal Bud Spencerja? Kam ga boš tolkel, če je sklonjen in v guardu? V tilnik? V roke? V koleno? Matr, kak bluziš - boks ni wrestling, al kaj ti gledaš, definitivno pa v življenju nisi v ringu stal. To je fakt. Ajde igraj PlayStation naprej.
Ales505
# 11.04.2015 ob 23:39
Vsi, ki po Zavcu pljuvate si ne zaslužte, da ste Slovenci. Spizdite iz SLO, če vam kej ne paše.
Vision
# 11.04.2015 ob 23:31
Ma dej ne ukvarjajte se z nekimi anonimnimi markoti78, rodney kingi, itd., vsakič se pri vseh športih najde določen atention whore, ki zabija cajt z trolanjem po netu, ker se pes noče več igrat z njim.
diabolik
# 11.04.2015 ob 23:24
BOJ ZA JAJCO

V sosednih hišah sta stanovala Štajerc in Ljubljančan. Štajerc je imel kokoš, ki je na dvorišču vsako jutro znesla jajce, ki ga je Štajerc pobral in si pripravil zajtrk. Neko jutro pa je kokoš znesla jajce na dvorišču Ljubljančana. Ko je Štajerc krenil ponjo, jo je pobral Ljubljančan.
Štajerc: 'Daj mi jajco!'

Ljubljančan: 'Zakaj??? Saj je moja,.. kokoš jo je znesla na mojem dvorišču...'

'Ampak, kura je pa moja!'

'Dvoriše pa moje!'

'Vidim, da tak nema prišla nikam ..... Pri nas na Štajerskem rešimo takšne primere na zelo enostavn način ...'

'Kako???' reče Ljubljančan.

'Najprej bom jaz tebe brcno v jajca pa štopal, kejko cajta boš nuco, ka se pobereš, potli boš pa ti mene in štopo. Keri se bo prej pobral, od tistiga je jajčka!'

'Velja!!!!'

Gre Štajerc po najtežje delovne šuhe s kovinsko kapico, vzeme zalet, in v stilu Franza Beckenbauerja brcne Ljubljančana z vso močjo med zvonove. Ljubljančan pade in se v agoniji zvija 32 minut in 18 sekund.

Nato Ljubljančan vstane, vzravna, ter opremi. Vzame zalet, nakar ga Štajerc zadnji hip ustavi in mu reče:

'Eh, naj ti bo. Mej tisto jajco, bom pa danes krajnsko pa malo luka mazno...'
outsid3
# 11.04.2015 ob 22:54
So že ble reklame danes?
oliva
# 11.04.2015 ob 19:31
Srečno Zavec!
DE(j)MOKRA(s)T
# 11.04.2015 ob 23:43
Bravo Zavec!
( rtv, vi pa se naučite delat prenose, med reklamami vsaj v zgornjem kotu pustite pomanjšano sliko, če je Zavec svetovni prvak vi ne boste nikoli)
erky33
# 11.04.2015 ob 23:15
To mi deli, še je neki pravice na tem' svet', bravo Dejan, še 1x več si prikazal odlično borbo, še 1x več smo vsi Slovenci ponosni nate :)
outsid3
# 11.04.2015 ob 23:03
Boks...je spektakel, tako sam dvoboj kot dogajanje v kotu med odmori. Zakaj nam RTVslo predvaja 1/2 boksa?
notananon
# 11.04.2015 ob 22:50
Pivska igrica: Za vsake nepotrebne reklame spiješ enega ta kratkega, pa si na tleh še prej ko keri od boksarjev :)
outsid3
# 11.04.2015 ob 23:22
Ne vem kaj eni tvezite...to kar smo videli v ringu je očitno, da je Zavec zmagovalec. Če pa Jingjang ni dal vse od sebe si je pa sam kriv.
REAL MADRID
# 11.04.2015 ob 23:42
tip zmaga, pa noce govort o poskodbi.. Noce "izgovorov". Ejga zmagu si, vsaj trenutno najvecji car v Sloveniji, ti pa si skromen!
Respect!
Ples
# 11.04.2015 ob 23:15
Braaaaaavvvvoooooo, Zavec!!!!!!!
vednoupornik
# 11.04.2015 ob 23:39
Tole danes je bilo veličastno, cela borba mislim...Po prvi rundi sem rekel, konec je ...s tako načeto arkado ne bo šlo....a glej ga borca !!!
Klobuk dol !!
zzivanov
# 11.04.2015 ob 23:22
Dejan je izredno inteligenten borec,takih je malo,se enkrat kapo dol:)
kefig11
# 11.04.2015 ob 22:18
murkotova učenka?
www
# 11.04.2015 ob 23:28
Bravo !!! Toliko mlajši in z načeto arkado je zdržal in še sam načel nasprotnika.
K_ris
# 11.04.2015 ob 23:16
Čestitke Zavcu. Je pa vseeno treba priznati, da če ne bi boksal doma, bi tudi on bil proti koncu kaznovan z odvzemom ene točke. Na končni rezultat pa to verjetno vseeno ne bi imelo vpliva.
diabolik
# 11.04.2015 ob 23:14
Adriaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
aaaaaaaaaaaaaaaane!!!!!!!!
bo.star
# 11.04.2015 ob 23:52
Kakšni bedaki tukaj komentirajo. Resnično me zanima , koliko negativcev je dejansko kdaj stalo v ringu in spariralo vsaj eno rundo?? Rodney king?? Maš j....in priznaš, da nisi nikoli??? Marko 78 sploh ne bom vprašal, ker ima očitno druge probleme na podstrešju.

Dejstvo je samo eno. Kdorkoli je probal boks, takega komentarja ne bi nikoli napisal! Nisem boksar, nikoli nisem bil, a sem probal sparing točno 1 rundo. Od takrat dalje gledam na boks popolnoma drugače kot prej. Točno to predlagam vsem pametnjakovičem z drobnim nasvetom. Naj bo vaš nasprotnik vsaj 20 kg lažji od vas in po možnosti kakšen mlajši mladinec, ker vse ostalo je čisti samomor!!!!
sumtb
# 11.04.2015 ob 23:50
Impresivno.12 rund oddelat tako ko ti cef fight teče kri v oko - malo je herojev. Pa ne samo oddelat ampak zmagat nekoga ki je visoko na lestivici, takoj za top 10. Respect.

Zdaj ima Zavec že zelo lepo zbirko zmag, Thurmana mu nihče ne zameri, Berto bi pa tudi takrat verjetno zgubil če ga nebi sekal z glavo. Res je deloval tisti fight dobro Zavec. Komaj čakam da vidim kdo bo naslednji nasportinik. Upam da dobi velik fight v ameriki in da se finančno preskrbi do konca življenja, edino kakšni madžarski doblici lahko potem na kakšni ekshibiciji še malo rebra prešteje.
Bivši uporabnik
# 11.04.2015 ob 23:25
@ Marko78

Koliko pa si ti zaslužil z boksom vživljenju? Si bil svetovni prvak v bokarski kategoriji? No, morda v kategoriji CPWM (couch potatoes without muscles)
Vision
# 11.04.2015 ob 23:14
Trdobojec!
scalac
# 11.04.2015 ob 19:56
vso srečo Zavcu danes, mu res privoščim zmago. Ampak ne morem, da se ne bi spomnil na tisto zamujeno priložnost proti Bertu, če bi takrat zmagal bi se prebil v resnično elito tega športa. Škoda, saj takšnega boksarja še dolgo ne bomo imeli.
www
# 11.04.2015 ob 23:32
Dober borec tudi Jengojan, kljub nekaj nešportnim udarcem...zadnje dve, tri runde je bil Zavec videti res utrujen. Bomo videli, kaj bo v ZDA.
K_ris
# 11.04.2015 ob 23:20
@catch22

Marko 78. Kakšne težave pa ti imaš?

Žena ga je v drugi rundi s k.o.
jakaribic
# 11.04.2015 ob 23:15
tooooooooooooooooooooooo! I LOVE SLOVENIA! I LOVE ZAVEC!
alcatraz
# 11.04.2015 ob 22:50
umazani saša.
zalepil mu je 'predina' :)
Drncl
# 11.04.2015 ob 22:18
Če mi pa gre kaj na živce, je pa to ameriško kopiranje mrcvarjenje himne, počasi že pred vsako športno tekmo. Adijo pamet....
Afterburner
# 12.04.2015 ob 00:17
Bravo Dejan! Poštena in pravična zmaga zate. Si tudi eden redkih športnikov, ki s ponosom poudarja slovenstvo in Slovenijo. Respect!
konjice
# 11.04.2015 ob 23:43
Po tisti poškodbi v prvi rundi sm si reku, pa jooj ne že spet ampak Dejan je to fenomenalno izpeljal. Odlična borba in Dejan zasluženo svetovni prvak. Bravo majster!!!
jakaribic
# 11.04.2015 ob 23:31
ta novi direktor OI komiteja Slovenije je legenda! Ko so povedali da je zavec zmagal je kričal da ga je blo slišat izven štadiona :)
DrMinistr
# 11.04.2015 ob 23:15
Pošteno!
iztrd
# 11.04.2015 ob 23:14
To, Zavec!!!
lastovka
# 11.04.2015 ob 23:19
marko78@:Dej,razloži,zakaj? Luzer si ti sam.
catch22
# 11.04.2015 ob 23:19
Marko 78. Kakšne težave pa ti imaš?
Ales505
# 11.04.2015 ob 23:15
Bravo Legenda! Kapa dol! OLE
cannex
# 11.04.2015 ob 22:58
Napeto napeto. Gooo ZAVEC!
@bamfi
# 11.04.2015 ob 22:34
Omg ste nadležni z oglasi, pa nacionalna tv moj k
diabolik
# 11.04.2015 ob 22:25
Na nacionalki, ki popatra vse TV naročnine v svoj tošl, tolikih reklam ne odobravam.
Bivši uporabnik
# 11.04.2015 ob 22:24
Spet sodnik nič ni videl :S
fulgur
# 11.04.2015 ob 19:41
dejč, naklofi ga
goodkat
# 11.04.2015 ob 23:14
jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!
nomenestomen
# 11.04.2015 ob 23:02
Bemti tut armenc ni slab treba priznat....
@bamfi
# 11.04.2015 ob 23:55
Zavec je športnik oz človek kot se zagre, skromen in pošten, kaže pripradnost do domovine in mu je potrebno privoščiti uspeh, sploh pa je imel težko otroštvo in je ga potrebno spoštovati tukaj je en članek ki sm ga najdu: http://www.slovenskenovice.si/bulvar/dom
aci-trac/dejan-zavec-razkril-svoje-zalostno-otrostvo
vse-ved
# 11.04.2015 ob 23:53
Bravo šampion! Boks sicer ni moj šport, a Zavca spremljam s srcem. Ponosen, da imamo take športnike in osebe. Po 1. Rundi sem si tudi jaz rekel, da je konec in da bo sodnik prej ali slej prekinil. Zdaj si lahko oddahnem.
foteljas
# 11.04.2015 ob 23:52
Največ, kar sem upal, je bilo to, da bo borba že na začetku razveljavljena zaradi počene arkade. Menda je ta možnost do 4. runde...?
Dejan pa je, še posebej upoštevajoč poškodbo, ki je za boksarja največkrat usodna, presegel vse !! Neverjetno !!!
DrMinistr
# 11.04.2015 ob 23:48
To kar je danes pokazal Zavec je bila res mojstrovina. Po taki nesrečni poškodbi na koncu zmagat, pa to ne proti kar enemu ampak proti aktualnemu svetovnemu prvaku.
Polymath
# 11.04.2015 ob 23:35
Bravo, Dejan! Vse čestitke! :)
Kazalo