Preostali športi
(8)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.6 od 5 glasov Ocenite to novico!
Nodar Kumaritašvili
Tragedija se je zgodila tik pred odprtjem olimpijskih iger v Vancouvru, zato je uvodna slovesnost minila v turobnem ozračju. Foto: EPA

Dodaj v

Za nesrečnega Gruzijca usoden niz napak

Mednarodna sankaška zveza objavila poročilo o tragediji
19. april 2010 ob 16:33
Berchtesgaden - MMC RTV SLO, STA

Mednarodna sankaška zveza je po tragični smrti gruzijskega sankača Nodarja Kumaritašvilija na olimpijskih igrah objavila končno poročilo o nesreči.

Po uradnih ugotovitvah je bila nesreča, ki se je zgodila 12. februarja, posledica "usodnega niza napak", ki jih je storil sankač in s katerimi je povzročil, da je zletel s proge. "To, kar se je pripetilo Nodarju, je bila nepredvidljiva nesreča. Po temeljiti preiskavi dogodka ugotavljamo, da za nesrečo ni bil kriv en vzrok, temveč niz prepletenih dogodkov, ki so pripeljali do tragedije," je poudaril generalni sekretar zveze Svein Romstad.

Usoden 16. zavoj
Ključni poudarek, ki ostaja in ki ga je sankaška zveza ponavljala že od vsega začetka preiskovanja tragične smrti mladega gruzijskega sankača, je, da je Kumaritašvili med vožnjo pri izhodu iz 16. zavoja storil več napak, ki so pripeljale do tega, da je s sankami zletel s proge. Sankača je dobesedno katapultiralo in se je z glavo zaletel v nosilec strehe, kar se v sankaškem športu še ni zgodilo. Udarec je povzročil hudo poškodbo lobanjskega dna, kar je bil vzrok za sankačevo smrt.

Povišan varnostni zid
V sankaški organizaciji na koncu poročila še ugotavljajo, da nikakor niso mogli pred to nesrečo predvideti, da bi se kaj takega sploh lahko zgodilo, varnostni zid pa je bil narejen in povišan, da bi nudil zaščito sankačem ter da bi preprečil, da bi tekmovalci zleteli s proge, vendar ob upoštevanju "normalnih okoliščin". "Noben športnik ne bi mogel prevzeti nadzora nad sankami v primeru, ko je nastal učinek 'katapulta'. Konstrukcijski izračuni na progi niso bili narejeni za preprečitev nesreč, ki bi nastale v neznanih in nepredvidenih okoliščinah," še piše v poročilu.

Sankaška zveza na koncu poročila poudarja, da bo storila vse, kar je v njeni moči, da se take tragične nesreče ne bi več zgodile.

T. O.
Prijavi napako
Komentarji
friks
# 19.04.2010 ob 19:40
Samo to bom rekel. Varnostni ukrepi, ki jih mora zagotoviti organizator so namenjeni temu, da noben niz napak ne sme biti usoden.
Partyboy
# 19.04.2010 ob 16:57
Velika bedarija je to poročilo! Pač, bežijo od odgovornosti za nesrečo! To bi moral nekdo odgovarjat! Normalno, da so bile napake sankača, ampak njihovo delo je, da se te napake ne končajo tragično! Tudi smukač naredi napako, ampak vseeno ga ponavadi pred najhujšim reši zaščitna mreža. To, da nosilec ni bil zaščiten je še ena velika bedarija! Če ne znajo predvidevat dogodke, ki se lahko zgodijo, potem naj opravljajo drugo delo! Tudi Petra Majdič je bla sama kriva, da je padla v luknjo......Njo so zaje*bali za nekaj medalj in dosti denarja, Gruzijca pa na žalost, po njihovi krivdi, ni več!
megan
# 19.04.2010 ob 17:01
Organizator nikoli noče prevzet krivde za nesrečo, ampak jo vedno da na športnika.
OK, verjamem, da je sankač sam naredil nekaj napak in ga je za to vrglo s proge in da za to niso krivi organizatorji. Ampak, da tisti nosilci v katere je trčil niso bili zaščiteni, pa ne more biti kriv nihče drug kot organizatorji. Poleg tega se je treba mogoče vprašat, zakaj je naredil tiste napake in zakaj so imele tako grozne posledice. Morda za to, ker je bila proga pretežka?

Podobno je bilo tudi v Petrinem primeru, ko so vztrajno trdili, da je sama kriva za to kar se ji je zgodilo, da je bilo dovolj poskrbljeno za varnost. (pa kljubtemu za kasnejše tekme tisti del, pa še nekaj drugih dodatno zaščitili) Na srečo se je v njenem primeru končalo veliko veliko srečneje, kot pri nesrečnem Gruzijcu.
qwerty99
# 19.04.2010 ob 16:54
nakladanje
Ulikses_
# 20.04.2010 ob 17:03
Konstrukcijski izračuni na progi niso bili narejeni za preprečitev nesreč, ki bi nastale v neznanih in nepredvidenih okoliščinah

a so to sploh pisali strokovnjaki?!?!?! ravno zato se dela zaščita in konstrukcijski izračuni, da se skuša ublažiti nepredvidene dogodke...za predvidene ni problema...

mislim, to je čista katastrofa....vsi so rekli, da je bila ta steza najbolj nevarna na svetu, zdej pa mednarodna panožna zveza, ki bi morala ščititi svoje športnike, stopa na stran malomarnega organizatorja, ki se je pehal samo za dobičkom in zaradi tega povzročil smrt mladega športnika.

napisat, da si je sankač sam kriv, ker je naredil take napake, da so ga vrgle s proge, je nonsense.... to je isto, ko da rečemo, da na smukaški progi smučar pade, ob progi ni zaščite in gre v prepad, in pol FIS napiše, da si je sam kriv, kaj pa je šou past na mestu, ki ni zaščiteno...
LFC
# 22.04.2010 ob 20:30
Kr nakladajte zdaj... krivi so Kanadčani, ker jim je škoda eno blazino več nastavt na steber.
JohnMichxx
# 21.04.2010 ob 14:06
@Loserpool Vancouver 2010- najslabše zimske OI v zgodovini
Razen hokejskega turnirja, ki je bil najboljši v zgodovini.
Loserpool
# 19.04.2010 ob 22:46
Vancouver 2010- najslabše zimske OI v zgodovini
Kazalo