Preostali športi

Poudarki

  • Odmevi po tekmi Slovenija - Rusija (0:2)
Slovenija
Kljub porazu so Slovenci prvenstvo zapustili z dvignjenimi glavami. Foto: BoBo
Igor Osredkar
Igor Osredkar bo v nadaljevanju prvenstva pesti stiskal za Portugalce. Foto: BoBo
Denis Totošković
Dvoboj Denisa Totoškovića z enim izmed ruskih igralcev. Foto: BoBo

Za ponovitev dosežka Hrvatov in Srbov zmanjkalo tudi malo športne sreče

Osredkar: Nismo bili nadigrani, padli smo častno
6. februar 2018 ob 09:49
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Fantje so dobro namučili Ruse in ne smemo biti razočarani, ker smo izpadli," je bilo razmišljanje selektorja Andreja Dobovičnika po četrtfinalnem porazu Slovenije na evropskem prvenstvu v futsalu.

Rusija je zmagala z 2:0, toda znova polne Stožice so po tekmi z aplavzom znale nagraditi tudi trud Slovencev, čeprav jim ni uspelo ponoviti dosežka Hrvatov in Srbov, ki so se leta 2012 in 2016 kot gostitelji prvenstva prebili v polfinale.

"Zmanjkalo je tudi malo športne sreče. 27 minut smo držali neodločen izid proti favorizirani Rusiji, nato pa žal prejeli nesrečen prvi zadetek iz protinapada. Mogoče je bil celo storjen prekršek nad našim igralcem na njihovi polovici. Kljub zaostanku smo se še naprej borili, imeli dve, tri izjemne priložnosti ob igri brez vratarja, vendar žal ni šlo. Prvenstvo lahko vseeno zapustimo z dvignjenimi glavami," je dejal kapetan Igor Osredkar, ki mu je pri prvem golu Rusov nesrečno spodrsnilo.


Večji izbor kakovostnih igralcev
Rusija v predtekmovalni skupini proti Poljski in Kazahstanu, obakrat je remizirala z 1:1, ni igrala na polno. Tekmo je pričakala bolj sveža kot Slovenija, ki je z omejenim številom igralcev odigrala težki srečanji proti Srbiji in Italiji. "Gotovo so izkoristili tudi to, da so do zdaj malo varčevali moči in taktizirali. Imajo večji izbor kakovostnih igralcev kot Srbi ali Italijani, vso tekmo narekujejo visok ritem in poskušajo izvajati pritisk. Kljub temu nismo bili nadigrani, padli smo častno, ponosen sem na celotno reprezentanco in hvaležen sijajnim navijačem. Če bi povedli z 1:0, imeli smo eno res lepo priložnost, bi tekma mogoče šla v drugo smer," je še menil Osredkar.

Dobovičnik, ki žal ni mogel računati na kaznovanega Roka Mordeja, enega izmed junakov sobotne zmage nad Italijo, se je tokrat odločil za malenkost drugačno taktiko: "Z agresivnostjo na njihovi polovici igrišča smo želeli doseči, da njihov pivot ne dobi agresivne žoge. To nam je zelo lepo uspelo, velik del tega dela je opravil Vrhovec, pomagala sta mu Fetić in Čeh. Žal smo ob kančku nepazljivosti dobili prvi gol, ki je odločil tekmo. V nadaljevanju nismo želeli čakati, odločili smo se za tveganje in igro brez vratarja. Vse sile smo usmerili v napad, vendar nam ni uspelo izenačiti. Na fante sem kljub porazu zelo ponosen, prelili so veliko znoja."

Brazilci se ne morejo boriti s tako veliko željo
Za Ruse sta zadela dva izmed štirih naturaliziranih Brazilcev v njihovi ekipi, Eder Lima in Robinho. Kako je sploh mogoče, da se lahko (pol)amaterska slovenska reprezentanca dokaj enakovredno bori z evropskimi in svetovnimi podprvaki? "Pri takih ekipah nekateri igralci ne morejo dati tega, kar lahko damo mi, ki se borimo za svoj grb s ponosom in veliko željo. Veliko nadoknadimo z borbenostjo, željo in vnemo, imamo pa seveda tudi določeno kakovost. Če je ne bi imeli, ne bi mogli tako odigrati," odgovarja slovenski kapetan.

Kakovost reprezentanc v Evropi se je lepo razširila, to dokazuje tudi prvenstvo v Stožicah, na naslednjem EP-ju čez štiri leta bo prvič sodelovalo 16 moštev.

"Upam, da bomo še naprej ostali konkurenčni najboljšim ekipam v Evropi. Fantje so dozoreli, edina pot je, da vsi ostanejo v reprezentanci. Mislim, da lahko dajo še veliko, niso toliko stari, da bi se morali posloviti. Vseeno pa že nekaj časa trdim, da smo s tem, kar počnemo, blizu limita, kaj lahko dosežemo. Če ne bo prišlo do določenih sprememb v organiziranosti futsala v Sloveniji, bomo težko držali korak z najboljšimi," je proti prihodnosti pogledal Dobovičnik, ki na klopi Slovenije sedi od leta 2005. Ali bo še naprej selektor, bo znano v prihodnjih tednih. Odločilno besedo bo imela nogometna zveza.

VIDEO
Slovenci prvenstvo končali s porazom proti Rusom
Matej Rijavec
Prijavi napako
Komentarji
jakosol
# 06.02.2018 ob 10:03
Sedaj čaka slovenski futsal spet kruta realnost, stran 587 na Teletekstu.
Picasso
# 06.02.2018 ob 10:58
Ta uvrstitev v četrtfinale je le pesek v oči. Sam sem bil izredno vesel in fantom res privoščim, ampak na zvezi se mora gleda futsal veliko zamenjati, verjemite mi, sem v futsalu tudi v bližini zveze že dobrih 15 let:
1. Dobovičnik mora oditi ( fantje se sami norca delajo iz njega in njegovih 10-15 kombinacij iz avta,kotov itd. ki jih forsira, z njim mora iti nujno Kavčič ( vprašajte v Tolminu kaj je naredil s Puntarjem in kako resno ga jemljejo reprezetanti razen Štendlerja in Čujeca ), oditi mora tudi Levstek ki je sicer zelo dober pedagog in vrhunski človek ampak nima znanja za ta nivo. Od strokovnega kadra je tuki svoje dokazal le Petrovt, ki zelo dobro dela z vratarji.
2. Na zvezi se mora glede futsala ogromno spremeniti, gospod Mijatovič bi lahko udaril po mizi saj je jasno iz katerega kraja se vlečejo niti v slo futsalu, iz katerega kraja so kar 3je zaposleni v odborih, na funkcijah in kdo nastavlja Dobovičnika ter skrbi za osebne interese.
3. Zaradi tega lobija navedenega v 2.točki, smo zamudili izjemno generacijo ki jo je naredil Zoran Tesko v u21 reprezetanci s takratnim EP v Rusiji ( izgubila sta se le Pantič in Drobne), moje mnenje je da ta lobi nepusti Miletu Simeunoviću da vodi selekcijo, saj so tudi glavni igralci za to idejo in pod Miletom bi imeli priložnosti tudi za polfinale, z njem v štabu bi bili verjetno Pertić in Džafić, super osebe in super znanje teh nekdanjih mojstrov futsala.
4. Tomi Horvat je res najboljši trener, na istem nivoju celo kot Mile, ampak ima že ogromno zamer z igralci, nekateri bi tudi šli iz reprezetance če bi jo prevzel Horvat, ki je preveč strasten in mnogokrat s svojim vpitjem dela škodo svoji ekipi, pa že je selektor U21 selekcije s celim strokovnim štabom ki ga je nastavil lobij ( Pertič je opravičeno nastavljen ).
5. Dokler bodo vsi klubi v slo futsalu vedeli kdo in zakaj vleče niti, iz katerega kraja in kake nepravičnosti so, bo g.Mijatović futsal v Sloveniji le nazadoval, vsake 4,5 let se bodo pojavili umetne ekipe kot so ( Gib Beton Mto Zagorje, Casino Divača, Gorica, Maribor Proen) vendar je to le slabo za naš futsal, ker ko propadejo te klubi je Litija edina katera lahko da igralcem od 200 do 500€ mesečno, mogoče kakšnemu kej več in se zaveda da ni nobenega kluba ki lahko več ponudi, igralcem pade motivacija in se posledično prenese to v reprezetanco.
6. Upam da na NZS vzamejo stvari v roke in spucajo ta lobi, če želijo da vsi klubi v slo sodelujejo z zvezo.
Lep in športni pozdrav.
brehme
# 06.02.2018 ob 09:55
Pohvale selektorju in fantom za igre na prvenstvu. Pohvale tudi komentatorjem na komercialni športni TV, za objektivno korektno poročanje, predvsem pa še strokovni komentator je dodal svoje. Kako drugače kot rokometno vodstvo reprezentance in večni komentator milovanović, ob EP v rokometu.
Bom si pogledal še ostale tekme.
Cini Minis
# 06.02.2018 ob 10:21
Bil sem na tekmi in fantom ničesar ne očitam, saj so dali svoj maksimum. Največja razlika proti boljšim ekipa pa je, da našim manjka hitrosti. Ko imajo igralca več žoga prepočasi potuje in je vse preveč predvidljivo. Ko sem gledal Španijo in Portugalsko igrajo veliko hitreje, stalno menjavajo mesta, so nepredvidljivi. In še premalo rotirajo naši...
johndeer
# 06.02.2018 ob 10:17
Razumem, da se je zaradi domačega prvenstva ustvarila evforija in pritisk dobre uvrstitve na prvenstvu, s tem pa tudi poceni reklama za ogled tekem v živo ali na TV. Žal pa je rezultat, glede na našo kakovost, povsem realen, mogoče celo malo nad pričakovanji. Verjamem, da se večina komentatorjev z menoj ne strinja, ampak včerajšnja igra z 'golmanom' v polju to samo potrjuje. Namesto, da bi pritiskali in rusko obrambo izčrpavali, smo bilo popolnoma nenevarni in 'Rusom' dopuščali celo počitek.
Čestitke pa fantom in organizatorjem prvenstva!!!
linus.si
# 06.02.2018 ob 10:00
Kapo dol Slovencem.
internazionale
# 06.02.2018 ob 10:06
najboljši trener v Sloveniji je Jontez - slog igre, ki ga je razvil, je zelo gledljiv.
žal pa iz znanih razlogov za to ni niti najmanj možnosti.
Ocelot
# 06.02.2018 ob 10:48
Futsal je sedaj (začasno) krepko pridobil na priljubljenosti v Sloveniji, a mislim, da dolgoročnejše ne bo sijal v središču pozornosti. Deloma gre krivda tudi v zanimivosti igre. Le-ta enostavno ni na nivoju priljubljenih ekipnih športov. Tudi kakovost je nenavadno razpršena. Da lahko ekipa, v kateri igrajo večinoma amaterji, parira profesionalcem, je v večini drugih ekipnih športov nepredstavljivo.
Sem pa zadnjič pogledal, za kakšen denar v svojem klubu igra trenutno najboljši na svetu (Ricardinho). 2 leti nazaj je igral za 300.000 na leto. Toliko najboljši nogometaši zaslužijo v enem tednu! A morda je takšna tržna nezanimivost celo dobrodošla. Igra s tem ostaja bližje svojim koreninam. Poznam kar nekaj ljudi, ki so resnično z dušo in srcem v tem športu, pa čeprav od le-tega nimajo prav nobenih finančnih koristi.
Morda se bo kakšen od naših amaterskih igralcev na podlagi tega prvenstva lahko podal v profesionalizem v tujini. Sam bi med takšne umestil vratarja Puškarja, Fetiča, Totoškoviča, pa morda še koga. Res bi jim iskreno privoščil!
Picasso
# 06.02.2018 ob 11:03
Pozabil sem še nekaj dodati, fantje so govorili o nekem vzdušju,bratstvu v ekipi itd. Vprašajte igralce zakaj se Fetiča ni dolgo pozdravljalo na zborih, razen Puškarja. Zakaj so medtemi 7 igralci, nekateri ignorirali Fetiča, zakaj se nekateri med sabo nemorejo in se komaj gledajo. S takim groznim vzdušjem v ekipi smo še daleč prišli, so pa fantje videlo da smo Slovenci stopili za njimi in so vsaj tokrat požrli ponos in se borili do konca. Sicer pa kapodol, večina jih ima službe in se takole borijo za sveti grb. Noro!
erix2
# 06.02.2018 ob 12:04
Bravo fantje za igro, predvsem pa za borbo in spoštovanje slovenskega dresa. Na koncu ne štejejo le zmage. Morda se bo v naslednjih tednih otrok na šolskem igrišču, ki bo branil gol ob vsaki obrambi zadrl: PUŠKAR!, namesto NEUER!. A ni to nekaj čudovitega?
Rokobaroko
# 06.02.2018 ob 10:37
Futsal na reprezentančnem nivoju, nima nobene veze s tekmovanjem držav. Dokler za polovico ekip igra več tujcev, kot domačih, je to totalna degradacija športa. EP naj se preimenuje v:
UEFA Mercenary Championship.
Kirenenko
# 06.02.2018 ob 12:04
Zmanjkalo športne sreče? Ne vem, če smo gledali isto tekmo. Jaz sem videl Rusijo, ki je bila cel čas dominantna in v popolni kontroli tekme, in naše, ki niso 5 podaj skup spravli. Zato ne vem zakaj je tak naslov, kot da smo bili resno blizu, če smo komaj čez polovico prišli. Ni slabo za spremembo malo futsala, ampak proti velikem nogometu je to igračkanje. Me pa zanima kateri ja ta kraj, ki se ne sme z imenom povedati iz katerega se vlečejo vse niti slovenskega futsala :).
internazionale
# 06.02.2018 ob 11:05
Picasso - vse podpišem, samo eno točko bi še dodal:
7. dejstvo je, da edini, ki imajo karkoli od futsala v sloveniji, so sodniki, ki so najbolje plačani akterji v ligi. oni so poleg kraja pod 2 stalna silnica in kreator vsega v slo futsalu. in ko se interesi sodnikov in kraja iz točke 2. poklopijo, je možno vse.
Beastman
# 06.02.2018 ob 11:32
SREČA - to je vedno samo prazen izgovor. Nehajte že o tej sreči govort, ker nima nobene veze s športom. Zmaga vedno tisti ki večkrat zadane gol! Če ga ne si je sam kriv, ne pa sreča.
anze82
# 06.02.2018 ob 13:22
tale ep v futsalu top reč. le organizator bi lahko v stožicah poskrbel za več spremljevalnega programa
tenisač
# 06.02.2018 ob 15:55
Ma kakšne sreče, Rusi so bli preprosto veliko boljši.
robi82
# 06.02.2018 ob 14:29
Bravo ,Slovenija! Dober rezultat, za kaj več bi se moralo marsikaj poklopiti. Že iz skupine smo napredovali po težji poti.

Sedaj pa upam , da Španci premagajo vse Brazilce ;)
Picasso
# 06.02.2018 ob 11:13
Sodniška organizacija v to se nebom spuščal, imamo in imeli smo vrhunske sodnike ( Borošak, Šivic, no pogojno Zahović ki mislm da si niti nezasluži in je boljši sodnik Todorovič, ampak to je zgolj subjektivno mnenje, niti nepoznam razmere v sodniških organizacijah ), smo pa kar priznani v UEFI glede tega. Meni je žal samo da eno mesto in par ljudi vpliva na futsal negativno in ga dela plemenskega, če si njihov si dober, če ne ne. Drugi pa nimajo možnosti sodelovati, to se bo NZS v roku 6,7 let grdo vrnilo in se nebomo niti uvrščali več na EP ko odidejo Osredkar, Čujec., Mordej, Puškar in Feta k so glavne sile te reprezetance.
AM
# 06.02.2018 ob 10:39
Super ste igrali fantje !
letima
# 06.02.2018 ob 18:14
Hej, meni je pa cudovita igra to, spominja me na hokej :) Sloveniji bi moralo biti v interesu, da ostanemo konkurencni na evropskem in posledicno svetovnem nivoju. I'm lovin it :D
fritaja
# 06.02.2018 ob 13:56
neymar_psg_10
# 06.02.2018 ob 10:16
Dobovičnik odstopi. Siti smo te 12 let.


Zakaj uporabljaš množino?
fiston
# 06.02.2018 ob 12:26
Ta športna sreča je raztegljiv pojem. Pač odvisno kako gledaš. Realno gledano, smo imeli športno srečo že proti Italiji, pač igraš in čakaš da nasprotnik naredi napako. Zdaj če jo naredi, lahko razglabljamo ali je to športna sreča ali ni.
No včeraj so bili Rusi definitivno boljši. Zdaj če bi imeli nekaj sreče, bi recimo izenačili na 1:1, priložnosti smo imeli. Verjetno je gledal iz skozi to. No samo glede na to, da so bili Rusi definitivno boljši, bi potem rabili še športno srečo, da nam do konca ne bi dali več gola, ali celo nardili kako napako, potem pa bi rabili še nekaj športne sreče pri penalih. Tako da dvomim, da nam enkrat te športne sreče ne bi zmanjkalo, če je toliko rabiš. :)
don_draper
# 06.02.2018 ob 10:26
Zmanjkalo sreče... sej smo jo že prot italjanom mel. Prvi polčas bi z lahkoto kasiral par komadov, da včer prot rusom sploh ne govorim. Smo imel srečo, da so se vse tiste žoge odbijale nam v prid.
Nimaš kej, to je realno to. 4 fante imamo, ki so na nivoju ostalo pa pač ne...
trolicnez
# 06.02.2018 ob 10:25
Zmanjkalo malo športne sreče? Kdo se zajebava iz nas? Bil sem na tekmi in to je bilo mučenje za gledalce. Naši niso sestavili niti 5 zaporednih podaj, stalno nas je reševal golman, gledalci pa so ob vsaki izbiti žogi na rusko polovico to pozdravili z velikim navdušenjem. Če bi včeraj zmagali, bi bila to ena velika senzacija. Sicer pa je futsal razumljivo zelo nepopularen. V primerjavi s pravim nogometom zelo nezanimiv, stalno žoga uhaja v avt, s tem pa pride do dokaj dolgih prekinitev igre. Skratka, vesel sem, da se je ta nerazumljiva evforija končala.
Jimmy123
# 06.02.2018 ob 10:15
Zdej bi usi neki menjal, ko da je biu to neuspeh ljudje moji...ve se kok se vlaga v ta sport pri nas ce ga ni na nacionalni tv ceprou smo gostitelji ;) medtem ko umetnostno drsanje obvezno na sporedu...spremlejmo tut klube vsaj pou tok k ep pa bomo v 10 letih velesila ;)
slamič
# 06.02.2018 ob 21:10
Glede na izjavo našega kapetana v najbolj rumenem športnem mediju, me je sram da se je naredila taka euforija okoli futsala in naše reprezentance. Športna beda..naj prizna da so bistveno slabša ekipa in da sam nima pojma ne pa da joka nad rusko ekipo in njihovimi brazilci. Kot je rekel kolega, pravi hakler, carovnik na malem nogometu: "Futsal igrajo tisti ki ne znajo štopati žoge".In naš kapetan je ogledalo futsala...Borbenost in laufanje...je...ga, to ni nogomet.
Vitez
# 06.02.2018 ob 15:54
Ne more imeti ugleda šport, kjer reprezentance tekmujejo, katera bo imela več Brazilcev. Zato bo to vedno obroben šport.
mafiliozo
# 06.02.2018 ob 15:36
Svaka čast! Trudili so se, samo če ne gre pač ne gre.
robo_7
# 06.02.2018 ob 15:32
Veliko dobrih poznavalcev futsala na tem forumu. Škoda, da v vsem tem času na nobenem futsal portalu ni bilo in ni možnosti izraziti svojega mnenja. A tudi to je gotovo z razlogom!

Dobovičnik govori o slabi organiziranosti futsala v Sloveniji, njemu pa to najbrž celo ugaja. Očitno uživa v poziciji selektorja in sploh ne razmišlja o tem, da bi odstopil mesto drugemu. Pritiska javnosti praktično ni (prej omenjeno pomanjkanje možnosti, da bi ljudje izrazili svoje mnenje), nasprotujoči igralci pa pač niso klicani.

Zadaj so gotovo tudi interesi drugih, a neka moralna odgovornost bi morala biti, glede na vse dogajanje v preteklosti. Koliko slabo vodenih tekem, sam izbor igralcev, število igralcev, ki jih stopi na parket, taktične odločitve v zaključkih tekem... Malo stvari govori v prid neomejenemu mandatu, ki ga uživa.

Pomočnik Kavčič pa podoben kaliber. Človek, ki se boji, da bi z odvzemom funkcije trenerja v Puntarju izgubil vse. Bil bi povsod in vedno prisoten, kar je v veliki meri na koncu rezultiralo v propad kluba z največjo tradicijo v državi. Sramotno in žalostno, da je do tega prišlo.

@Picasso, povej kaj več o ignoranci do Fetića. Deluje precej samozavesten in vzvišen, je bil to problem?
Vitez
# 06.02.2018 ob 14:11
Očitno je pogoj za dobro reprezentanco, da kupiš par Brazilcev. Rusija, Azerbajdžan, Kahazstan..Ne moreš s Slovenci iz slovenske lige konkurirati Brazilcem.
gk21
# 06.02.2018 ob 12:33
Dvoranski nogomet je približno tako zanimiv kot bi bil rokomet na klasičnem nogometnem igrišču.

Tak rokomet se je igral že pred dvoranskim rokometom, kasneje so ga poimenovali veliki rokomet. In res je zamrl, ko se je igra preselila v telovadnice. :)
Jazst2
# 06.02.2018 ob 11:06
@RedMiner
Nevem zakaj se ne da šanse Tomiju Horvatu, eden boljših trenerjev, pozna praktično vse reprezentatne, saj jih je vodil že v klubu in z njimi dosegel kar precej.


ne vem ali si trol ali njegov prijaltelj.

Zakaj se mu ne da šanse? Ker je sporen kot osebnost in tudi kot trener. Nasploh je v Futsal skupnosti prisotna miselnost, da bo skupnost sama določala vse. Od tega kdo bo v komisiji (mimogrede - najprej naj poskrbijo, da se bo komisija imenovala "za Futsal" in ne "za mali nogomet) do tega kdo bo selektor in kdo lahko sploh pride zraven. Kot malo pleme... to pa ne gre, če hočeš razvoj.

Predvsem pa se morajo najprej rešiti Borošaka in Tivolda, ki vedrita in oblačita v Futsalu. Še en dokaz, da sodniški lobi obstaja. Oba sta bivša sodnika.Če bi vsaj bila strokovna, ne pa, da samo za svoj žep delata...
anze82
# 06.02.2018 ob 13:23
naši pa pravi borci. upam,da se bo kdo prodal v resen klub in začel profesionalno futsal igrat. no živet od tega
ala-persk
# 06.02.2018 ob 11:28
KISSCAM KLIK :)
Boby21
# 06.02.2018 ob 11:37
Dvoranski nogomet je približno tako zanimiv kot bi bil rokomet na klasičnem nogometnem igrišču.
Jazst2
# 06.02.2018 ob 11:12
@trolicnez
Skratka, vesel sem, da se je ta nerazumljiva evforija končala


ker ti odločaš ali bo evforija ali ne? Če je bila evforija, je bila zaradi navdušenja vsaj 10.000 glave množice. In ti boš odločal, ali je bila nerazumljiva?

Kdaj bo za slovenceljne kot si sam veljalo, da "če nimaš kaj dobrega povedati, vsaj tiho bodi". Ker s tem odnosom izpademo kreteni vsi skupaj. Pa je v Sloveniji dosti pozitivnega.

Ampak taki zagrenjenci pa z veseljem pokvarite vse. In pri tem mislite, da ste kao strokovni in pametni...

marš v kot in jokaj tam sam zase!
urednik01
# 06.02.2018 ob 11:56
sreča spremlja hrabre. torej so bili slovenci pusiji
neymar_psg_10
# 06.02.2018 ob 10:16
Dobovičnik odstopi. Siti smo te 12 let.
RedMiner
# 06.02.2018 ob 10:04
Nevem zakaj se ne da šanse Tomiju Horvatu, eden boljših trenerjev, pozna praktično vse reprezentatne, saj jih je vodil že v klubu in z njimi dosegel kar precej.

Drugače pa čestitke fantom za dobre predstave :)
Kazalo