Slovenija ima le dva milijona prebivalcev, a športniki na velikih tekmovanjih vseeno igrajo pomembno vlogo. Na letošnjih olimpijskih igrah v Riu je Slovenija osvojila štiri medalje. Foto: Reuters
Slovenija ima le dva milijona prebivalcev, a športniki na velikih tekmovanjih vseeno igrajo pomembno vlogo. Na letošnjih olimpijskih igrah v Riu je Slovenija osvojila štiri medalje. Foto: Reuters
Luka Špik in Iztok Čop
Veslač Iztok Čop je leta 1992 v Barceloni poskrbel za prvo olimpijsko medaljo samostojne Slovenije, leta 2000 pa je z Lukom Špikom osvojil zlato medaljo. Štiri leta kasneje je bil dvojec Čop/Špik v Atenah srebrn, leta 2012 pa v Londonu bronast. Foto: STA
OKS z akademijo obeležil 25. rojstni dan
OKS praznuje 25 let obstoja

Katera se je vam najbolj vtisnila v spomin? Morda drama Petre Majdič v Vancouvru leta 2010, morda prvi zlati olimpijski medalji, za kateri so leta 2000 poskrbeli strelec Rajmond Debevec in veslaški dvojec Iztok Čop/Luka Špik, morda smukaška zmaga Tine Maze v Sočiju ali letošnji nepozabni boji judoistke Tine Trstenjak v Riu ...? Presežkov je preveč, da bi jih lahko našteli, povejmo pa, da je na poletnih olimpijskih igrah nastopilo že 262 slovenskih športnikov, na zimskih 161, na paraolimpijskih (tako poletnih kot zimskih) pa je tekmovalo skupaj 63 slovenskih tekmovalcev. Strelec Franc Pinter ni izpustil niti enih iger.

Olimpijski komite Slovenije okrogel jubilej praznuje delovno. Dopoldan je zaznamoval kongres Etika v športu - boj proti korupciji v športu, katerega zaključek je bil poziv OKS-ja k dobremu upravljanju in etiki v športu, razprava pa je pokazala, da se šport trenutno sooča s številnimi izzivi, na katere družba ni pripravljena.

Predsednik OKS-ja Bogdan Gabrovec je že v uvodu poudaril, da OKS izpolnjuje Agendo 2020 in v skladu z njo vodi kampanjo za etični šport ter poudaril pomen čistega športa. Že v petek je OKS predstavil tudi aplikacijo Žvižgač, ki je nov instrument za javljanje nepravilnosti.

Kocijančič: Korupcija je dobro skrita
Njegov predhodnik in vsaj začasno prvi mož Združenja Evropskih olimpijskih komitejev Janez Kocijančič je povedal, da je v zvezi s korupcijo v športu razprt med razsežnostjo športa in zgodbo o nevidni niti. Pri razsežnosti je izpostavil šport kot področje družbenega življenja z lastnimi pravili, ki si jih ureja sam, pa tudi ekonomsko razsežnost in druge vloge, ki jih igra moderni šport. Kot nevidno nit pa izpostavil, da do zdaj v Sloveniji še nihče ni bil obsojen neposredno zaradi kršitev korupcije, kot jo opredeljuje zakon. "O korupciji se zelo veliko govori, pravnih posledic pa je zelo malo. Zelo dobro je skrita."

"Šport brez etike nima smisla"
Ob tem je v svojem razmišljanju poudaril, da enako težavo kot korupcija predstavljajo stave, krojenje izidov, doping in nasilje. "Kriminalu se ne da izogniti, potrebujemo jasno politiko," je še dejal Kocijančič in se zavzel za čistost, transparentnost ter odgovornost pri upravljanju. Boj proti nepravilnostim je seveda zapleten, saj šport nima preiskovalnih kompetenc, še najuspešnejši je v boju proti dopingu, je še dejal. "Šport brez etike nima smisla. Brez tega bi bil le nesmiselno gibanje. Šport ima ob tem tudi specifično etiko, ki jo imata fair play in spoštovanje nasprotnika."

Težavo korupcije na številnih področjih življenja je izpostavila tudi ministrica Maja Makovec Brenčič, ki je zadolžena za področje športa. Kot pravi, je športno področje še posebej pomembno, predvsem za mlade. "Vrednote športa nas srčno povezujejo. Šport je tudi univerzalni jezik, obenem pa je dejavnost, ki daje priložnost posebnim, šibkim in socialno šibkim krogom." Zato je še bolj pomembno, da se v športu odločimo za ničelno toleranco.

Cerar: Videz je postal pomembnejši od vsebine
Predsednik vlade Miro Cerar je poudaril, da izhaja iz športne družine, a je bil tudi sam dejaven košarkar in da šport zato dobro razume. "A kot politik vem tudi, kako pomembna sta etika in fair play za širšo družbo," je dejal in dodal, da je pomembna interaktivnost, ki jo šport ponuja na številnih področjih. Po njegovem mnenju je zato še toliko bolj pomembno, da v športu prevladujeta humanost in etika, opozoril pa je na pretirani materializem, pretirano individualnost, pretirano tekmovalnost, ki grozita modernemu športu in družbi, temu pa dodal še videz, ki je pogosto postal pomembnejši od vsebine.

Tudi on je za ničelno tolerantnost v športu, opozarja pa, da morajo biti sankcije do kršilcev pravične in sorazmerne. Cerar je temu dodal potrebo po boljšem sodelovanju med državo in športom ter opozoril, da tudi organe pregona čaka delo na področju pridobivanja znanj.

Poznejša razprava je nakazala, da je šport s svojim delovanjem v zadnjih desetletjih prehitel družbo, ki se ni pravočasno pripravila na izzive na področjih korupcije, transparentnosti, politike zaposlovanja, nadzora in drugih področjih, zato zdaj išče odgovore na krizo, ki so jo v zadnjih letih najbolj zaznamovale številne afere.

OKS z akademijo obeležil 25. rojstni dan
OKS praznuje 25 let obstoja