Predlani je Miro Kregar Ultraman na Havajih končal na drugem mestu. Tudi letos je njegov cilj, da bi bil med najboljšimi tremi. Foto: Miro Kregar
Predlani je Miro Kregar Ultraman na Havajih končal na drugem mestu. Tudi letos je njegov cilj, da bi bil med najboljšimi tremi. Foto: Miro Kregar
Miro Kregar, Liza Kregar in Tomaž Rifl
Brez dobre ekipe ne gre. Miru bosta pomagala Liza Kregar in Tomaž Rifl. Foto: Miro Kregar
Miro Kregar
Da ga po plavanju ne bi mučila morska bolezen, bo prej vzel tablete proti slabosti. Foto: Miro Kregar

darilo sebi za 50. rojstni dan.

Prepričan je, da še nikoli ni bil tako dobro pripravljen kot letos. Od petka do nedelje bo moralo 40 tekmovalcev premagati 10 km plavanja, 421 km kolesarjenja in 84 km teka. Prvi dan jih čaka plavalni del preizkušnje in 145 km kolesa, drugi dan preostalih 276 km kolesarske preizkušnje, zadnji dan pa dvojni maraton čez lavina polja, kjer je kalvarija popolna, saj se temperatura lahko približa 50 stopinjam.

Protitok in visoki valovi v Tihem morju
Kregar je odlično pripravljen na vse tri discipline. "Prvih pet kilometrov plavaš s tokom, po polovici preizkušnje pa je drugačen tok, ovirajo te tudi visoki valovi. Lani me je mučila morska bolezen in sem potem na kolesu bruhal, zato sem letos vzel s seboj tablete proti slabosti. Takšne, kot jih jemljejo otroci pred daljšo vožnjo z avtom. Plavanje sem treniral v termah Snovik, v Tivoliju in tudi na morju v Strunjanu."

Na polmaratonu med najhitrejšimi
"Kolesaril sem po vseh prelazih, v zadnjih treh mesecih sem šel tudi po trikrat na teden po trasi Maratona Alpe z vzponom na Pavličevo sedlo in več kot 3000 metri višinske razlike. Tudi teka nisem zanemarjal, veliko sem delal na hitrosti, na Ljubljanskem maratonu sem na 21 km oziroma na 21,430 km - vsem so naprave pokazale, da je bila proga dobrih 300 metrov daljša od načrtovane - tekel 1:18:32. Moj najdaljši tek v enem kosu pa je znašal 51 km."

Na letalo vzel eno kolo in dve čeladi
Miro Kregar, ki prihaja iz okolice Kamnika, je poskrbel tudi za vse preostale malenkosti, ki pa lahko na koncu veliko pripomorejo k vrhunskemu dosežku. Tik pred odhodom je dal čelado prebarvati v belo-rdeče-črno kombinacijo. Ker ima novo kolo, je namreč želel, da je tudi čelada podobne barve: "Sem človek, ki da veliko na energije, zato mi je kolega Srečko prebarval čelado. S seboj bom vzel dve čeladi, eno za vožnjo v klanec, drugo, ki je bolj zračna in aerodinamična, pa za vožnjo po ravnini, kjer lahko hitrost doseže 40 km/h. Z menoj potuje le eno kolo, rezervnega bom najel kar tam."

Leta 2000 zmagal Uroš Velepec
Ultraman je vzržljivostna preizkušnja za najbolj jeklene športnike, kar dokazujejo tudi izjemni rezultati, ki smo jim priča vse od prve izvedbe leta 1983. Pred 15 leti je Peter Kotland 84 km pretekel v času 5:33:57. Slovenska zgodovina te peklenske preizkušnje ni bogata, vendar vseeno vredna omembe. Miro Kregar se je prvič preizkusil leta 1999, leto pozneje pa je bil drugi, pri čemer je zmagal nekdanji biatlonec (zdaj pa trener naše biatlonske reprezentance) Uroš Velepec, ki je postavil še vedno veljavni rekord 2. etape. Njegovo povprečje na kolesu je takrat znašalo skoraj 38 km/h.